A gyerekvállalás megváltoztatja a férfiak agyát – szó szerint

A gyerekvállalás megváltoztatja a férfiak agyát – szó szerint

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / A gyerekvállalás megváltoztatja a férfiak agyát – szó szerint

Kinél látványosabb, kinél kevésbé észrevehető a változás, mindenesetre ezek szerint nem csak apa test, de apa agy is létrejöhet. Bizonyított, hogy gyerekvállalásnál a férfiak tesztoszteronszintje csökken és olyan hormonok, mint az oxitocin és prolaktin termelése fokozódik, vagyis a szervezet felkészül a gondoskodó üzemmódra az apáknál is. (A hormonális változásoknak köszönhetően egyesek kicsit híznak is). De van egyéb változás is.

Izgalmas kutatás készült a témában

A Cerebral Cortex folyóiratban megjelent új tanulmány szerint a férfiak agya enyhén összezsugorodik, amikor újszülött gyermekük megérkezik. Korábban a nőknél is felfedezték, hogy az anyaság során az agy működése megváltozik.

Az agy és az idegrendszer strukturális és funkcionális változásokra képes, minden egyes tevékenysége során változtatja szerkezetét, folytonosan tökéletesíti működését. A különféle külső ingerek mind változást idézhetnek elő agyunkban, amely állandóan formálódik, alakul. Ezt a folyamatot nevezzük neuroplaszticitásnak.Vannak időszakok, amikor agyunk különösen plasztikus és érzékenyebben reagál a történésekre.

A szülővé válás pont ilyen: óriási esemény, mely során új helyzethez kell alkalmazkodni, beletanulni egy teljesen új szerepkörbe. Az agy segíti az alkalmazkodást azzal, hogy új idegpályákat hoz létre.

A megjelent tanulmány alapja egy kutatás, melyet dr. Darby Saxbe, a Dél-Kaliforniai Egyetem pszichológia professzora vezetett. A kutatás során a tudósok arra voltak kíváncsiak, hogy lesznek-e plaszticitási változások az agy azon területein, amelyekről korábbi kutatások kimutatták, hogy a gyermeknevelés során aktivizálódnak. Ezek elsősorban a kérgi területeket foglalják magukba, mint például az érzelemszabályozásért és az empátiáért felelős terültek, valamint a kéreg alatti részek, amelyek inkább az elsődleges ösztönökhöz kapcsolódnak, mint az izgalom, az éberség, a motiváció és a jutalom.

A vizsgálatba 57 átlagos, harmincas éveik közepén járó férfit vontak be, 40-en apaságra készültek, 17-en gyermektelenek voltak. A férfiak agyműködését több alkalommal is vizsgálták, egyszer a partnereik terhessége előtti időszakban, majd később, a szülés után többször is.

AleksandarNakic/istockphoto.com

Különbségek a gyemektelen férfiak és az apák agya között

Azoknál a férfiaknál, akiknek nem született gyermekük a vizsgálat ideje alatt, nem  mutatkozott agyszerkezetbeli változás. Az apává váló férfiaknál viszont nagyon is nyilvánvaló különbségek látszottak a vizsgált időszakok eredményei között. Konkrétan az agy kérgi területén térfogatcsökkenés volt észrevehető.

A zsugorodás az agy azon területein volt megfigyelhető, amelyek akkor aktívak, amikor nyugalomban vagyunk és álmodozunk, nem egy konkrét feladatra koncentrálunk. A jelenség arra utal, hogy az agy “megnyirbálja” a felesleges idegi kapcsolatokat, ésszerűsíti az idegpályák működését a hatékonyság érdekében, ezért veszít némileg tömegéből.

Mindennek az a célja, hogy a friss apa  egy dologra fókuszáljon – a gyereknevelésre, gondoskodásra – és képes legyen befogadni a tevékenységhez kapcsolódó fontos információkat.

A csecsemők megértésének képessége és gondozásukra való hajlandóság nem velünk született készség, addig nem rendelkezünk ezekkel a készségekkel, amíg nincs rá szükségünk. Amikor eljön az idő, az agy alkalmazkodik a feadathoz és megszabadul minden felesleges funkciótól, ami a figyelmet eltereli.

Nem csak gyermekvállalás előtt gyakori a jelenség

Hasonló működést más időszakban is produkál agyunk. A csecsemők agya is enyhe zsugorodást mutat, amikor felkészül a tanulásra, amely a fejlődést segíti majd. Az újonsült anyák agyműködésében is változások történnek, de náluk az agykéreg alatti területek érintettek, amelyek az ösztönökhöz, érzelmekhez, a félelem és fenyegetettség észleléséhez kapcsolódnak.

A kutatók szerint ez a jelenség összefügghet a terhesség megtapasztalásával, amely a nők érzelmeire hat és bekapcsolja a védelmezés, a féltés ösztönét. A férfiaknál más agyi területek aktivizálónak, de látszik, hogy a változásra őket is felkészíti a természet.

A kutatás felhívja a figyelmet arra, hogy a férfiak gyereknevelésben betöltött funkciója nagyon lényeges. Semmiképp sem gondolhatunk az apaszerepre úgy, mint az anyai gondoskodást  kiegészítő funkcióra. Az apaság önmagában is fontos szülői szerep, egyenértékű az anyasággal, mindezt pedig jól tükrözi az “apaagy” kialakulása.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást