10 meseszép régi keresztnév, amit ismét divatba hoznánk

10 meseszép régi keresztnév, amit ismét divatba hoznánk

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / 10 meseszép régi keresztnév, amit ismét divatba hoznánk

Ezt a listát most azoknak állítottam össze, akik hozzám hasonlóan kedvelik a klasszikus hangzású, egykor gyakori, mára azonban csaknem teljesen eltűnt neveket – ha ilyeneket keresel, szinte biztosan találsz itt valamit, amitől felcsillan a szemed.

1/10. Magdolna

A Magdaléna női név magyar alakváltozata egykor elképesztő népszerűségnek örvendett, különösen az ’50-es évek környékén volt népszerű, majd gyakorisága gyorsan zuhanni kezdett, és a magyarnevek.hu szerint a ’80-as évek közepére szinte teljesen eltűnt az újszülöttek körében. Az MTA adatai szerint „nagyon ritka”, míg önállósult becézőjének, a Magdának pedig mindössze néhány előfordulása van – pedig kiváló írónk, Szabó Magda keresztneve ennél többet érdemelne!

2/10. Gizella

A Magdolnához hasonlóan a Gizella név is az ’50-es évek környékén volt a csúcson, és szintén a ’80-as évek közepére kopott ki. Az MTA adatai szerint mára „nagyon ritka” lett, minden bizonnyal elég kevés újszülött kapja ezt a nevet, pedig személy szerint kevés aranyosabb, huncutabb becenevet tudok elképzelni egy hamiskásan mosolygó kislánynak annál, mint Gizi vagy Giza, de az Ella is a Gizella egyik beceneve.

3/10. Karolina

A Karolina a Karola továbbfejlesztett változata, ami pedig a Károly latin változatának női párja. A magyarnevek.hu szerint az 50-es, 60-as években volt különösen népszerű, és bár egyes becézési lehetőségei, mint például a Lili, Lina vagy Lotti mostanában divatosak, maga a Karolnia név az MTA adatai szerint az „elég ritka” kategóriába esik.

Oldalak: 1 2 3

»

4 hozzászólás

 • patafizikus
  2020.10.16., 21:39

  “hozznánk”?! Még egy Word-ös helyesírás ellenőrzőtök sincs? Gyalázat a mai “újságírás” színvonala…

  Válasz
 • Háry László
  2021.01.15., 10:48

  Üdítő lenne a sok Jennifer, Marlonbrando, Escamillo és Juanita után -egy kicsit…

  Válasz
 • Csillagvirág
  2021.02.19., 20:49

  Női nevek közül egyedül a Gizella és a Borbála nem nyerő, a férfinevek tekintetében kriminális a tetszési indexem: egyedül a Géza és az Imre tetszik, a többit én sem adnám a gyermekemnek- DE ez csak az én egyéni listám, mindenki saját egyéniségének megfelelően reagál. A női nevek közül hiányolom az Erzsébetet, ami mai elegáns, királynői név, változatos becézési lehetőséggel, és egyik szebb, mint a másik: Eliz, Eliza, Liza, Zsi, Elizabet, Lizbet, Betty, Erzsó, Zsó, Lizi – és nem folytatom.

  Válasz
 • Csigó Zsuzsanna
  2021.04.01., 19:54

  Utálom a nevemet, a családban hárman viseltük ua. Ua.a vezetéknévvel. Nem volt ez jó szokás. Erzsébet.

  .

  Válasz

Írj egy hozzászólást