Van egy falu, ahová nem lehet autóval behajtani: gyalog is elmennénk ide!

Van egy falu, ahová nem lehet autóval behajtani: gyalog is elmennénk ide!

Címlap / Kikapcsolódás / Utazás / Van egy falu, ahová nem lehet autóval behajtani: gyalog is elmennénk ide!

A Chamois nevű elszigetelt hegyi falu sokak szerint a bizonyíték arra, hogy az ember mindösszesen öt perc alatt egy teljesen másik világban találhatja magát, csak a megfelelő irányba kell indulni hozzá – na meg kiszállni az autókból.

Az olasz falu az Aosta-völgy meredek lejtőin Észak-Nyugat-Olaszországban az ország egyetlen települése, amely nem megközelíthető autóval. A Chamois-t alkotó hét kis közösségből álló klaszter ösvényeken és utcákon keresztül csatlakozik, amelyeket csak lábak, kerékpárok és alkalmanként traktorok taposnak.

Az 1960-as évekig itt még a közelben sem voltak autók. A 815 m tengerszint feletti magasságban lévő Chamois-t puszta megközelíthetetlensége védte az autópályáktól és a forgalomtól. De mivel a hatvanas évek elején az ország gazdasági fellendülése során Olaszország közlekedési infrastruktúrája is növekedett, a 18. századi falu lakosai eldönthették, hogy szeretnének-e becsatlakozni a modern közlekedésbe, vagy sem. És úgy döntöttek, hogy nem akarnak.

Chamois
Chamois

Alpesi gyöngyszem

1965-ben a város lakóinak 95%-a szavazott egy olyan út ellen, amely összekötötte volna őket a falu alatt levő völggyel. Ugyanakkor nem ragaszkodtak az elszigeteltséghez. Ehelyett Chamois népe kötélpálya építését kérte, hogy az helyettesítse a régi és kanyargós öszvérpályát. Utóbbi régóta az egyetlen út volt a hegyoldalban felfelé és lefelé is. A völgyben található legközelebbi Buisson faluba húzott kötélpályával Chamois történetében először összeköttetést kapott Olaszország úthálózatához, anélkül, hogy maga a település autóval megközelíthetővé vált volna.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást