Életmód / Táplálkozás

7 folyékony kalóriabomba, ami tönkreteszi a fogyókúrádat

7 folyékony kalóriabomba, ami tönkreteszi a fogyókúrádat

A nap folyamán elfogyasztott italokra sokan hajlamosak úgy tekinteni, mintha azok nem számítanának bele a kalóriafogyasztásunkba. Sajnos ez az elképzelés téves, egy-két jótékony hatású italtól eltekintve, minden folyadék megdobja a kalória bevitelünket.

Tej

Mindmáig megoszlik a vélemény arról, hogy a tej mennyire számít egészséges italnak, hiszen növekedési hormon található benne, ami egyes felmérések szerint elősegíti a daganatok fejlődését.

De nem csak a kutatások kétes eredményei miatt kell odafigyelni a tejfogyasztásra, hanem azért is, mert egy deciliterben akár 50-70 kalória is lehet.

Kávék

A naponta egyszer elfogyasztott kávéval általában nincs semmi probléma. Bár vízvisszatartó hatással bír, serkenti az anyagcserét, s ez a két hatás gyakorlatilag kiegészíti egymást.

Ez viszont az egészséges feketére vonatkozik, nem pedig a cappuccinóra, a tejeskávéra, vagy éppen a tejszínnel és cukorral megspékelt változatra.

Ezek deciliterenként akár 100-200 kalóriát is tartalmaznak, s ekkora mennyiséggel legtöbbször nem szoktunk megelégedni.

Gyümölcslevek

Azt gondolná az ember, hogy a gyümölcslevekkel, főleg a 100%-osokkal nem lehet melléfogni, pedig ezek a frissítők is mindig nagy mennyiségű cukrot tartalmaznak.

A jó minőségű változatok persze egészségesek lehetnek, de attól, hogy valami egészséges, még nem feltétlenül bír alacsony kalóriatartalommal.

Jól mutatja ezt a tény azt is, hogy a gyümölcslevek deciliterenként megközelítőleg 50 kalóriával bírnak. Ez azt jelenti, hogy 3 dl frissítő ital máris a tizedét kiteszi egy átlagos nő napi kalóriaszükségletének.

Cukrozott üdítők

A cukrozott, szénsavas üdítők is hasonló kalóriatartalommal bírnak, mint rostos társaik, ám ezek az italok mégis sokkal rosszabb választásnak bizonyulnak.

Mesterséges adalékanyagaiknak és a tartósítószereknek köszönhetően számtalan autoimmun betegség kialakulásának esélyét felerősítik, lassítják az anyagcserét, leterhelik a szervezetet.

Függetlenül attól, hogy egyes italok ezek közül szinte nem tartalmaznak kalóriát, az általuk kiváltott negatív hatások miatt jó minimalizálni fogyasztásukat.

Energiaitalok

Manapság nagyon népszerűek az energiaitalok, fiatalok és idősebbek körében egyaránt. Ez nem csak testünk működtetőjére, a szívünkre nézve van káros hatással, hanem az alakunkra is.

Ahogy a nevéből is kiderül, az energiaital energiával látja el szervezetünket, s erre többek között magas kalóriatartama végett képes.

Ha nem kifejezetten megerőltető munka végett fogyasztod az italt, hanem csak mert finom, akkor nagymértékben elősegíted a hízás veszélyét. Hosszútávon pedig egyébként is szerencsésebb, ha egészséges energiához juttatod a szervezetedet, nem pedig mesterségeshez.

Alkoholok

Egy-egy hétvégi kiruccanás bizony bőségesen megdobhatja az átlagos kalória beviteledet. Az alkoholos italok, főleg a koktélok, a likőrök és a röviditalok elképesztő mennyiségű kalóriát tartalmaznak.

1 dl tömény italban (tehát két felesben) nem ritkán 200-300 kalória van. És bár a férfiak pocakja sörhas néven híresült el, valójában a sörben és a borban található a legkevesebb kalória.

Ezek a kismértékben egészségesnek bizonyuló italok főképp azért járulhatnak hozzá az elhízáshoz, mert sokkal többet fogyasztunk belőlük, mint az ildomos lenne.

Akkor mit ihatsz?

Gyakorlatilag minden mást. Fogyaszthatod a teák széles skáláját, a szénsavmentes vizeket, a frissen facsart, hígított gyümölcs- és zöldségleveket.

Természetesen nem kell örökre kizárnod az életedből az említett italokat sem, de ügyelned kell rá, hogy ezek éppúgy kalóriákkal bírnak, mint a nassolnivalód, vagy a pótvacsorád.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást