Szerelem / Párkapcsolat

6 gyakori dolog, ami blokkolja a barátságot és magányhoz vezet

„Azért vannak a jó barátok…” De miért is? Egy friss kutatásban arra próbálták megtalálni a választ, hogy miért alakult úgy az emberi közösségek története, hogy barátokra legyen szükségünk benne – a barátság természetének megértésével pedig az is kiderült, mi az, ami megakadályozza a modern korban az új barátságok kialakulását.

A szerzők, Menelaos Apostolou és Despoina Keramari (2020) szerint, a barátság kicsi, legfeljebb 100 fős közösségben alakult ki. A vadászó-gyűjtögető életmód idején erősen belénk ivódott, hogy a tőlünk genetikailag független egyénekkel is tartsunk szoros kapcsolatot, mert az segíti a túlélésünket, így a barátság a családi kapcsolatok fontos kiegészítőjévé vált.

A barátság tehát azért alakult ki, hogy elég erős kötelékeket teremtsem az együttműködéshez.

A barátság szempontjából most fontos tényezők, mint például az extroverzió és a bizalom kevésbé lennének fontos tényezők egy kicsi csoportban, ahol mindenki mindenkit ismer személyesen, és hosszú időt töltenek együtt. A barátságnak valószínűleg eltérő funkciói lennének egy eltérően strukturált társadalomban.

A barátság természetének megismerésével és a társadalomban betöltött szerepének megértésével a kutatók a tanulmány második lépcsőjében azt a hat tényezőt is el tudták különíteni, amelyek napjainkban leggyakrabban a barátságok kialakulásának útjába állnak, és elszigetelődéshez vezetnek. Ezek az alábbiak:

1. Introvertáltság

Egy beszélgetés megindulásához legalább egy valakinek kezdeményeznie kell. Ha valaki introvertált, akkor az esélyei máris 50%-ra csökkentek, hiszen ő jó eséllyel nem teszi meg az első lépést, nem beszélve arról, hogy a kapcsolat fenntartása is nagyobb kihívás lehet az ő számára.

2. Félelem a visszautasítástól

Ha valaki attól fél, hogy visszautasítják, nem fogja kezdeményezni a társaságot, de a visszautasítástól való félelem a már kialakulóban lévő barátságokat is megmérgezheti. Ha valaki például folyton azon aggódik, hogy mit gondolnak róla mások, ha nem meri őket beavatni a gondolataiba, mert fél az ítéletektől, az gyorsan el fogja szigetelni őt.

Samuel Foster/unsplash.com

3. Gyakorlatias okok 

Például olyan pszichés probléma vagy betegség, ami megnehezíti a kapcsolatok kialakítását vagy a társaságba járást, de ide tartoznak a kulturális különbségek vagy a lokális izoláció.

4. Bizalom hiánya

Akár ilyen valakinek az alaptermészete, akár csak a korábbi rossz tapasztalatai befolyásolják, ha eleve bizalmatlanul vág neki az új kapcsolatoknak, és nem mer nyitni más emberek felé, akkor a baráti kapcsolatok vagy el sem kezdődnek, vagy megrekednek a felszínes ismeretség szintjén.

5. Idő hiánya

A hosszú munkaórák a modern társadalomban sokaknál állnak a barátság útjába, de a kutatók úgy találták, hogy a normál óraszámú, de szokatlan munkabeosztás (például éjszakai műszakok) is megnehezítik a kapcsolatok kialakítását, és meglepően sokan voltak, akik azt mondták, hogy a párkapcsolatuk vesz el tőlük annyi időt, hogy a barátkozásra már nem marad.

6. Válogatás

Természetes, hogy az ember nem lesz kebelbarát mindenkivel, akivel csak találkozik, és vannak bizonyos szempontok, amiket figyelembe veszünk, amikor barátokat választunk, de ha valaki túlságosan válogatós, az a baráti kapcsolatai rovására mehet.

A megkérdezettek között sokan jelölték meg a baráti kapcsolatok hiányának okaként azt, hogy nem találnak olyat, akivel jó párost alkothatnának, közös az érdeklődési körük, viszont túl könnyen elutasítanak embereket, akik potenciálisan a barátaik lehetnének.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást

    Bien.hu

    FREE
    VIEW