Gyakori stílusbakik a hétköznapokban: erre figyelmeztet a szakértő

Gyakori stílusbakik a hétköznapokban: erre figyelmeztet a szakértő

Címlap / Stílus / Divat / Gyakori stílusbakik a hétköznapokban: erre figyelmeztet a szakértő

Ha egy kicsit nyitottabb szemmel járunk, a hétköznapokban szinte bárki írhatna egy hosszú listát arról, hogy milyen öltözködési bakikat vagyunk képesek elkövetni magunk ellen. A hasonló írásoknak és a jó hírvivőknek köszönhetően mostanra már erősen visszaesett a zokni/szandál fanclub rajongóinak száma, így bízom benne, hogy igen is van értelme harcolni.

Összegyűjtöttem nektek néhányat a kedvenceim közül, amit semmiképpen ne tegyetek, ha pedig egy ismerősötök készülne hasonló merényletet elkövetni, akkor pedig ne habozzatok megmenteni a tragédiától.  

Persze, azért nem kell ezt ennyire véresen komolyan venni, mert vannak olyan egyéniségek is, akik még a zokni/szandált is tudják stílusosan viselni, rájuk legfeljebb irigykedhetünk, de semmi képen ne kövessük a példát.

A cicanaci nem naci

Rögtön egy kedvencemmel indítanék, mégpedig egy olyan ruhadarabbal, ami nem rendeltetésszerűen viseltetik.

Nagyon sok fiatal, olykor kevésbé fiatal is viseli ezt a darabot nadrág gyanánt, pedig ez tulajdonképpen egy harisnyát helyettesítő lábfej nélküli megoldás. Gyakran viselik rövid állású pulóverrel, vagy pólóval, esetleg trikóval. A non plus ultra már csak az, ha e fölé felkerül még egy rövidke kabát is.

Teljesen őszintén olyan összhatást kelt egy ilyen végiggondolatlan szett, mintha valaki a reggeli kapkodásban véletlenül nadrág helyett a harisnyáját vette volna fel és azóta is abban felejtette volna magát. 

Helyes megoldás:  A cicanacit hosszabb pulcsikkal, felsőkkel és tunikával viseljük, ami takarja a feneket.

Mintás a mintással:

Semmi gond nincs, ha valaki két mintás darabot párosítana össze, a nem mindegy abban rejlik, hogy az a két minta vajon harmonikus, vagy esetleg valamilyen jópofa, izgalmas megoldást rejt magában, vagy pedig inkább egy erős ízlésficamról árulkodik.

Mindenképpen jó ha valaki kísérletezik és keresi a szélsőséges elképzelések mögött rejlő megoldásokat, de az ilyen merész ötletekhez nem árt jobban utánanézni, mégis milyen megoldásokat talált ki erre a divat. 

Helyes megoldás: Megállapodunk magunkkal, hogy inkább egy darabig biztonsági játékosok leszünk és egyszerre csak az egyik ruhadarabunk lesz mintás, vagy pedig utána nézünk az ügyesebbek hogyan csinálják. Általában a nagyobb minta kisebbel párosítható, de a színeknek és motívumoknak köszönő viszonyban kell lenniük egymással.

Alacsony alkat ellen elkövetett merényletek

Nagyon sok olyan kívánatos ruhadarab divatos most, ami sajnos csak a magasabb termetűeknek mutat igazán jól. Bármennyire is jól áll a modelleken, sajnos ha alacsonyabb magasságból szemléljük a világot, akkor az rajtunk teljesen más benyomást kelthet. Az ilyen ruhadarabok összenyomhatják alakunkat, formátlannak tűnhetünk, esetleg rövidebbnek érzékelhető a láb, és egyenesen elveszünk ezekben a ruhadarabokban. Hogy mely ruhadarabok lennének ezek?

A térd alá érő, midi fazonú szoknya és az összes fazon, ami jóval térd alá, illetve boka környékéig ér. Ugyan ilyen összhatást kelthet egy nagyon hosszú, szintén térd alá érő kardigán, esetleg kabát, vagy poncsó is. Ha pedig ehhez még nagy, esetleg széltében csíkos minta társul, akkor egyenesen kétszeresen tettünk annak érdekében, hogy még alacsonyabbnak tűnhessünk.

Helyes megoldás: Inkább válasszunk ezekből a ruhadarabokból térd fölé, maximum térd környékig érő változatot. Ha pedig a felső rész bővebb fazonú, akkor mindenképpen szűkebb nadrágfazont válasszunk hozzá, vagy a felső legyen derékhangsúlyos.

Túl szűk nadrág

Igaz az, ha például farmert vásárolunk célszerű, ha odafigyelünk arra, hogy mikor begomboljuk, ne legyen túl kényelmes, mert viselés közben tágulni fog és hirtelen slamposan állhat rajtunk.

Arra viszont mindenképpen ügyeljünk, hogy ha van egy kis úszógumink, akkor a nadrág öv része ne vágjon be csípő tájékon, akkor inkább válasszunk a magasabb derekú nadrágok közül, de legalább annyit tegyünk meg, hogy egy hosszabb, kevésbé passzos felsővel elfedjük ezt a területet.

