5 fiatal feminista, akiről neked is muszáj hallanod

5 fiatal feminista, akiről neked is muszáj hallanod

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / 5 fiatal feminista, akiről neked is muszáj hallanod

A legtöbb nő, aki a feminizmus elveit követi, általában a húszas, harmincas éveiben jár és igen befolyásos. Nézzük csak a leghíresebb példákat: Beyoncé, Sheryl Sandberg (a Facebook ügyvezetője), vagy Karen Brady ( a birminghami futballklub igazgatója). Ők már mind bebizonyították, hogy minden szerepben helyt tudnak állni. Szerencsére már egyre több tinédzser is próbál a nyomdokaikba lépni és már most küzdenek a női egyenjogúságért.

Rowan Blanchard

Rowan mindössze 12 éves volt, amikor a Disney csatorna ünnepelt sztárjává vált, és ezzel egy időben a feminizmus “kis-nagykövete” lett.

A We Day 2015-ös rendezvényén tartott előadásában arról beszélt, hogy miért ne tartsanak a nők attól, hogy feministának nevezzék magukat, illetve hogy miért fontos az, hogy a nők elfogadják és támogassák egymást.

Rowan a sokszor bonyolult feminista ideák összefonódásával is teljes mértékig tisztában van, amit érthetően és köznyelven közöl a társadalommal úgy, hogy az bárki számára befogadható legyen.

Mi nagyon kíváncsiak vagyunk rá a jövőben is!

Amandla Stenberg

Amandla sokak számára Az éhezők viadalából lehet nagyon ismerős, de ezen felül komoly társadalmi témákban is hallatta már a hangját.

A feminista tini már felszólalt a feketék diszkriminációja ellen, és a fekete, biszexuális, leszbikus vagy transznemű nők elfogadása mellett is.

Amandlát a Ms. Magazine – egy amerikai liberális feminista újság – megválasztotta a 2015-ös év feministájának is, mert nem csak érti, hogy miről is szól ez az eszme, de részt vesz más, olyan fontos mozgalmakban is, melyek az identitás feminizmussal való azonosulását segítik.

Alexia Sambrano

Alexia egy californiai középiskola diákja, aki egy lenyűgöző házi dolgozatot írt „Miért vagyok tinédzser feminista” címmel. A teljes esszé minden szavát érdemes elolvasni, de mégis kiemelnénk néhányat:

„Azért vagyok feminista, mert már tiniként is elvárás felém, hogy informálódjak a hírekből és legyek tisztában a világ komoly történéseivel. Aztán abban a percben, hogy valamiről véleményt szeretnék formálni, egyből azt kapom, hogy te még fiatal vagy, ezt úgysem értheted, pedig értem…”

Dolgozatában feszegeti a fehér és színes bőrű nők közötti társadalmi megkülönböztetés és kettős mérce témáját is. Ezen felül blogot is ír a feminizmusról és más, szociális igazságszolgáltatási témákról is.

Cat Just

Amikor Cat iskolájában arról tartottak beszédet, hogy a lányoknak hogyan is kellene hétköznap öltözködni, a lány felszólalt és szembement az elhangzottakkal, mire kiküldték a teremből.

Ezek után Cat a Facebook segítségével szervezett egy „haspóló mozgalmat”, ami által a lányok és a fiúk (!) is tüntetőleg haspólóban és rövidnadrágban mentek iskolába. A megmozdulásnak az lett a vége, hogy csak a lányok kaptak figyelmeztetést

Az eset konklúziója itt is az, hogy sajnálatos módon az egyenjogúságért valóban küzdeni kell már ilyen korban is, és a feminizmus nem feltétlenül szélsőséges álláspont.

Malala Yousafzai

Malalát a fiatal lányok taníttatását támogató szociális kampánya tette a világ legfiatalabb Nobel-békedíj tulajdonosává.

A lány Pakisztánban él, ahol a saját blogján olyan fontos témákról ír, mint az élet a Tálib vezetés alatt, amiről gyakran ad interjút is, és ami miatt a Tálibok majdnem meg is ölték. Ennek ellenére Malala ma már 18 éves és töretlenül folytatja a kampányát világszerte. A lány emellett létrehozta a Malala Alapítványt, ami azokat a fiatal lányokat támogatja, akiknek nincs lehetőségük oktatásban részesülni.

És amíg az idősebb feministák arra intenek, hogy tanítsuk a fiatalabbakat ezekre az eszmékre, addig ezek a lányok bebizonyították, hogy erre semmi szükség, mert jelen vannak, és igenis megérdemlik a figyelmet.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást