Ezt kell tenned szívinfarktus esetén: életet menthet a szakértő tanácsa

Ezt kell tenned szívinfarktus esetén: életet menthet a szakértő tanácsa

Címlap / Életmód / Egészség / Ezt kell tenned szívinfarktus esetén: életet menthet a szakértő tanácsa

Ne a Google-höz fordulj, hívd a segélyhívót!

Tény, hogy az internet megkönnyítette az életünket, de sokszor magunk akarunk megoldani a segítségével olyan dolgokat is, amelyekre nyilván nem vagyunk alkalmasak. Sokszor előfordul, hogy valaki az infarktus tünetei észleli, de mivel nem biztos benne, mi történik, internetes keresésbe kezd, és akár 10 perc is eltelik, míg tárcsázni nem kezdi a 112-t.

Ennyi idő egy infarktus esetén akár valaki életébe is kerülhet.

Hívd azonnal a segélyhívót, ott úgyis felteszik a megfelelő kérdéseket és ellátnak a megfelelő tanácsokkal, közben azonban a mentőt is elindítják, így egyetlen percet sem vesztegettek.

Tedd könnyen megközelíthetővé a helyszínt

A mentők kiérkezésekor még mindig fontos percek telhetnek el addig, amíg a beteghez jutnak, vagy a beteget a mentőkocsiba teszik. Ha lehet, várjátok őket a földszinten, könnyen megközelíthető helyen, és ne az emeleten.

Ha a beteg állapota romlik, esetleg elveszti az eszméletét, később sokkal nehezebb lesz lejutni vele az autóhoz.

Ugyanakkor fontos, hogy a mozgást ne erőltessétek, csak akkor induljatok el magatoktól, ha a beteg számára ez nem okoz megterhelést és ha van segítsége.

Ellenkező esetben várjatok a szakszerű segítség megérkezésére ott, ahol vagytok. A beteget ültesd le egy kényelmes, nyugodt helyre, ahol a lehető legkomfortosabban érzi magát, és gondoskodj róla, hogy könnyen elérhető legyen a kiérkező mentősök számára.

Nyisd ki a bejárati ajtót, húzd arrébb a kis dohányzóasztalt, csinálj helyet a szobában. Ha te vagy a beteg, kérj meg erre valaki mást, aki veled van, ha pedig egyedül vagy, legfeljebb csak arról gondoskodj, hogy az ajtó ne legyen zárva, de semmiképpen se kezd el rendezgetni a bútorokat, csak próbálj olyan helyen maradni, ahol a mentősök könnyedén megtalálnak, és bízd rájuk a többit.

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást