Folyékony gáz – ismerje meg a benne rejlő lehetőségeket

Folyékony gáz – ismerje meg a benne rejlő lehetőségeket

Címlap / Otthon / Háztartás / Folyékony gáz – ismerje meg a benne rejlő lehetőségeket

A folyékony gáz, más néven cseppfolyósított gáz tiszta, színtelen, nem mérgező folyadék. A folyékony gáz a földgáz nagyon alacsony hőmérsékletre (-162 Cº-ra) való hűtésével képződik. A földgáz lehűtésével csökken a térfogata, a szállítása pedig egyszerűbbé és biztonságosabbá válik, ami fontos előnye tengerentúli szállításkor is. (x)

Fő összetevője a metán (90%), a többi 10%-ot etán, propán és bután teszi ki.  Miután a felszínre hozzák, a földgázt megtisztítják a savas gazoktól, a héliumtól és a szilárd szennyeződésektől. A cseppfolyósítás után nem robbanásveszélyes, azonban mivel alacsony hőmérsékleten kell tartani, dupla falú tartályokban kell szállítani. Szállítás után újra gázosítják, és az elosztó hálózatokba juttatják, így jut el az ipari vagy lakossági felhasználókhoz.

Ha háza fűtésére folyékony gázt szeretne használni, szüksége lesz egy megfelelő kazánra, ami kialakítására, megjelenésére és típusára nézve egy hőgenerátor. Ahhoz, hogy a kazán fel tudja fűteni az épületet és meleg víz előállítására is használhassuk, megfelelő mennyiségű gázt kell biztosítanunk, amit könnyen megtehetünk úgy, hogy egy gáztartályhoz csatlakoztatjuk. A gáztartályok különböző méretűek – így kiválaszthatjuk az igényeinknek megfelelő tartályt, illetve arról is dönthetünk, hogy föld felett vagy föld alá ásott tartályt szeretnénk.

A gázzal való fűtés több előnnyel is jár – először is nem kell állandóan tűzrakással bajlódnia, ami nemcsak sok energiát és időt igényel, de sok kosszal is jár. Ezzel szemben a gázfűtés tiszta, méghozzá két szempontból is az – az égés során nem keletkezik szennyeződés, de ha a levegőbe kibocsátott káros anyagokat is figyelembe vesszük, akkor sokkal környezetbarátabb megoldás, mint a fa- vagy szénfűtés. A gázfűtés kényelmes megoldás is, hiszen időközönként egyszerre nagyobb mennyiséget kell megrendelnie, így hosszú időn keresztül nem kell a fűtőanyagra gondolnia. És bár egyszerre nagyobb összeget kell elköltenie, a gázt az adott pillanatban érvényes áron veszi meg, így nincsen kitéve az áringadozásoknak – ez pedig nemcsak az ellátás biztonságát jelenti, hanem anyagi biztonságot is.

Vezérfotó forrása: flaga.hu

VIDEO Jobb ember vagy, mint hinnéd, ha ez az 5 dolog jellemző rád

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!