Egészség / Életmód / Lélek

4 fontos gondolat, amit a húgomtól tanultam a járvány alatt

4 fontos gondolat, amit a húgomtól tanultam a járvány alatt

Nagyjából egy hónapja költöztem haza anyukámhoz és a húgomhoz a vőlegényemmel és a kutyánkkal, mert ők kertes házban laknak, így azt gondoltuk, hogy jobban el lehet ütni az időt, mint az aranyos, 57 négyzetméteres pesti lakásban. Sokat olvastam és gondolkodtam közben arról, hogy mi lehet ennek az egésznek a tanulsága, mire érdemes fordítani az esetleg felszabadult időt, ha már nem találkozhatunk a barátainkkal és nem mehetünk el moziba, szórakozni. Az egy hónap alatt pedig erre bőven volt idő, és amellett, hogy kicsit visszacsöppentem a gyerekkoromba, tanulni is tudtam. Mert ez az időszak tökéletes arra, hogy kicsit magunkba mélyedjünk és átgondoljuk, mi tesz minket boldoggá, mi az, ami nem, min kellene változtatni, fejleszteni.

Hozzáteszem, hogy 4.5 év van köztünk a tesómmal, tehát nem sok, főleg így 20-30 éves kor között, de ahhoz pontosan elég volt, hogy ellessek tőle egy-két olyan dolgot, amit elfelejtettem, vagy éppenséggel nem figyeltem eddig rá eléggé. Arra gondoltam, hogy ezeket veletek is megosztom, hátha tudok segíteni ebben a nehéz időszakban.

Ha úgy érzed, kényeztetnéd magad, ne mondj rá nemet!

Valamiért az utóbbi időszakban eléggé elhanyagoltam magamat ebből a szempontból. Nem álltam neki sütni, csak mert jól esett volna valami, nem mentem ki napozni, mert éppen mással voltam elfoglalva és kozmetikusnál is régen voltam utoljára.

Ő viszont gond nélkül kiült egy órára a kertbe, aztán én is csatlakoztam hozzá.

Ha már végeztem a munkával, ráadásul a hatalmas kertben bőven van hely is, akkor ki kell használni azt az időt, amíg süt a nap. És ez átvitt értelemben is igaz. Néha kell, hogy engedjünk a csábításnak és mondjuk az ebédszünetben kicsit lepihenjünk, együnk egy szelet süteményt is, vagy egyszerűen azt csináljuk, ami jól esik.

A bezártság nem feltétlenül egyenlő az unalommal!

Persze, most egy csomó programtól meg vagyunk fosztva, de a szabadidőben bőven juthat idő olyan dolgokra is, amiket amúgy elhanyagolnánk. Ilyen például a kertészkedés és a takarítás is.

Oké, lehet, hogy nem minden álmaid feladata, viszont valamikor ezeket is meg kell csinálni, ha pedig élvezed, vagy élvezetessé teszed, akkor még jobb lesz.

A kertészkedéssel nincs baj, sőt, imádok kint kapálni és ültetni, főleg jó társaságban. Mindenkinél vannak olyan órák vagy napok, amikor többet unatkozik a kelleténél, viszont azt mi tudjuk eldönteni, hogy folytatjuk-e a telefonunk nyomkodását, vagy találunk valami olyan feladatot, ami meggátolja, hogy a kanapén tespedjünk egész nap.

Followtheflow/depositphotos.com

Ha valamit meg kell csinálni, azt tedd élvezetesebbé!

Ez az előbbi ponthoz hasonló, viszont én szinte sosem szánok arra időt, hogy egy általam utált feladatot – például a mosogatást – megpróbáljam valahogy élvezetesebbé tenni.

A zenehallgatás ilyenkor kézenfekvő megoldás, de rengeteg olyan sorozat és film létezik, ami mondjuk megmosolyogtat és többször láttad, de egyáltalán nem gond, ha néhány percig nem figyelsz rá oda.

Vagy ugyanilyen jó az is, ha az adott feladat elvégzése után megleped magadat valamivel: például eszel egy fagyit. Ezek elsőre nagyon triviálisnak tűnnek, de fogadni mernék rá, hogy sokan vannak, akik hozzám hasonlóan nem tettek eddig így.

Ne gondold túl a dolgokat!

Ebben például van köztünk különbség, mivel én mindent többször átgondolok, felkészülök a legrosszabb eshetőségre és akár napokon keresztül is tudok kattogni egy-egy zavaró problémán. Viszont ha most folyamatosan azon zakatolna az agyam, hogy járvány van, mikor lesz vége, miért nem élhetek úgy, mint eddig, valószínűleg hamar eljutnék oda, hogy már magamat sem tudom elviselni.

Nem azt mondom, hogy mindent el kell bagatellizálni és semmilyen fontos döntést nem kell átgondolni, de van egy határ, amin túl nem szabad azon rágódni, amin nem tudunk változtatni.

Ezt persze elképesztően könnyű mondani és a gyakorlatban sokkal nehezebb dolguk van azoknak, akik meg is szeretnék valósítani, ettől függetlenül érdemes megpróbálni!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást