Egészség / Életmód

A fogamzásgátló tabletta 5 negatív hatása a szervezetedre

A fogamzásgátló tabletta 5 negatív hatása a szervezetedre

A fogamzásgátló tabletta konkrét hatásával mindenki tisztában van, hiszen ezért szedjük – de hormontartalma miatt ez a gyógyszer nemcsak a peteérésünkre hat, hanem rengeteg más területen is befolyásolja a szervezetünk működését. Bár a mai fogamzásgátló tabletták klinikai kutatások szerint teljesen biztonságosak, azért akad egy-két mellékhatás, amivel számolnod kell, ha ezt a fogamzásgátlási módszert választod.

Puffadás

Ez igazából egy elkerülhetetlen velejárója a női menstruációs ciklusnak, ugyanakkor a fogamzásgátló tabletta ronthat a helyzeten: a hormonhintáztatás miatt sokkal jobban felpuffadhatsz, mint a gyógyszer nélkül tennéd, mivel a szervezeted vizet tart vissza ilyenkor. Ezt a szervezeted szexhormon-szintjeinek változása okozza.

Megnövekedett étvágy

Rengetegen számolnak be arról, hogy a fogamzásgátló hatására meghíztak, pedig ez mindössze annak köszönhető, hogy a hormonváltozások miatt sokkal nagyobb az étvágyuk, mint egyébként.

Magától a tablettától nem fogsz hízni, előfordulhat azonban, hogy több kaját kívánsz, mint egyébként – de ha ennek ellenállsz, és ugyanannyit eszel, mint egyébként, nem kell aggódnod az alakod miatt.

Hangulatváltozások

Érdekes, hogy ebből a szempontból a fogamzásgátló tabletta mindenkire kicsit máshogy hat: a nők egy része arról számol be, hogy a gyógyszertől hangulatváltozásai lettek, rosszabb a kedve, és többet szorong, míg másoknál éppen hogy enyhültek a tünetek, amik korábban, a tabletta szedése előtt fennálltak. Azért számítani kell rá, hogy a ciklusod egy bizonyos részében sokkal ingerlékenyebb leszel, de lehet, hogy a tabletta rajtad éppen segíteni fog, és nem rosszabbítja az állapotot.

Kép forrása: imagepointfr/Depositphotos.com

Vérrögök

Ez egy igen fontos téma, és nem beszélnek eleget róla az orvosok: néhány újabb fogamzásgátló tabletta okozhat vérrögképződést a szervezetben, ami akár halálos is lehet, ha nem veszik észre időben.

Éppen ezért olyan fontos az első tabletta felírása előtti vérvétel, majd a folyamatos monitorozás – persze azért nem kell túlizgulni, de néha érdemes elmenni orvoshoz egy általános vizsgálatra.

Ha így teszel, és megvolt a vérvétel is, nem lehet gondod.

Alacsonyabb libidó

Rengetegen számolnak be arról, hogy a hormonreguláció miatt a fogamzásgátló tabletták szedése során nagyon lecsökken a libidójuk – ez egy természetes folyamat, és azt is észreveheted, hogy elmúlik, amíg azt a bizonyos hét napos szünetet tartod. Az is előfordulhat azonban, hogy inkább a többi tünethez van ennek is köze: a hangulatváltozások és a puffadás azért sokkal kevésbé hozza meg az ember kedvét az együttlétekhez.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást