7 feledhetetlen társasjáték, amit nem tudunk megunni

7 feledhetetlen társasjáték, amit nem tudunk megunni

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / 7 feledhetetlen társasjáték, amit nem tudunk megunni

Gyerekként szinte mindannyian társasozunk, felnőtt fejjel azonban sokszor hisszük azt, hogy ebből már kinőttünk. Pedig ezek a játékok nem kötődnek korhoz (csak azok, melyek kifejezetten 18 éven felülieknek szólnak), és szinte minden alkalommal fantasztikus kikapcsolódással kecsegtetnek. Lássunk most néhány kultikus darabot!

Sakk

Egy esős, őszi napon kitűnő elfoglaltságot jelent a sakk. Ráadásul nem kell hozzá összecsődíteni a fél családot és a baráti kört, hiszen ez kétszemélyes szórakozás.
Nem nehéz megtanulni az alapszabályokat, ám igazán jól játszani csak az tud, aki képes jó néhány lépéssel előre gondolkodni, valamit azt is számításba veszi, hogy a másik mit is csinálhat. Ennek köszönhetően ez a stratégiai játék remek gondolkodás és problémamegoldás – fejlesztő.

Malom

Egy fokkal könnyebb, mint a sakk, és ehhez sem kell egy sereg ember. A malom is két főre lett kitalálva, ám azért nem olyan egyszerű, mint amilyennek látszik. A játék kulcsa abban rejlik, hogy hogyan helyezzük el a táblán a korongokat.
Ha az elején vétünk egy hibát, az könnyen végzetesnek bizonyulhat a játék során, és csak a fejünket kapkodjuk, ahogy a bábuink egymás után hullanak el. Kép forrása: Origo játékbolt

Ki nevet a végén

Bizony, a legnagyobb klasszikus sem hiányozhat ebből a felsorolásból. A kettő, három vagy négy játékosra kitalált elfoglaltság lehetőséget biztosít arra is, hogy némi elfojtott haragot kiélhessünk, amikor az ellenfél bábuját az utolsó pillanatban ütjük ki ezzel visszakényszerítve őt az eredeti kiindulási helyére.
Ráadásul akkor sincsen nagy baj, ha a fent említett játékok táblái nem állnak a rendelkezésünkre, mivel nagyon könnyen megrajzolhatóak, és a bábuk is egyszerűen helyettesíthetők érmékkel, gombokkal, vagy bármivel. Kép forrása: Hanifa.hu

Catan

A Catan Telepesei játék több díjat is elnyert, ami nem is csoda, mivel ha az ember egyszer ráérez az ízére, akkor már nincs mit tenni, kénytelen beszerezni egyet a függőségének kezelésére.
Minimum 3 játékos kell az élvezetes játékhoz, ám egy kis szabálymódosítással 2 fővel is megoldható. Egy kiegészítő segítségével 6 ember vehet részt maximum az élményben, ahol egy minden játéknál változó összetételű földterületet kell meghódítani termeléssel, építkezéssel és egy kis szerencsével.

Game of life

Amikor egy társasra gondolunk, akkor általában olyanokról van szó, melyek az élet egy-egy mozzanatát jelenítik meg vicces formában. A Game Of Life egy kicsit más, mivel itt a teljes életen keresztül kell vergődnünk, az iskolától a nyugdíjig, miközben a pénzzel és a gyerekekkel is törődni kell.
Az utazást több állomás is tarkítja, mint a házasság (természetesen pénzbe kerül), gyerekek (ez még több pénzbe kerül), középkorúak válsága (ilyenkor ugrik a szakmánk és a fizetésünk), vagy éppen a nyugdíjas élet (ahol olyan luxuscikkeket kell feláldoznunk, amikért egész „életünkben” dolgoztunk).

Capitaly és Monopoly

A jó öreg Capitaly sohasem megy ki a divatból. Az üzleti életről, vásárlásról és építkezésről szóló játék egyszerre szórakoztatja az egész családot, miközben akár komoly játékpénz-adósságokat is fel lehet halmozni.
Nekiállni csak akkor érdemes, ha tudjuk, hogy van időn végig is játszani, mivel egy – egy menet akár 5-6 óráig is eltarthat.

Activity

Az Activity már több kiadást is megélt, ráadásul mind változott egy kicsit az előzőhöz képest. Ennek köszönhetően a klasszikus mellett a gyerek, a felnőtt vagy éppen a profiknak szóló kiadását is megtalálhatjuk. Népszerűsége nem véletlen, hiszen a rajzolással, beszéddel és mutogatással fűszerezett játékmenet közben szinte garantált a nevetésből adódó hasgörcs, és a napok multán is emlegetett vicces firkák és mozdulatok emléke.A társasjáték sokak számára gyerekes elfoglaltság, pedig az egész család számára élményt jelenthet, kortól függetlenül. Ráadásul ilyenkor együtt vagyunk, beszélgetünk, nevetünk, nem pedig a tévét bámulva kuporgunk a kanapén.

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!