Ha ez a gyereked neve, nagyon sikeres felnőtt válik belőle

Ha ez a gyereked neve, nagyon sikeres felnőtt válik belőle

Címlap / Életmód / Család / Ha ez a gyereked neve, nagyon sikeres felnőtt válik belőle

Persze rengeteg dolog befolyásolja azt, hogy egy kisgyerek milyen felnőtté válik majd. A neveltetése, a környezeti tényezők, a személyisége, sőt, kutatások szerint még a neve is eldöntheti, hogy később sikeres lesz-e abban, amivel foglalkozik. A Kaliforniai Egyetem készített egy átfogó felmérést a témában. Azt vették észre, hogy az emberek automatikusan valamilyen képet alkotnak a másikról a neve alapján.

Talán te is tudod, milyen ez: ha azt mondjuk neked, hogy holnaptól jön melléd egy új kolléganő, akiről semmi mást nem tudni, csak annyit, hogy Krisztinának hívják, máris van róla egy elképzelésed. De ez a kép egészen máshogy néz ki, ha azt mondjuk, hogy nem is Kriszti lesz az új lány, hanem Olívia. Az emberek automatikusan személyiségjegyeket csatolnak a keresztnevekhez, anélkül, hogy amúgy tudnák, kiről van szó, vagy akár azt, hogy hogyan néz ki ez a személy.

Ez alapján vannak nevek, amelyeket a sikerrel társítunk, és úgy véljük, akit így hívnak, biztosan ambiciózus, határozott, és profi a szakmájában.

A kutatás még a 2000-es évek elején készült, de a vezető professzor, Albert Mehranian néhány éve ismét elmondta, hogy hiába jöttek be azóta új, népszerű nevek a köztudatba, az alábbiak továbbra is a legsikeresebbek maradtak, mert a klasszikusok tekintélyesebbek, mint az éppen divatos nevek.

Íme 5 a legsikeresebbnek tartott lánynevek közül:

 • Zsuzsanna
 • Katalin
 • Erzsébet
 • Zsáklin
 • Viktória

És íme 5 a legsikeresebb fiúnevek közül:

 • István
 • Dávid
 • Tamás
 • Róbert
 • Kristóf
Tatiana Syrikova/pexels.com

A szakértő szerint ezek a klasszikus nevek magukban hordozhatják a sikert, hiszen a felmérés szerint az emberek automatikusan egy megbízható, professzionális karaktert társítanak melléjük. Ugyanakkor tény, hogy más módokon is el lehet érni azt, hogy egy gyermek kitűnjön a tömegből.

Az elmúlt években már egyre népszerűbb, hogy a szülők inkább különleges, ritka nevet választanak babájuknak, hogy véletlenül se legyen később az osztályban ő egyike a három-négy Hannának vagy Lilinek. De itt könnyű átlépni egy határt, és olyan keresztnevet választani, amivel kitűnnek ugyan a tömegből, de nem a megfelelő okokból. Ez utóbbi nemhogy nem hordozza magában a sikert, de sok esetben negatív következményekkel járhat.

A furcsa nevekhez az emberek automatikusan furcsa tulajdonságokat társítanak, és kisebb eséllyel indulnak egy állásinterjún is.

Részben érthető, hogy az emberek miért szeretnének egyedi nevet adni a gyermeküknek. Hiszen manapság egyre nagyobb szerep jut az egyénnek, és kifejezetten jó dolognak számít, ha valaki egy kicsit kilóg a tömegből. Azonban megtalálni azt a keresztnevet, ami nem túl gyakori és felkapott, de közben mégsem túl szokatlan, nem egyszerű feladat.

De a szakértők szerint egy dolgot nem szabad elfelejteniük a friss szülőknek: a gyermeknek élete végéig ezzel a névvel kell együtt élnie, és bizony hatalmasat számít majd a megítélésében. Érdemesebb inkább egyszerű nevet adni neki, és kreatív becenevet kitalálni hozzá, mint egy nagyon különlegeset, ami automatikusan valamilyen skatulyába teszi őket. Sokat elárul az emberek hozzáállásáról az, hogy még mindig a klasszikusabb neveket viselő személyeket tartják sikeresnek, és nem az új, éppen felkapott keresztnévvel rendelkezőket!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

1 hozzászólás

 • Pálvölgyi Zsuzsanna
  2022.05.29., 07:52

  Baromság!

  Válasz

Írj egy hozzászólást