Geotextília és a talaj takarása

Geotextília és a talaj takarása

Címlap / Otthon / Kert és terasz / Geotextília és a talaj takarása

Mi az a geotextília?

A geotextíliák különleges kialakítású szövetek. Mivel nagyon sűrű a szövésük (van szőtt és nem szőtt geotextil is) ezért a szálaik között a víz és a gázok könnyen átjutnak miközben a gyomok a növények és a kövek nem.  Meglepő módon az építészeti felhasználásuk mellett a kertek hasznos és népszerű kiegészítőik is.

Kétféle geotextil létezik: a nem szőtt geotextiliák (melyeket elsősorban az építőipar használ „elválasztásra”, de alkalmasak a kerti felhasználásokra is, valószínűleg te is ezt a típust ismered) és a szőtt geotextil, melyek sokkal nagyobb szakítószilárdságúak mint a nem szőttek, a tapintásuk szinte műanyagszerű.

Geotextilia a kertben: miért kell?

Bármilyen szép kertet is tervezel, lesznek bizonyos részek (például a tuják körül, a lerakott díszkőnél a ház körül, vagy bárhol máshol) ahol nem szeretnéd, hogy kinőjön a gaz és az sem valószínű, hogy minden héten szálanként akarod kihúzni, hiszen az időigényes és fárasztó. (És a mai gyomírtó szerek már nem a töveknél hatnak)

Ha ezekre a területekre geotextilt raksz le, akkor megakadályozhatod a gyomosodást, esztétikus marad a kerted. A geotextil előnye, hogy nem feltétlenül látszik, könnyen letehető (és méretre vágható) emellett átengedi a vizet az élettartama rendkívül hosszú idő. Amire viszont figyelned kell az, hogy a lerakott geotextilre már semmiképpen ne kerüljön „termőföld” (és a gyomoknak akár a homok is az) különben nem átnő rajta, hanem kinő felette.

Így válaszd ki a geotextilt

A megfelelő geotextil kiválasztásánál fontos az előrelátás. Érdemes optimális méretet tartani (a geotextil szélességét és hosszát figyelembe véve még akkor is, ha nem drága és könnyen formálható anyag) és fontos, hogy milyen a vastagsága. A vastagság gramm/négyzetméterben van megadva: minél magasabb számot látsz annál vastagabb, annál kisebb valószínűséggel nő át rajta a gaz.

A lerakása egyszerű: mi azt javasoljuk, hogy használj hozzá fém leszúró tüskéket, de ha azonnal ráraksz (például díszkavicsot) súlyt, erre sem feltétlen van szükséged. Érdemes még a színét előre kiválasztani: itt leginkább az a fontos, hogy az ízlésednek megfelelőt válaszd hiszen jó esetben egy idő múlva már nem is látod többé soha.

Amire nem kell figyelned az, hogy UV ellenállóak, minden esetben vízáteresztők, és hosszú az élettartamuk.

Ha szeretnél rendezett és szép kertet, fontos lehet a geotextilia. A Profigazda.hu oldalon több mint 40-félét találsz, ismerd meg a lehetőségeidet.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást