4 fontos kérdés, amit tegyél fel az exednek szakítás után

4 fontos kérdés, amit tegyél fel az exednek szakítás után

Címlap / Stílus / 4 fontos kérdés, amit tegyél fel az exednek szakítás után

Egy párkapcsolat vége soha nem könnyű, és ez nem egyszerű közhely – tényleg kifejezetten nehéz elengedni valakit még akkor is, ha már nem vagyunk szerelmesek, hiszen az életünkből rengeteg időt szenteltünk neki. Teljesen rendben van, ha időre van szükséged ahhoz, hogy lezárd a múltat, és elkezdd a jövődet az exed nélkül. De az alábbi négy kérdést érdemes feltenni neki, ha már leülepedtek egy kicsit az érzések, hiszen te is tanulhatsz a válaszokból, és a segítségükkel lezárhatod a viszonyt.

„Mikor tudtad, hogy ez a kapcsolat nem fog működni?”

Ha egy kapcsolatnak szakítás a vége, nagy az esélye, hogy az egyik fél már korábban tudta, érezte, hogy nem ez lesz az életre szóló nagy szerelme, csak kivárt, vagy nem volt még benne egészen biztos. Az, ha rákérdezel erre, sok mindenben segíthet, hiszen visszanézhetsz, és biztosan sok olyan tettet és viselkedésmintát megmagyarázhatsz vele, amit egyébként nem tudtál volna hova tenni. Ha nem egyszerre éreztétek, hogy ennek a kapcsolatnak véget kellene vetni, akkor beszéljétek át, hogy kit mi vezetett odáig, hogy kimondja a végső szót.

„A te szemszögedből milyen problémák okozták a szakítást?”

Meglepődnél, hogy férfi és nő, de még az azonos neműek is mennyire másképp tudják látni az ilyen szakításokat. Nem vagyunk egyformák, más és más élethelyzetek vittek el minket odáig, ahol most vagyunk, és ez kiütközik a gondolkodásmódunkon is. Lehet, hogy egyetlen esemény okozta a szakítást, de biztosan voltak korábban berögződött problémák is, amelyek szépen lassan leépítették a nagy szerelmet.

Érdemes ezekre odafigyelni, egyrészt azért, hogy megértsd, mi játszódott le a párod fejében, másrészt meg azért, hogy a jövőbeli kapcsolataidban ne kövesd el ugyanazokat a hibákat, amelyeket a jelenlegiben sikerült.

nd3000/depositphotos.com

„Miért nem tudtunk túllendülni ezeken a problémákon?”

Rengeteg oka lehet annak, hogy valaki nem tudja megoldani a problémáit egy párkapcsolatban, és közülük csak az egyik az, hogy már nem szerelmes, és nem is akar dolgozni rajtuk.

Könnyen lehet, hogy egyszerűen elkommunikáltatok egymás mellett, vagy nem úgy vitáztatok, hogy az egészséges legyen – milliónyi oka lehet annak, hogy képtelenek voltatok túllendülni azokon a problémákon, amelyek megindították a szétválás folyamatát. Ez megint csak arra jó, hogy a jövőbeli kapcsolataidban ne kövess el hasonló hibákat, tanulj abból, hogy mi volt az alapvető szakadék, ami miatt ezek a problémák megoldatlanok maradtak.

„Visszanézve, van olyan, amit máshogy tennél most?”

Ezzel a kérdéssel nem bocsánatkérést vagy egy visszakönyörgést kell kicsalni a másikból, sokkal inkább arra lehet rájönni, mennyire látja tisztán a helyzetet, és mennyire képes elismerni benne a saját hibáit is. Ezzel őt is visszahelyezed az adott szituációba, és rájöhet, hogy nem csinált mindent tökéletesen.

Persze újra átvizsgálni a kapcsolatot fájdalmas és kellemetlen dolog lehet, de ezek a kérdések segíthetnek megérteni az ok-okozati összefüggéseket, lezárni az érzelmeidet, és egy új utat nyitni a következő szerelemnek, amibe már úgy lépsz bele, hogy tanultál az előzőek hibájából.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást