7 gyakori hajápolási tévhit

7 gyakori hajápolási tévhit

Címlap / Stílus / Haj / 7 gyakori hajápolási tévhit

A hajápolás területén is rengeteg tévhit él az emberek fejében a mai napig. Nagyon sokan hisznek és terjesztenek olyan állításokat, amelyek egyáltalán nem is felelnek meg a valóságnak, így akár több kárt is okozhatnak. Lássuk, melyek a leggyakoribb, hajápolással kapcsolatos tévhitek.

A samponok hajhullást okoznak

A samponok egyáltalán nem okoznak hajhullást és elég nehéz is lenne elképzelni egy olyan gyártót, amelyiknek az lenne az érdeke, hogy hajhullást eredményező terméket próbáljon eladni.
Az erősen lúgos hatású samponok válthatnak ki ilyen hatást, de ezekből már nagyon keveset lehet kapni. Ha mégis hullani kezd a hajunk, inkább forduljunk szakemberhez, aki kivizsgálja a problémát!

A sampon hatékonyabb, ha közvetlenül a hajra nyomjuk

A samponokat egyáltalán nem érdemes közvetlenül a hajra nyomnunk. Egyrészt így nehezebben oszlatjuk el, másrészt a fejbőrt is alaposan meg kell tisztítanunk vele, harmadrészt pedig épp ellenkező hatást érhetünk el.
Ha a sampont nem oldjuk fel előtte és nem habosítjuk fel a kezünkben, akkor nagyon erős dózist kaphat a hajunk érintett szakasza és inkább csak károsodhat tőle.

Száraz hajra csak ilyennek megfelelő sampont használhatunk

Nagyon gyakori, hogy bár a haja száraz valakinek, a fejbőre attól függetlenül még erősen zsíros. Fontos tudni, hogy a megfelelő sampont mindig a fejbőr típusa alapján érdemes megválasztani, mivel annak egészsége kedvezően befolyásolhatja a haj állapotát is.
Vagyis akár egy zsíros hajra ajánlott sampon is jó lehet a száraz haj problémájára is és fordítva.

A hajat kell mosni, nem a fejbőrt

Gyakori tévhit, hogy a hajat kell ápolni, nem a fejbőrt, holott a valóság éppen ennek az ellentéte. Soha nem a haj zsírosodik először, hanem ilyen esetekben mindig a fejbőr az, amelyik zsírossá válik, és ez az anyag végig megjelenik a hajszálakon is.
Hajmosáskor tehát éppen a fejbőrt kell alaposan megmosnunk és az igényli az igazi ápolást.

A hajat valójában elég csak a fejbőr a környezeti ártalmak okozta szennyeződéstől megtisztítani.

A hajszárítás árt a hajnak

Régebben ez az állítás igaz lehetett, de manapság már koránt sem az. Igaz, hogy érdemes figyelni arra, hogy ne állítsuk túlságosan magas hőfokra a hajszárító hőmérsékletét, de egyébként hajunk nem fog károsodni tőle.
Az sokkal ártalmasabb a fejbőrnek és így a hajnak is, ha vizes, nedves hajjal lépünk ki a hidegre. Ez okozhat nehezen múló korpásodást, vagy egyéb kellemetlen dolgot is.

A sapka vagy kalap viselése hajhulláshoz vezet

Természetesen sem a sapka, sem a kalap viselése nem okoz hajhullást. Hidegben kifejezetten jót tesz, ha a fejbőrt és a hajunkat megóvjuk a hideg levegő okozta hatásoktól.
Annyira érdemes vigyáznunk a sapkák és kalapok kiválasztásánál, hogy semmiképpen sem legyen annyira szűk, hogy elszorítja a fejbőrt bármilyen kis részen is, ez ugyanis megakadályozza a fejbőr normális vérellátását.

A haj gyorsabban nő, ha gyakrabban vágják

Végül említsük meg a talán legismertebb tévhitet, amit a hajvágással kapcsolatban hallani lehet. A hajvágás természetesen semmiféle hatással sincs a hajhagymáknál történő folyamatokra.
Azért érdemes vágatni a hajat, hogy a vége tömött, egyenletes legyen, és mint ilyen, szép és egészséges frizura benyomását keltse. De a hajunk attól függetlenül még ugyanolyan tempóban nő, mint vágás nélkül.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást