Kert és terasz / Otthon

Februárra már virágba borulhat az erkélyed! A legkorábban nyíló kinti növények

Februárra már virágba borulhat az erkélyed! A legkorábban nyíló kinti növények

Ha már te is alig várod a tavaszt, van egy jó hírünk: egy kis szerencsével már márciusra, de akár február végére is virágba borulhat a kerted vagy az erkélyed, csak be kell szerezned néhányat az elsőként nyíló virágokból. Mutatjuk, kik bontják ki először a színes szirmokat.

Szibériai csillagvirág (Scilla sibirica)

Bókoló csillagvirágnak is nevezik ezt az aprócska, de annál tüneményesebb kis virágot, ami a liliomfélék családjába tartozik, és tavasszal az elsők között üti fel a fejét a kertben.

Harang alakú, kék virágocskái csak úgy ragyognak a téli szürkeség után, ráadásul ezt a kis növényt nyugodtan ültetheted oda is, ahol mások nem bírnák a zordabb körülményeket.

Az árnyékos, félárnyékos helyeken is jól érzi magát.

Helyet viszont hagyj neki, mert bár magasságra nem nagy, hajlamos bokrosodni, és a hótakarót szó szerint virágmező válthatja fel a kertedben.

Tavaszi sáfrány (Crocus vernus)

A fűszernövény rokona, de míg utóbbi ősszel, a tavaszi sáfrány, ahogy neve is mutatja, sokkal korábban virágzik.

Az eredetileg hegyvidéken honos virág nem ijed meg a hidegtől, és az első napsugarak megjelenése után felüti a fejét.

A krókuszok csoportjába tartozó növény virágai kehely formájúak, és többnyire lilák vagy fehérek, de ma már látványos, tarka hibrideket is kapni.

A tavaszi sáfrány márciusban, enyhébb idő esetén akár februárban is kinyílhat, és bár nem virágzik sokáig, igazi öröm lesz a hosszú tél után a szirmait látni.

Fürtös gyöngyike (Muscari neglectum)

A gyöngyike kicsi, bogyó szerű virágai egészen aprók, de annál látványosabbak a sötétlila díszek a zöld szárakon.

Mivel kis termetű növényről van sző, nyugodtan ültetheted kisebb erkélyekre is, balkonládába.

Ha szereted a különleges, sötét virágú növényeket, akkor érdemes beszerezni a fürtös gyöngyike közeli rokonát, az örmény gyöngyikét, amely megjelenése nagyon hasonló, színe viszont még sötétebb, szirmai már-már szinte kékes-feketék, így nagyon elegáns látványt nyújtanak.

Trombita nárcisz (Trumpet narcissus)

A nárciszok korán nyíló virága már igazi, látványos ékessége lehet a kertnek, a krémszínű, csipkés szélű szirmok finomak, lágyak és elegánsak, mindenkinek meg akad rajtuk a szeme.

A trombita nárcisz színe lehet sárgába hajló, vagy egészen sárga is, és egy kis szerencsével az első szirmokat már februárban is láthatod.

Márciusra azonban a virágok biztosan kinyílnak, és április végéig pompás díszei lesznek a kertednek, amíg a többi virág is el nem kezd ébredezni téli álmából.

Törpe nőszirom (Iris reticulata)

Ez az apró kis virág sokszor még a hó alól dugja ki a fejét, hogy a virágjai a nap fénye alatt kibontakozhassanak.

Törpe nősziromból sokféle változat létezik, a legtöbb azonban ragyogó, mély kék színben pompázik, és a nyár közepéig nyílik, így az elsők között lehet, aki virágba borítja a kertedet vagy az erkélyedet, és színpompás látványát még sokáig élvezheted.

Olyan helyen érzi igazán jól magát, ahol elegendő jut neki a kellemes, tavaszi napsütésből.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást