40 felett sokkal nehezebb barátkozni, mint bármikor – És ez a lelkedre is negatívan hat

40 felett sokkal nehezebb barátkozni, mint bármikor – És ez a lelkedre is negatívan hat

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / 40 felett sokkal nehezebb barátkozni, mint bármikor – És ez a lelkedre is negatívan hat

Nem számít, mennyi idős vagy, új barátságokat kötni sosem egyszerű. De tény, hogy miután elhagytad a 40-et, ez még nehezebbé válik, és sokan egyáltalán nem képesek már új emberekkel közelebbi kapcsolatot kialakítani – ez viszont erőteljes hatással van a lelkedre is.

Nagyon kevesen mondhatják el magukról, hogy elmúltak 40 évesek, és mégis sikerült új barátságokat kötniük. Ebben az életkorban a legtöbben ugyanis nem nyitottak az ilyen típusú ismerkedésre: egy kutatás szerint például amikor elérjük a 30. életévünket, a minőség fontosabbá válik a mennyiséggel szemben. Vagyis ha csak egyetlen barátunk van ebben a korban, azzal is megelégszünk, amennyiben tényleg jó a kapcsolatunk. Ezért sokan nem is próbálnak közelebbi ismeretségre szert tenni kollégákkal, ismeretlenekkel, mert nem látják értelmét.

Arról nem is beszélve, hogy ebben az életkorban az emberek jelentős részének már családja van. Mivel a gyermekek és a házasság kapja a legnagyobb prioritást, nehéz időt találni a barátkozásra. A nevelés, a házimunka, a közös programok kiteszik a szabadidő jelentős részét, arról nem is beszélve, hogy 40 felett már nem elég, ha egyetlen közös dolog van benned és egy potenciális barátnőben. Az, hogy mindketten egy helyen dolgoztok, vagy imádjátok a művészi filmeket, ennyi idősen már kevés ahhoz, hogy tényleg barátokká is váljatok.

Kell, hogy meglegyen bennetek a kompatibilitás, és több téren is hasonlóak legyetek; ha ez nincs meg, a többség nem is igyekszik baráti kapcsolatot kialakítani.

Egyedülállóként még nehezebb

Ha pedig egyedülálló, elvált, esetleg özvegy vagy, egy egészen újkeletű problémával is szembetalálhatod magad. Nagyon sok olyan házas, 40 feletti nő van, aki azért nem akar ezekkel a személyekkel barátkozni, mert félti a házasságát. Tévesen azt gondolja, hogy a szingli nő és a férj között viszony szövődik, ezért inkább elzárkózik; még akkor is, ha tényleg teljes mértékben megbízható a másik fél. Ez még inkább megnehezíti a helyzetét annak, aki 40 után szeretne barátkozni.

Amikor viszont 40 felett azon kapod magad, hogy nincs egyetlen megbízható barátnőd sem, azt nehéz feldolgozni. Hiszen így nincs jelen egy biztos pont az életedben, akivel jól érezheted magad, akinek nyugodtan kiöntheted a szíved, és beszélhetsz az érzéseidről.

Emiatt megtapasztalhatod magadon a depresszió jeleit is, hiszen elzárkózol, és kevesebbet mozdulsz ki otthonról.

Hiába van párod, esetleg gyermekeid, a velük folytatott beszélgetések mégsem olyanok, mintha egy barátnőddel ülnél le egy kávé mellé. Ha pedig egyedülálló vagy, ez duplán felerősödik. Azonban a magány kutatások által bizonyítottan befolyásolja az egészségi állapotodat: magasabb vérnyomással, immunrendszerbeli gondokkal, sőt, szívbetegségekkel is küzdhetsz, ha a lelki gondjaidra nem találsz megoldást, és nincs az életedben megbízható személy.

Mit tehetsz ilyenkor?

Ha te is szeretnél megpróbálni új barátságokat kötni, van pár módszer, amit érdemes kipróbálnod, hiszen nem vagy egyedül ezzel a gonddal. Jó ötlet, ha különböző Facebookos csoportokhoz csatlakozol, ahol olyan emberekkel beszélgethetsz, akikkel hasonló érdeklődési köröd van. Szintén klassz, ha eljársz egy-egy fitneszórára, és a résztvevőkkel elegyedsz szóba, de az önkénteskedés is mindig szuper ötlet.

Amennyiben vannak olyan régi barátaid, akikkel nem beszéltél évek óta, érdemes felkeresned őket a neten, és írni nekik egy érdeklődő üzenetet; meglehet, hogy ők is hasonló cipőben járnak. A lényeg, hogy ne ijedj meg a komfortzónádon kívül eső helyzetektől, hiszen így hozhat össze az élet ismeretlen emberekkel. Legyél nyitott, kedves, és biztos, hogy találkozol olyanokkal, akikkel barátság is szövődhet köztetek.

Kép forrása: pexels.com

VIDEO Közvetlen járat Budapestről: ezekkel a látnivalókkal csábít Tirana

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!