Fiúk és lányok egy szobában – Így osztozhatnak a gyerkőcök a közös helyiségen

Fiúk és lányok egy szobában – Így osztozhatnak a gyerkőcök a közös helyiségen

Címlap / Otthon / Dekor / Fiúk és lányok egy szobában – Így osztozhatnak a gyerkőcök a közös helyiségen

Nem minden lakásban van arra lehetőség, hogy a család bővülése után egy új szobát lakhassanak be a gyerkőcök. Persze ez gyakran okozhat álmatlan éjszakákat és kellemetlen pillanatokat, amik csak fokozódnak korkülönbség esetén, illetve akkor, ha nem azonos neműek a csemeték. Lássuk, hogyan osztozhatnak a szobákon!

Kis korkülönbség esetén

Amennyiben nem számottevő a korkülönbség, úgy lényegében az egyetlen szoba tökéletesen megfelelő a srácok, vagy a lányok számára, egészen kamaszkorig.

Ha már könnyedén átalusszák az  éjszakát és a napirendjük is állandó, akkor nincs semmi akadálya a közös pihenésnek. Sőt ilyenkor még a nemek közti különbség sem mérvadó, kiskamaszkorig a legkevésbé sem számít, hogy az a bizonyos lakótárs fiú, vagy lány.

Ez a ti dolgotokat is megkönnyíti, hiszen így egy helyiségen belül tudjátok megoldani a gyerekszoba kérdését. Hogy hogyan?

Ha a csemeték jól kijönnek egymással, nyugodtan osszátok meg a szobát különféle színekkel, lakberendezési tárgyakkal, de ha hajlamosak rivalizálni, jobban jártok a szimmetriával.

Amennyiben ugyanolyan az ágyuk, szekrényük és a fali dekorációjuk, akkor kevesebb dolog lesz, amin összekaphatnak. 

Térelválasztó függönyök

Ha a gyermekek már igénylik a saját teret, akkor ideje nekik külön lakrészt biztosítani, ám ez nem mindig oldható meg külön szobában.

Ebben az esetben az a legjobb, ha a térelválasztókhoz nyúlsz, ami lehet paraván, függöny, vagy részben/egészben átvezetett gipszkarton. Már az is rengeteget segít, ha nem az egész szobán átívelve használod a térelválasztót, hanem arra adsz lehetőséget, hogy a gyermekek a saját kis ágyukban elvonuljanak.

A képen látható megoldás tökéletes, de ha a gyerekek ágyai nem beépítettek, akkor elég nehéz dolgod lesz. Vagy mégsem?

Keress inspirációkat a baldachinokra, hiszen akár minimális idő és energia befektetéssel is könnyen megoldhatod a felmerülő problémát.

Ha pedig mégis sikerül elválasztanod a szobát, akkor hagyd, hogy a gyerkőcök valóban testre szabhassák!

Egy helyiség, két lakrész

Idővel érdemes majd arra törekednek, hogy minél jobban elkülöníthessétek egymástól a fontosabb területeket, főleg az ágyat és a tanulósarkot.

Előbbire bármilyen formában jó választás lehet a beépített ágy – igaz, ennél a példánál nem függönnyel, vagy éppen paravánnal dolgoztak, az ötlet mégis inspiráló.

Bár a tetőtér miatt még felülről is csökkentett a tér, a végeredmény annyira kuckós és gyerekbarát, hogy bármelyik csemete szívesen birtokba venné.

Ennek a megoldásnak egyetlen hátránya van, mégpedig az, hogy az ágyak méretét nem lehet növelni, szóval praktikus, ha eleve nagyobb ágyrésszel készülsz.

Aztán csak győzd kiimádkozni a gyerkőcöket a szobából!

Külön szintek

Természetesen a megosztásnak több lehetősége is akad, nem csupán vízszintesen, hanem függőlegesen is elválaszthatjátok a teret.

Erre a célra tökéletes az emeletes ágy, ami a klasszikus formájában jó ideig megfelelő (ráadásul szintén sokat segít, ha az egy szoba is meglehetősen kicsi).

A felső és az alsó szintet birtokba vehetik, kidekorálhatják a gyermekek, így akkor is a magukénak érezhetik, ha nem éppen nagy alapterületen pihennek.

Egyébként már nem csupán hagyományos emeletes ágyakat vehetsz, akadnak olyanok is, amiket kedvedre forgathatsz.

Így akár merőlegesen is nézhetnek egymásra a fekvőhelyek, sőt az alsót idővel helyettesíthetitek íróasztallal – ennek köszönhetően az ágy akkor is használható lesz, ha a gyerkőcök idővel külön szobába kerülnek.

Megosztott irodácska

Ahogy említettük, fontos kérdés a tanulósarok megosztása is, ami legalább annyira komoly feladat a kisebb alapterületű szobákban.

Ha van rá mód, ne egymás mellé ültessétek a gyerekeket, hiszen sokkal könnyebb úgy másra figyelni és elcsábulni, ha a testvérünk minden egyes mozdulatát látjuk.

Emiatt szerencsésebb olyan irodácskát készíteni a csemetéknek, amiben szintén jelen van a térelválasztó valamilyen formában. Ha nincs rá mód, hogy egymásnak háttal üljenek, akkor a képen látható inspiráció szintén megfelelő lehet számukra.

Persze szerencsésebb, ha kicsit nagyobb asztalkával és még több fiókkal, polccal tudnak gazdálkodni, de az alapelv mindenképpen hasznos és követendő.

És ami hatalmas előny: ez a két főre szóló iroda nagyon kis helyen elfér!

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!