Ezzel a 4 módszerrel látványosan felfrissítheted a kiskertedet

Ezzel a 4 módszerrel látványosan felfrissítheted a kiskertedet

Címlap / Otthon / Kert és terasz / Ezzel a 4 módszerrel látványosan felfrissítheted a kiskertedet

Karantén nélkül is imádtam a kiskertemet, most pedig jobban szeretem, mint valaha: öröm rendbe tenni, ültetni, figyelni, ahogy fejlődnek benne a virágok, nődögélnek a gyümölcsbokrok, sürgölődnek a rovarok. Itt minden ugyanúgy megy, ahogy eddig is ment, a lelkünknek pedig nagyon jót tesz az állandóság akkor, amikor minden változik körülöttünk. Az biztos, hogy a kertes házak udvarai régen voltak olyan szépek, mint idén tavasszal, hiszen mindenki tud időt áldozni arra, hogy az otthon töltött napok alatt rendbe tegye a kiskertjét. De milyen trükkökkel lehet igazán látványosan felfrissíteni ezt a részt?

Gondoskodj a háttérről 

A kert hangulatát és összképét nagyban meghatározza a környezet. Talán apróságnak tűnik, amire nem is gondolnál, de a tájrendezés szempontjából alapvető, hogy rendben legyen a kerítés. Ez az egyik első lépés, amikor az udvar megújításáról van szó, hiszen az építkezés során a munkafolyamatok tönkretehetik a kerteket, a gondozott pázsitot.

Ha nem is kell teljesen lecserélnetek a kerítést, tavasszal érdemes sort keríteni a szükséges javításokra és a festésre, mert a későbbiek során a terebélyesedő növények miatt sokkal nehezebb lesz hozzáférni.

A háttérnek egyébként sötét színeket javasolnak a szakértők, elsősorban barnát, vagy feketét, szürkét, ugyanis a zöld lombokat és a színes virágokat ezek az alapszínek emelik ki a legtermészetesebben és a legszebben. 

 

 

 

Gazolás és gereblyézés

Tavasszal sajnos kivédhetetlen rutin a gazolás, és erről nem is igazán lehet lemondani az év hátralévő szakaszában sem. Azonban amikor igazán felmelegednek a napsugarak, akkor beindulnak a gyomnövények is, és ezektől jobb minél előbb megszabadulni. Nem csupán azért, mert rengeteget rontanak az összképen és nagyon gyorsan növekednek, hanem mert elvonják a tápanyagokat a virágoktól, illetve gyorsan szétszórják a magjaikat is.

Gazolás után nem maradhat el a gereblyézés, a talajegyengetés, szükség esetén a föld átforgatása ásó segítségével.

Könnyebben hozzáférsz a területhez akkor, ha a nélkülözhetetlen metszésre, a növények felfrissítésére is időt szánsz. A téli hónapokban elszáradt ágakat, leveleket és virágokat is le kell vágnod, hiszen ezek rengeteget rontanak az összképen, nagyon lehangolóak tudnak lenni. Ráadásul a virágok is jobban növekednek a frissítő metszés hatására – ezzel a takarítással meglepő mértékben felfrissítheted, megújíthatod a kiskertedet. 

 

 

 

Ne feledkezz meg a talajtakaróról!

A nyomnövények sajnos gyorsan visszatérnek a kiskertekbe és hamar meg is telepednek, de szerencsére lehet védekezni ellenük. Az egyik lehetőség, hogy a lehető legszorosabban ülteted egymás mellé a növényeidet, így nem igazán lesz lehetőségük a gazoknak arra, hogy nagyon elterjedjenek. Másik opció, hogy geo textillel és kőzúzalékkal, vagy mulccsal feded be a szabadon hagyott talajt.

Utóbbiak működnek a textil leterítése nélkül is, de a tapasztalat azt mutatja, hogy nagyon sokat számít a későbbiek során, mennyire véded a talajt a szétszóródó magoktól.

Hihetetlenül fel tudja frissíteni a mulcstakaró, vagy éppen az apró kavics a kert látványát, és rengeteg időt is spórolhatsz a segítségével, hiszen a gondozás során a legtöbb felesleges óra a nyomnövények eltávolításával megy el.

 

 

 

Frissítsd a kertet és a kiegészítőket!

Néhány növény hozzáadása a kiskerthez nagyszerű módja annak, hogy újjáéledjen a hely – és ennek még túl sokba sem kell kerülnie. Ahhoz, hogy az új növények passzoljanak a meglévőkhöz, érdemes egy témát kijelölnöd: ez lehet pl. a sziklakert, a mediterrán vonal, de akár színek szerint is válogathatsz. Természetesen figyelembe kell venned a választott virágok igényeit, hiszen csak akkor fognak virágozni, ha ideálisak számukra a körülmények.

Tavasszal gyakran frissítésre szorulnak a kerti kiegészítők is: néha le kell festeni a bútorokat, meghúzni a csavarokat, megvarrni a párnákat, ezekre bizony időt kell szánni.

Sokat frissíthetsz az összképen, ha új textileket szerzel be, pl. lecseréled a párnahuzatokat, de egy-egy kiegészítő, mint az új napernyő, néhány különleges rattan kaspó, vagy egy fészekhinta is rengeteget dobhat a látványon.

 

 

 

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!