Életmód / Lélek

A halálunk előtt pontosan ezt érezzük: a kémikusok elmagyarázzák

A halálunk előtt pontosan ezt érezzük: a kémikusok elmagyarázzák

Tényleg olyan, mint a filmekben

Az Amerikai Kémikusok Társasága szerint, amikor azt látjuk egy horrorfilmben, hogy valakit egy baltás gyilkos üldöz, tulajdonképpen hasonló érzéseink támadnak, mint amiket akkor éreznénk, ha minket üldöznének. 

Az agyunkban tehát ugyanazok a folyamatok zajlanak le, persze sokkal kevésbé intenzíven. A félelem érzése azonban ilyenkor is megjelenik, ami azért fontos, mert képessé tesz minket, hogy a várható helyzetnek megfelelően reagáljunk, azaz, például elfussunk, ha komolyabb veszélyt észlelünk. A félelem egyúttal az adrenalin termelését is ösztönzi, megemeli a szívverésedet, és kiélesíti az érzékeidet: a látást, a hallást, a szaglást, de akár a hőérzetet is.

A félelemnek egy bizonyos szintje azonban éppen ellenkezőleg hat: leblokkolja a reakcióidat. Ennek evolúciós szempontból valószínűleg az a jelentősége, hogy segítsen észrevétlennek maradni a ragadozók előtt, hasonlóan, mint amikor bizonyos állatok halottnak tettetik magukat. 

Ha a közvetlen veszély elhárul, vagyis például egérutat nyersz, a következő fizikai reakció a sikítás lesz: ezt ösztönösen teszed, és mások is ösztönösen dekódolják. 

„A sikítás hangját az agy egy egészen más területen dolgozza fel, mint ahol a beszédet szokta” – magyarázzák a szakértők. 

„A sikítás a fülből az agy egy bizonyos részébe kerül, amit amygdalának hívnak, ez az agy vészhelyzet-központja. Tulajdonképpen az, aki sikít, megpróbálja a saját kémiai agyi állapotát a te agyadba juttatni azzal, hogy ezt a vészhelyzet-központot stimulálja.”

Oldalak: 1 2

7 hozzászólás

 • Avatar
  ramipali
  2020.10.27., 14:37

  Te már biztosan tapasztaltad,hogy tudod.

  Válasz
 • Avatar
  windirex
  2021.01.06., 09:16

  hülyeség , ha súlyos sérülésed van lehet ,hogy észre se veszed onnan tudom ,hogy ea kezemben robbant fel a lőszer semmit nem éreztem ,csak később igen akkor aztán rendesen hasogatott.

  Válasz
 • Avatar
  Kiss Sándor
  2021.01.06., 10:19

  Már átélted?
  Szar lehet neked.

  Válasz
 • Avatar
  Gakka
  2021.04.04., 23:20

  “Ennek evolúciós szempontból valószínűleg az a jelentősége” – mármint annak, aki a majomtól származik. Nézzük, mit mondanak más tudósok: http://teremtestudomany.hu/

  Válasz
 • Avatar
  benő
  2021.04.04., 23:37

  Egy újabb cikk, ami nem szól semmiről.
  Gratulálok!

  Válasz
 • Avatar
  Háry László
  2021.04.05., 05:48

  Kedves Margit! Tudom: a sajtóban önmagunkat és bármit el kell adnunk, még ha az anyagnak súlya sincs! Hajdan a “szovjet tudósok” volt az ehhez vezető varázsszó. Manapság a “brit, vagy amerikai” kutatók. Bővebb forráscím nélkül. No, de semmi baj: mint a hajdani “Népboltban”?: bekalkuláljuk a mindennapos átverést…

  Válasz
 • Avatar
  ramipali
  2021.04.05., 10:42

  Te Jó Isten!
  Még itt tartasz?
  Nincs újabb baromságod?
  Hülye seggfej vagy!

  Válasz

Írj egy hozzászólást