Helyes megoldás: Az alkatunknak ideális nadrág megválasztása, tehát a magasabb derekú változatok közül érdemes inkább válogatni.

Túl sok kiegészítő

Kétségtelen, hogy egy frappáns, ízléses ékszer, vagy kiegészítő megkoronázhatja a megjelenésünket, viszont ha túlzásba esünk vele, akkor pedig pont az ellenkezőképpen sülhet el. Nem árt végiggondolnunk, hogy az adott öltözet, amit választottunk milyen területet emel ki, vagy esetleg hol érezzük a hiányosságot (például mélyebben dekoltált felsőhöz jól mutat egy szép nyaklánc), mert ott egy ékszer például nagyon jól mutathatna.

De ha a hangsúlyt egyszerre több pontra helyezzük, akkor kaotikussá és ízléstelenné is válhat az összkép. Fontos tehát, hogy az arányokkal mértékkel bánjunk.

Helyes megoldás: Viseljünk bátran több kiegészítőt magunkon, de a lényeg az, hogy azok egymáshoz és az öltözékhez is passzoljanak, illetve ne legyen mindegyik nagyon hangsúlyos.

Nyáron kendő, télen sál

A kendő, vagy a sál is olykor betöltheti egy szép nyaklánc szerepét, kérdés az, hogy melyiket mikor viseljük. Logikusnak tűnik, hogy vékonyabb anyagú kendőket tavasszal és nyáron viselünk, hidegebb évszakokban pedig inkább sálat. Nagyon sokan télen is valamiért a kedvenc kendőjükhöz ragaszkodnak, pedig igazából egy vastag télikabáthoz egy vékonyka kendő nem igazán mutat jól és nem is biztos, hogy kellő védelmet nyújt a hideg ellen.

Helyes megoldás: Alapvetően nyáron vékonyabb, télen pedig vastagabb anyagokat válasszunk.

Téli színtelenség

Bizony a tipikus őszi, téli színek közé tartoznak a komor, sötétebb árnyalatok, közkedvelten a fekete, barna és a szürke, viszont emellett kaphatók még színes ruhadarabok is. Ráadásul ezek a mélyebb árnyalatok a legtöbb esetben önmagukban nem is mutatnak feltétlen jól a viselőjükön, hiszen öregíthetik és fakóvá tehetik a vonásaikat is.

Igenis vegyük a fáradságot, és lépjünk ki a megszokásból, legyünk hajlandóak észrevenni, hogy milyen más színek állnának nekünk jól. Elképzelhető, hogy a színeknek köszönhetően télen még a hangulatunkat is pozitív irányban befolyásolja, hogy ha egy kevésbé színtelen árnyalatot öltünk magunkra. 

Helyes megoldás: Kísérletezzünk a színekkel, akár az üzletek próbafülkéiben, akár pedig otthon a tükör előtt színes anyagokat (akár papírokat) nézegessünk hozzá az arcunkhoz, hogy melyik az az árnyalat, ami feldobná a megjelenésünket. Ha pedig tudjuk jól, hogy mi az, akkor ne akadályozzon meg semmi abban, hogy ezt gyakorlatban is megtegyük.

Hasat villantó felső télen

Egy bizonyos korosztálynak egy bizonyos évszakban szuperszexi tud lenni, de nem télen, és az sem mindegy, hogy hova veszünk fel ilyen darabot. Legjobb, ha az ilyen darabokat félretesszük és tavasszal, mikor már jön a jobb idő újra próbálkozunk velük.

Esetleg megmenthetjük ezt a ruhadarabot egy olyan megoldással, hogy magasított derekú nadrággal, vagy szoknyával viseljük, de akkor is mindenképpen vegyünk alá egy melegebb trikót, különben előbb-utóbb lehet az orvosnál kötünk ki.

Helyes megoldás: próbáljunk meg racionálisan gondolkodni, és inkább az egészségünket helyezzük előtérbe.

Rövid szoknya/rövid kabát kombó

Ez az, ami nem csak rosszul mutat együtt, hanem még a felsőtestet szélesíti is, télen pedig különösen furcsa benyomást kelthet, ha ilyen megoldással találkozunk. Létezik ennek a párosításnak rövid nadrágos változata is. A kettőt érdemes lenne versenybe ereszteni egymással, fogalmam sincs melyik győzne.

Helyes megoldás: Érdemes ebben az esetben egy hosszabb kabátot választani, hiszen ezzel az alakunkat is nyújtanánk, illetve lehet komfortosabban is éreznénk magunkat benne. 

Alul is bő, felül is bő

Ez szintén csak a modell lányokon tud jól mutatni, ugyanis, ha nem vagy minimum 175-180 magas, nyúlánk alkat, akkor több mint valószínű, hogy az ilyen összeállítások összenyomják az alkatot és slampos benyomást keltenek.

Javítani lehet az összhatást egy magassarkúval, illetve ha a felső rész egy picit kivágottabb, mert ezek nyújtanak. Ha a felsőhöz, passzol, akkor egy övet is bevethetünk, hogy hangsúlyozzuk vele a derekat, de ezek nem feltétlen jelentenek biztos megoldást.

Helyes megoldás: Jobb, ha megfogadjuk a szabályt, miszerint ha felül szűk, akkor alul lehet bővebb, illetve fordítva. 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást