Egészség / Életmód

A férfiak tesztoszteronszintje egyre alacsonyabb – Mi az oka és mik a következményei?

A férfiak tesztoszteronszintje egyre alacsonyabb – Mi az oka és mik a következményei?

Nektek is feltűnt, mennyivel kevesebb manapság a férfias férfi? Én sokáig azt hittem, hogy csak a nosztalgikus elfogultság beszél belőlem, míg az egyik orvos ismerősöm meg nem erősített ebben. Tőle megtudtam, hogy a férfiak tesztoszteronszintje – tehát a férfiasságért felelős hormonuk – alacsonyabb most, mint pár évtizeddel ezelőtt, ráadásul évente majdnem egy egész százalékot csökkent. Ez a szint a korral – általában harminc éves kor után – lassan csökkenni kezd, de ha megnézzük, hogy 1987-ben a 65 éves férfiaknak 17 százalékkal több tesztoszteronja volt, mint az azonos korúaknak 2004-ben, akkor kijelenthetjük, hogy ez jelentős csökkenés.

Amerikai és dán kutatások is megerősítették a fentieket, ahogy azt is, hogy egyre fiatalabb korban panaszkodnak a férfiak olyan szexuális problémákra, mint például csökkent libidó vagy merevedés zavarok.

A helyzet még nem kritikus, de mindenképpen nyugtalanító. Az egyre alacsonyabb tesztoszteronszint ugyanis olyan egészségügyi problémákat okozhat, mint krónikus fáradtság, elhízás, izomcsökkenés, de akár hajlamossá tehet cukorbetegségre, szívbetegségre, sőt, a depresszióra is. Ennek a hormonnak nem csak a szexuális teljesítőképesség a funkciója, ez teszi az embert élesebbé, ügyesebbé és izmosabbá, egyszóval férfiasabbá, de még a kedélyállapotot is pozitívan befolyásolja. Tesztoszterondeficitről abban az esetben beszélünk, ha deciliterenként kevesebb, mint 300 nanogram van jelen a hormonból.

De mi az oka a csökkenésnek?

Pontosan kijelenteni az okot még egyik kutatócsoport sem bátorkodott, de tippjeik vannak. A férfiak csökkenő tesztoszteronszintjének egyik lehetséges oka az, hogy egyre kövérebbek vagyunk.

1999 és 2016 között az amerikai felnőttek között tíz százalékkal nőtt az elhízottak száma, ez ilyen rövid idő alatt drasztikus növekedés.

Tehát aki kövér, annak kevesebb férfihormont termel a teste, ugyanakkor az elhízás egyik következménye is a csökkent tesztoszterontermelés, úgyhogy tulajdonképpen mindegy, mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás.

A másik ok a környezetszennyezés. A rovarirtó szerekben – amiket a növényekre permetezünk – és a gyógyszerekben található kemikáliák bejutnak a vízbe, és ahogy már a halaknál is megfigyelték, az emberek is kevésbé termékennyé válnak miattuk.

A harmadik ok az, hogy több gyógyszert szedünk, mint elődeink. Mondanom sem kell, hogy az alkohol sem tesz jót, viszont érdekes módon a dohányzás emeli a tesztoszteronszintet. Ennek ellenére természetesen ne kezdjünk el dohányozni, mindössze arról van szó, hogy a leszokás lejjebb viszi ezt a hormonszintet. Az elmúlt harminc évben nemcsak az változott, hogy kedvesebbet mozgunk és kövérebbek vagyunk, hanem az otthonok és irodák átlaghőmérséklete is nőtt, és egyre szorosabb alsóruházatot hordanak a férfiak, ami egyesek szerint szintén hozzájárulhat valamilyen mértékben férfihormonszintjük csökkenéséhez.

Ha belegondolok abba, hogy míg régebben a férfi vadászott vagy háborúzott, ma pedig egy átlag férfi egy szoros alsógatyában ül egy jó meleg szobában egész nap – mert ülőmunkát végez –, nem sportol, de lassan hízik, nos, annyira nem csodálkozom, hogy kicsit kevésbé férfias, mint az ősei.

Mi a megoldás?

Nem meglepő módon ugyanaz, mint ami szinte minden egészségügyi problémára: egészséges étkezés, testmozgás és sok alvás. Ha valaki extra figyelmes akar lenni, akkor hanyagolja a műanyagflakonokból való evés-ivást, mert – mint kiderült – az sem egészséges. Aki pedig még többet szeretne tenni az ügy érdekében, támogassa a természet megóvását célzó szervezeteket. Ki gondolta volna, hogy a férfiasság érdekében környezetvédőnek kell állnunk?

Képek forrása: unsplash.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást