Régen az emberek nem használtak sem fagyasztót, sem hűtőszekrényt, mégis hosszú ideig el tudták tárolni a terményeiket. Egész télen rendelkezésükre állt a vitaminpótlás, mert ismerték a hosszú eltarthatóság feltételeit. Cikkünkben leírtunk ezek közül néhányat.
A tárolóhely
A jól szellőző pince, a védett erkély, a fűtetlen garázs vagy hűvös kamra kiválóan alkalmas eltartható zöldségek és gyümölcsök tárolására.
Régen az emberek a ház hűvös helyiségeit használták hűtőszekrényként.
Aki ősszel beszerzi a termékenyeket, olcsóbban jut folyamatos vitaminpótláshoz, mint az, aki télen vásárolja meg ezeket.
A tárolóhely optimális hőmérséklete 4-5 C°, a páratartalma 80-90%.
Ha alacsony a nedvességtartalom, akkor állíts be egy vagy több vízzel teli vödröt, hogy folyamatos és egyenletes legyen a párolgás.
Ha meleg és száraz a helyiség, akkor pedig nedves homokkal megtöltött ládákat helyezz el benne.
Eltarthatóság
Hetente legalább egyszer ellenőrizd a zöldségeket és a gyümölcsöket.
A megromlott darabokat dobd ki, hogy ne veszélyeztesse a készlet épségét.
A fapolcokon egyéb biztonsági feltételek mellett sokáig elállnak a termények. A polcokat előzőleg gondosan tisztítsd le.
Kizárólag a teljesen ép és egészséges zöldségek és gyümölcsök alkalmasak a hosszabb tárolásra.
A fehér és vörös káposztáról, a kelkáposztáról és a kínai kelről rendszeresen távolítsd el a beteg leveleket, nehogy a betegség tovább terjedjen, és a több termés is tönkremenjen.
A káposztafejeket kötözd össze a torzsájuknál, és fejjel lefelé akaszd fel őket.
Csonthéjasok és szőlő
A csonthéjasok közül a szőlő és a cseresznye kivételével szinte egyik gyümölcs sem alkalmas téli tárolásra, mert 10 C° alatti hőmérsékleten megromlanak.
Ne tarts gyümölcsöt olyan helyiségben, ahol hordós savanyú káposzta vagy más savanyúság, illetve italok is vannak.
A szőlőfürtökről szedd le a sérült szemeket, és a száruk végét mártsd paraffinba vagy kend be pecsétviasszal, hogy a vágás helye légmentesen lezáródjon.
Ezután akaszd fel a fürtöket úgy, hogy a szemek ne préselődjenek össze.
Alma és körte
Az almákat helyezd a polcokra szárral felfelé.
Ne érjenek egymáshoz, nehogy ezáltal oxidálódjanak. A körtéket is így tartsd.
A tárolásra szánt cseresznyét óvatosan, kesztyűben szedd le a fáról, majd tedd cserépedénybe.
Az edény száját fedd be szorosan légmentesen zárható fóliával, így a cseresznye karácsonyig fogyasztható állapotban marad.
Krumpli
A krumpli rekeszben vagy drótkosárban van a legjobb helyen, mert ezek alulról is jól szellőznek.
Sötét, hűvös helyen sokáig eláll a krumpli, fény hatására ugyanis az egészségre káros zöld foltok jelennek meg rajta.
Ha ilyet látsz, dobd ki a gumót ahelyett, hogy a foltot kivágnád és a többi részt megfőznéd, mert már az a rész sem ép.
Nedves, melegebb helyen a krumpli egy idő után kicsírázhat, ami rontja a minőségét.
Ha a krumpli a tárolási körülmények miatt fagyveszélynek van kitéve, akkor szalmával le kell takarni.
A megfelelően tárolt krumpli megőrzi C-vitamin tartalmának jelentős részét.
Tárolás veremben
Amennyiben nincs megfelelő méretű tárolóhelyiséged, a kertben is elhelyezheted a terményeket. Árnyékos helyet válassz.
Kisebb mennyiségű zöldség és gyümölcs számára áss vermet. A nedves talaj frissen tartja a terményeket.
Az alma, a sárgarépa és a zeller hónapokig eláll így. Elkülönítve, farekeszekben tárold őket.
Nem férnek hozzájuk az egerek, ha sűrű fémhálóval véded meg tőlük a rekeszeket.
Ami nem pincébe való
A vöröshagyma, a fokhagyma és a citrusfélék nem bírják a nedvességet, ezért pincében való tárolásra nem alkalmasak.
A vöröshagymát és a fokhagymát szárítsd ki meleg helyen, majd készíts belőlük fonatot, és fejjel lefelé akaszd fel őket egy száraz, jól szellőző helyiségben.
A következő szezonig elállnak.
A narancsot csomagold be selyempapírba, és tedd száraz, hideg helyre.