Hagyományos hozzávalókból egy koránt sem mindennapi étel. Szerinted is mutatós ez a fasírt torta? A húsos részhez valókat nyugodtan variálhatod saját ízlésed szerint. Egy remek krumplipüré a krémes tortaszinthez olyan, mintha egy jó kis réteges süti lenne.
A díszítést is kedved szerint változtathatod. A tojást szinte mindenki szereti, de akár néhány karika kolbász is kiváló díszítő elem lehet a fasírt torta tetején. Bátran láss hozzá, meglátod, nagy sikere lesz!
Hozzávalók:
- 60 dkg sovány darált sertés comb
- só
- bors
- szerecsendió
- 4 zsemle
- 2-3 evőkanál zsemlemorzsa
- 1 vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1+3 tojás
- 30 dkg burgonya
- 2 dkg vaj
- 2 szelet bacon
- 1 szelet ementáli sajt
Elkészítés:
3 tojást keményre főzünk. A megtisztított főtt tojást felkarikázzuk. A legszebb tojáskarikákat félretesszük a fasírt torta tetejére. A többi részt apróra vágjuk.
A darált húst sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk az előzőleg vízbe áztatott, majd kicsavart zsemlét, és az apróra vágott tojást. A vöröshagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, a húshoz keverjük a tojással együtt. Egy kis szerecsendióval is ízesíthetjük. 2-3 evőkanál zsemlemorzsával tesszük megfelelő állagúvá a masszát.
Egy 16 cm-es kapcsos tortaformát sütőpapírral kibélelünk. A sütőpapírt jól összegyűrjük, majd szépen kisimítva a tortaforma alját és peremét is beborítjuk vele. Így tökéletes lesz a forma bélelése.
A húsmasszát a bélelt formába simítjuk. 180 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük.
Közben a szokott módon krumplipürét készítünk.
A félig sült fasírt tortát a sütőből kivesszük, a krumplipürét szépen, egyenletesen rásimítjuk.
Tetejére keresztben ráterítünk 2 szelet bacont, majd rásorakoztatjuk a tojás karikákat. 1 szelet ementáli sajtot apróra csipkedünk, és a tortára szórjuk. Kb. 20 percre még visszatesszük a sütőbe, és készre sütjük.
Ha megsült a mennyei fasírt torta, tányérra tesszük, és salátával díszítve tálaljuk. Szeletelés előtt 20-25 percig pihentessük.
Melegen és hidegen is nagyon finom.
Roppant laktató fogás.