Ha már glutén, akkor hagyományos kovászos kenyér, de mi van azokkal, akik nem fogyaszthatják? A tudomány fejlődésének köszönhetően ma már tudjuk, hogy a glutén lényegében egyetlen embernek sem tesz jót. Növeli a szervezetben a gyulladásos folyamatokat és az azoknál érzékenyeknél kellemetlen tüneteket is okozhat. Most három olyan szerethető, bevált receptet osztunk meg veletek, amik nemcsak gluténmentesek, de csökkentett szénhidráttartalmúak is, így cukorbetegek és inzulinrezisztenciások is fogyaszthatják.
1/3 Gluténmentes mandulakenyér
A gluténmentes mandulakenyér egy kiváló alternatíva a hagyományos kenyérre, és rendkívül egyszerű elkészíteni.
Hozzávalók:
280 g mandulaliszt
60 g lenmagliszt
60 g chia mag
60 g szezámmag
60 g napraforgómag
12 g só
5 g sütőpor
5 tojás
60 ml olívaolaj vagy kókuszolaj
120 ml víz
5 ml almaecet
Elkészítés:
Melegítsd elő a sütőt 180 Celsius fokra.
Egy nagy tálban keverd össze a mandulalisztet, lenmaglisztet, chia magot, szezámmagot, napraforgómagot, sót és sütőport.
Egy másik tálban verj fel 5 tojást, majd adj hozzá olívaolajat, vizet és almaecetet. Keverd össze alaposan.
Lassan öntsd hozzá a nedves összetevőket a száraz összetevőkkel, és keverd össze, amíg egy egységes tésztát nem kapsz.
Öntsd a tésztát egy kenyérformába, majd süsd alsó-felső sütéssel, előmelegített sütőben kb. 45-50 percig, vagy amíg a kenyér szép aranybarna és megszilárdult. Hagyd hűlni, majd szeleteld fel és élvezd!
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!