10 meseszép régi keresztnév, amit ismét divatba hoznánk

10 meseszép régi keresztnév, amit ismét divatba hoznánk

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / 10 meseszép régi keresztnév, amit ismét divatba hoznánk

Mindenkinek mások az elképzelései arról, hogy mitől lesz egy név szép. Szerencsére bőven van miből választani, és a neten is rengeteg listát találsz akár egzotikus, akár egyedi, akár ősmagyar nevet keresel a gyermekednek.

Ezt a listát most azoknak állítottam össze, akik hozzám hasonlóan kedvelik a klasszikus hangzású, egykor gyakori, mára azonban csaknem teljesen eltűnt neveket – ha ilyeneket keresel, szinte biztosan találsz itt valamit, amitől felcsillan a szemed.

1/10. Magdolna

A Magdaléna női név magyar alakváltozata egykor elképesztő népszerűségnek örvendett, különösen az ’50-es évek környékén volt népszerű, majd gyakorisága gyorsan zuhanni kezdett, és a magyarnevek.hu szerint a ’80-as évek közepére szinte teljesen eltűnt az újszülöttek körében. Az MTA adatai szerint „nagyon ritka”, míg önállósult becézőjének, a Magdának pedig mindössze néhány előfordulása van – pedig kiváló írónk, Szabó Magda keresztneve ennél többet érdemelne!

2/10. Gizella

A Magdolnához hasonlóan a Gizella név is az ’50-es évek környékén volt a csúcson, és szintén a ’80-as évek közepére kopott ki. Az MTA adatai szerint mára „nagyon ritka” lett, minden bizonnyal elég kevés újszülött kapja ezt a nevet, pedig személy szerint kevés aranyosabb, huncutabb becenevet tudok elképzelni egy hamiskásan mosolygó kislánynak annál, mint Gizi vagy Giza, de az Ella is a Gizella egyik beceneve.

3/10. Karolina

A Karolina a Karola továbbfejlesztett változata, ami pedig a Károly latin változatának női párja. A magyarnevek.hu szerint az 50-es, 60-as években volt különösen népszerű, és bár egyes becézési lehetőségei, mint például a Lili, Lina vagy Lotti mostanában divatosak, maga a Karolnia név az MTA adatai szerint az „elég ritka” kategóriába esik.

Tatiana Syrikova/pexels.com

4/10. Borbála

A Barbara név magyarosított változata, amely azonban nagyon régóta ismert magyar nyelvterületeken is. Picit kakukktojás a listánkon, mert bár az ’50-es évek óta a népszerűsége meredeken zuhant, a Borbála név sosem kopott ki drasztikus mértékben, és még napjainkban is közepesen gyakorinak számít, noha egykori népszerűségének a közelében sem jár már.

5/10. Ilona

A Heléna név magyarosodott változata a mitológiából ismert Szép Heléna miatt sokáig összefonódott a gyönyörű, sugárzó szépségű nő képével, nem is véletlen, hogy az ’50-es évek előtt az egyik leggyakrabban választott női keresztnév volt, az MTA adatai szerint azonban az első tízből már az „elég ritka” kategóriába szorult vissza, pedig olyan bűbájos becézési lehetőségei vannak, mint az Ilonka, az Ila, Ilka vagy Lonka. Ráadásul lehet suttogni neki a kiságy felett Kosztolányi sorait: Lelkembe/ hallgatag / dalolom, / lallala, / dajkálom / a neved / lallázva, / Ilona.

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»