Férfi-nő barátság: létezik?

Férfi-nő barátság: létezik?

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Férfi-nő barátság: létezik?

Igencsak megoszlanak a vélemények arról, vajon létezik-e igaz és mély barátság férfi és nő között. Van, aki eleve lehetetlennek tartja, és van, aki saját bőrén tapasztalja ennek ellenkezőjét és évek óta nagyszerű kapcsolatot ápol egy ellenkező neművel.

Örök vita forrása mind a pszichológusok, mind az utca emberei között, hogy kialakulhat-e barátság férfi és nő között. A kérdést a mai napig sem tudták egyértelműen megválaszolni, mivel az élet kitűnő példákkal és ellenpéldákkal szolgál.

Mint tudjuk, mindkét nem barátsága másmilyen: a pasik vérében evolúciós okok miatt benne van a csapatszellem és az egymásba vetett bizalom. Nem is csoda, hisz anno a vadászatoknál kénytelenek voltak társaikra bízni életüket, és ez az idők múlásával se változott. A nők ellenben egészen mások. Ők inkább vetélytársai voltak egymást, és ez ma sincs másképp.

Sokan mondják, a hölgyek barátsága felszínes és kevés őszinteség jellemzi, de ez nem minden esetben van így, de általánosságban elmondható, hogy egy női-férfi barátság mélyebb és tartósabb lehet, mint nő-nő között. Viszont mint mindent, olykor ezt is meg lehet cáfolni.

Platói szerelem?

A legtöbb szkeptikus azzal érvel, hogy egy erős platói szerelem húzódik meg a férfi-nő barátság hátterében, amit gyakran maguk a felek se mernek bevallani, nemhogy egymásnak, de még maguknak sem.

Mivel egyikőjük sem akar elszakadni a másiktól, ezért kialakítanak egy számukra -és a külvilág számára- egy elfogadhatóbb kapcsolatot, rendszerint ezért, mert mindketten „boldog” párkapcsolatban élnek.

Egy másik indok, miszerint nem létezhet köztük igaz barátság, az az, hogy nem is olyan régen a férfiak csakis akkor érintkeztek hosszabb ideig a nőkkel, mikor udvaroltak nekik. Ez a társadalmi légkörben még mindig ott lebeg, annak ellenére, hogy a két nem már együtt is dolgozik, együtt sportol, együtt kapcsolódik ki; és mivel úgy vannak beprogramozva, nem tudnak szimplán barátként tekinteni egymásra, főleg, mert – bármennyire is kezd megváltozni- a nő továbbra is a gyenge, aki feléleszti a férfiakban a védelmező ösztönt.

Az utolsó, amibe a szkeptikusok folyton kapaszkodnak, az a szexuális vonzalom. Szerintük törvényszerű, hogy előbb-utóbb kialakul köztük egyfajta vonzódás, ami már nem tartozik bele a barátság témakörébe. Való igaz, több olyan történetről hallani mind az életben, mind a filmekben, hogy a felek egyszercsak egymásba szerettek, és boldogan éltek, míg meg nem haltak. De vajon ez mindig egy fix forgatókönyv?

Kivételek erősítik a szabályt

A szakemberek egyre inkább hajlanak a következő megállapítás felé, miszerint férfi-női barátság nem létezik– ámde hozzáteszik, a kivételek erősítik a szabályt. Hát igen, nesze semmi, fogd meg jól, körülbelül ugyanott vagyunk ezzel a kijelentéssel, mint eddig. Mégis, egyre több olyan történet lát napvilágot, mikor valóban kialakult egy szexuális vonzalom nélküli, mély kapcsolat ellenkező neműek között, ahol nincs senki részéről se féltékenykedés, se elfojtott feszültség, csupán színtiszta őszinte barátság, titkok nélkül.

Olykor jobb is lehet egy ilyen viszony, mert tudják egymást segíteni a párkapcsolatok terén is, mivel ki tudna jobb használati utasítást adni a nőkhöz, mint egy nő, és a pasikhoz, mint egy pasi?

Emellett a szerelemben az emberben kialakul egy enyém vagy birtokló érzés, ami a barátságokra általában nem jellemző, tehát kiváló gyakorlópályaként lehetne rá tekinteni, mivel így láthatjuk, hogy nem kell senkit se erőszakkal magunkhoz láncolnunk ahhoz, hogy mellettünk maradjon.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást