Hanyagnak és megbízhatatlannak gondolnak mások? Lehet, hogy neked is ADHD-d van

Hanyagnak és megbízhatatlannak gondolnak mások? Lehet, hogy neked is ADHD-d van

Címlap / Életmód / Lélek / Hanyagnak és megbízhatatlannak gondolnak mások? Lehet, hogy neked is ADHD-d van

Az ADHD-ra sokan annyira „új dologként” tekintenek, hogy úgy vélik, csak a gyerekeket érintheti. Pedig a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavart nem lehet teljesen kinőni.

Sajnos úgy fest, hogy a legtöbb országban nehezen ismerik fel az ADHD-t, mert úgy vélik, hogy ez a figyelemhiány a gyermekkor velejáróra, és bizonyos mértékben az is.

Mert mi is jellemző a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarra? 

Az elszenvedői túlságosan szétszórtak, nehéz hosszú időre lekötni a figyelmüket, koruknál éretlenebbnek tűnnek, iskolai és koordinációs nehézségeik vannak, gyorsan változik a hangulatuk és hajlamosak lázadozni. Nos, akinek van gyermeke, az pontosan tudja, hogy ezek a tulajdonságok rendszerint megjelennek a hétköznapok során, vagy akár időszakosan. Ennek ellenére távolról sem szenved minden gyermek figyelemhiányos hiperaktivitástól. Viszont akik igen, azok felnőtt korukban is megküzdenek a nehézségekkel, ám mindannyian más szintű súlyossággal, más tünetekkel szembesülnek.

Felmérések szerint az ADHD felnőttkorban 30-70%-ban megmarad, és a legnagyobb gond vele az, hogy nincs meg a felnőttek betegségtudata. Folyton csak sikertelenséget, hiányérzetet élnek át és gyakran még a szakértők sem tudnak segíteni nekik, mert egyelőre hazánkban nem feltétlenül kapta meg mindenki a szükséges képzést ehhez. Mikor írtam ezt a cikket és olvastam a beszámolókat, akkor többször is láttam, hogy az ADHD-tól szenvedő felnőttek gyakorlatilag magukat diagnosztizálták az internet segítségével. Végül kész tények elé állították azt a szakértőt, akitől segítséget kértek és így próbáltak elindulni a változás útján.    

Mielőtt rátérünk a felnőttkori tünetekre, fontos kiemelni, hogy ezek időszakos előfordulása mindenki esetében normálisak. Azonban, ha több tünet intenzíven, tartósan van jelen, az életminőséget befolyásolja, akkor az már utalhat ADHD-ra.

Anastasia Nelen/istockphoto.com

Hétköznapi feladatok is nehézséget okoznak

Mivel nehezen összpontosítasz, a leghétköznapibb dolgok rendszeres elvégzése is komoly kihívás számodra. Néha még te is azt érezheted, hogy egyszerűen túl lusta vagy, mert képtelen vagy rávenni magadat a rendrakásra, a takarításra, a feladataid befejezésére, nem beszélve a tanulásról. Azt veszed észre, hogy túl gyorsan elfáradsz, minden érdektelen és egyszerűen nincs meg a kellő motivációd, hogy bármibe is belevágj. 

Nem tudod megszervezni a napodat

Kifejezetten nehezedre esik, hogy megszervezd a dolgokat, és ide nem csak az olyan nagyobb volumenű dolgok sorolhatóak, mint pl. egy esküvő lebonyolítása, hanem az, hogy időben odaérj a munkahelyedre, vagy akár egy randira. Rendkívül nehéz és számos problémával jár esetedben, ha mondjuk olyan helyre igyekszel, ahol korábban nem voltál és nem tudod, mire számíthatsz útközben. Ezen persze nincs mit csodálkozni, hiszen a mindennapos, rendszeres rutinhoz is nehezen tudod tartani magadat. 

VIDEO Közvetlen járat Budapestről: ezekkel a látnivalókkal csábít Tirana

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2 3

»