Ezért lehet veszélyes a horkolás ‒ az éjszakai légzéskimaradások nyomában

Ezért lehet veszélyes a horkolás ‒ az éjszakai légzéskimaradások nyomában

Címlap / Életmód / Egészség / Ezért lehet veszélyes a horkolás ‒ az éjszakai légzéskimaradások nyomában

A horkolás nem mindig, de sokszor együtt jár a légzés kimaradásával, ami egy betegség: alvási apnoé a neve. Ilyenkor a hangos levegővétel után nem következik azonnal a újabb hang, ami a levegő kiáramlását kíséri, majd egy horkantás töri meg a csendet. Az apnoé utalhat arra, hogy valamilyen betegség van kialakulóban, és meglévő betegségek tüneteit is fokozhatja. Van megoldás: az apnoé kezelésével a háttérbetegség enyhülhet, illetve meg is szűnhet. Összegyűjtöttük, hogy mik okozhatnak alvás közben légzéskimaradásokat.

Szív problémák

Az éjszakai légzéskimaradások következtében megbetegedhet a szív és az érrendszer, szívmegállást, agyvérzést, kamrai ritmuszavart okozhat. A gyakori légzéskimaradás nagyon megterhelő a szervezet számára. Hozzájárulhat a magas vérnyomás létrejöttéhez, emellett a meglévő betegség tüneteit is fokozhatja.

 Cukorbetegség

A cukorbetegség kialakulása szintén összefüggésben lehet az alvási apnoéval. A középkorú vagy idős embereknél jelentkező 2-es típusú diabétesz egyik kísérő jelensége a gyakori éjszakai légzéskimaradás.

A kevés alvás hozzájárul a cukorbetegség megjelenéséhez, vagyis nemcsak következmény, hanem figyelmeztető előjel is lehet.

Kövérség

A nyakon levő zsírpárna „fojtogató” lehet alvás közben. Ráadásul az alvásprobléma és a kövérség oda-vissza hat egymásra, mivel a fáradt ember nappal sok szénhidrátot kíván. Az apnoéval és a túlsúllyal egyaránt foglalkozni kell, hogy a test kevesebb terhelést kapjon. Ha úgy érzed, hogy a hízás miatt fojtogató az alvásod, akkor itt a legfőbb ideje, hogy egy dietetikus segítségével összeállított étrendet követve elkezdd a fogyókúrát!

Tartós betegségek

A meglévő krónikus betegségeket súlyosbíthatják az éjszakai légzéskimaradások, hiszen energiát vonnak el a testtől, amit egyébként a gyógyulásra kellene fordítania. Kevesebb oxigénhez jut az agy és az egész test, ez pedig minden típusú egészségügyi problémára negatívan hat.

Közlekedési balesetek

A kialvatlan emberek több balesetet okoznak és szenvednek el, mint mások. Az álmosság miatt növekszik a reakcióidő és romlik a koncentrációs képesség, az autó vezetője netán még el is alszik vezetés közben.

A kialvatlanság miatt fokozatosan romló életminőség következtében a mindennapi megszokott feladatok is tehernek tűnnek, így hajlamosabbá válunk a feladatok felületes elvégzésére, aminek beláthatatlan következményei lehetnek.

Dohányzás

A dohányosoknál gyakran figyelnek meg horkoláskor légzéskimaradást, és ez növeli a dohányzással járó problémák kialakulásának rizikóját.

Fekvő helyzetben sokkal súlyosabban jelentkezik légzéskimaradás és légszomj, lehetetlenné téve a pihentető alvást.

Mi a teendő?

A horkolás közbeni légzéskimaradást az a személy szokta észrevenni, aki a horkoló közelében alszik. Mindenképpen fel kell hívnia az érintett figyelmét a problémára, hogy a kiváltó tényező feltárása és az alvásprobléma megoldása megtörténhessen. Az érintettek sokszor nincsenek tudatában az apnoé fennállásának, ezért nem értik, hogy napközben miért fáradtak és miért fáj a fejük.

Úgy hiszik, hogy éjjel eleget aludtak, csakhogy az átmeneti oxigénhiányos állapotok nagyon megviselik a szervezetüket, és ennek ártalmas következményei lehetnek. Ha a háziorvosuknál időben jelentkeznek, azzal megelőzhetik, hogy nagyobb baj alakuljon ki.

VIDEO Üde tavaszi barackos smink

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!