Filmekből lopott bölcsességek

Filmekből lopott bölcsességek

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Filmekből lopott bölcsességek

Érdemes néha kinyitni a fülünket, amikor egy-egy filmet nézünk, ugyanis minden filmnek van legalább egy kulcsmondata, mely rávilágít az élet egy-egy fontos kérdésére. Vannak olyan filmek, sorozatok, melyeknek a szórakoztatás mellett ez a másodlagos funkciójuk. Meglepő, de ilyen például a klasszikus sci-fi sorozat, a Star Trek… emiatt – és bájos humora miatt – annyira népszerű.

Vulkáni mondás

,,A többség igénye fontosabb a keveseknél. Vagy egy emberénél…”

Ennek a vulkáni mondásnak sosem volt nagyobb aktualitása, mint most, abban a világban, amiben élünk. Az emberek alapvetően önzők, ám ez mára olyan méreteket öltött, hogy teljesen figyelmen kívül hagyjuk a köz érdekét. Ezáltal elszigetelődünk, ami magunknak is komoly problémát jelent a hétköznapokban…

Vulkáni köszönés

,,Hosszú és eredményes életet.”

Nem tudom, hogy kinek a fejéből pattant ki ez a köszönési formula, de ettől többet nem nagyon kívánhat egyik ember a másiknak. Benne van az egészség, a sikeresség kívánalma. Mi többre vágyhatna az ember annál, hogy tartalmas életet élhessen, hiszen akkor boldogan, kiegyensúlyozottan töltheti el léte pillanatait.

A hazugságról egy érdekes gondolat

Garak: Minden igaz volt.
Bashír: A hazugságok is?
Garak: Legfőképp a hazugságok.

Rávilágít arra, hogy nincs abszolút igazság, minden ember azt hiszi igazságnak, ami ő gondol egy adott dologról. Ez sok konfliktushelyzetet teremt az életben.

Adott esetben egy hazugság is lehet igaz, és tudjuk azt is, hogy minden hazugságnak van igazságtartalma.

A vagyongyűjtés szabályai

A sorozatban van egy faj, melyet a profit megszerzése éltet, gyakorlatilag a pénz az istenük, mindent az üzletnek rendelnek alá. Ők a ferengik. 146 vagyongyűjtési szabályuk van, melyeket, ha jobban megvizsgálunk, a fogyasztói társadalomra is igencsak rá lehet húzni. A szabályok többsége tele van cinizmussal, és valóban van gyakorlati hasznuk is: negatív, vagy a pozitív dolgokra hívja fel a figyelmet, és ezt igen hatékonyan, tömören és velősen teszi.

,,A kapzsiság örök.” – ehhez nem igazán lehet mit hozzáfűzni, mert abszolút igazság. ,,Minden dolog ér valamit valakinek.”

,,A háború jót tesz az üzletnek. A béke jót tesz az üzletnek.” – a harmincas évekbeli világválság óta tudjuk, hogy ez valóban így van.

,,Sose téveszd össze a bölcsességet a szerencsével.” – manapság sokan lépnek ebbe a hibába, érdemes szem előtt tartani ezt a szabályt.

,,A tudás haszon.” – nem csak haszon, hanem hatalom is.

,,A legjobb szerződés mindig tele van apró betűvel.” – ezt már régóta tudjuk, ám sosem árt szem előtt tartani.

,,Mindig van csapda.” – egy kicsit paranoiás ez a szabály, de ha egészséges keretek között gondolunk rá, akkor hasznos lehet.

,,A bolond és a pénze a legjobb vásárló.” – nem nagyon kell ezt magyarázni, talán csak annyit tennék hozzá, hogy azért kell tudatos vásárlónak lenni, hogy ne lépjünk ebbe a csapdába.

,,Az élet nem tisztességes. Másképp hogyan tudnál profitot szerezni?” – ha kellő humorral nézünk erre a szabályra, és meglátjuk benne a cinizmust, akkor talán még mosolyogni is tudunk ezen az igazságon…

,,Kényszer: a találékonyság az anyja, a haszon az apja.” – a valós életben a kényszert rosszként éljük meg, de ha belegondolunk, valóban sokat profitálhatunk belőle, életrevalóbbak, gyakorlatiasabbak leszünk, ami igazi haszon.

,,A lehetőségek nem azok, amik lenni szoktak.” – felnőtt ember tudja, hogy az élet nem kívánságműsor, ezért nem csupán csak kíván valamit, hanem tesz is érte.

…és néhány ,,szabály”, különösebb magyarázat nélkül…

,,A hála bőkezűséget okozhat.” – nem követendő…

,,Az ingyen tanács ritkán olcsó.”

,,Hazudj következetesen.”

,,Érdemes néha békét kötni. Összezavarja az ellenséget.” – ez abszolút működik.

,,A bizalom a legnagyobb teher.”

,,Sose hazardírozz egy empatával.”

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást