A szerelem és az EQ: ezért fontos a párkeresésben az érzelmi intelligencia

A szerelem és az EQ: ezért fontos a párkeresésben az érzelmi intelligencia

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / A szerelem és az EQ: ezért fontos a párkeresésben az érzelmi intelligencia

Korábban úgy vélték, az emberek intelligenciáját az IQ-szintjük határozza meg, mára viszont már számtalan szakértő beismerte, hogy sok esetben az érzelmi intelligencia még ennél is fontosabb. Sőt, az EQ a szerelem megtalálásában is kimondottan fontos!

Az első feladatunk, hogy meghatározzuk, pontosan mi is az az érzelmi intelligencia.

Az EQ lényegében az a képesség, ami megmutatja, mennyire tudod kezelni a saját érzéseidet, felismerni másokét, és beleképzelni magad más emberek helyzetébe.

Minél magasabb az érzelmi intelligenciád, annál érzékenyebb vagy, és annál jobban megérted a többi embert. Sőt, ennek köszönheted azt is, hogy könnyen szóba tudsz elegyedni azokkal is, akiket nem ismersz. Míg egyesek természetes módon tettek szert magas EQ-ra, addig másoknak dolgozni kell azon, hogy érzékenyebbek legyenek.

Bizonyos felmérések szerint ebben egyébként a szüleink is komoly szerepet játszottak: ha anyukád és apukád figyelt arra, hogy jól kifejezd az érzéseidet, és beszélj róluk, felnőttként képes vagy ügyesebben kezelni őket. Ha viszont otthon azt láttad, hogy mindenki magába fordult, és egyedül dolgozta fel a történteket, valószínűleg felnőttként te is ilyen leszel.

A szerelem és az EQ

A randizás világában azt mondják, hogy a szerelem mindent legyőz. Azonban tény, hogy egyáltalán nem könnyű megtalálni a megfelelő partnert. Ha olyan férfivel kezdesz ismerkedni, aki papíron tökéletes (jóképű, vicces, szuper karrierrel), de nincsenek iránta komolyabb érzéseid, szinte biztos, hogy a végén rosszul jössz ki belőle. Deha csak a szívedre hallgatsz, és esélyt adsz annak, akibe belezúgtál egy találkozás után, szintén rosszul jössz ki belőle. Szóval, akkor hogyan találhatod meg a tökéletes egyensúlyt?

Ezért fontos a megfelelő partner megtalálásában az érzelmi intelligencia

Az érzelmi intelligencia segítségével! Ez segít abban, hogy észrevedd a másik jellegzetes tulajdonságait, érzéseit, és azt, hogy mennyire illik hozzád. 

Egy magas EQ-val rendelkező személy hamar felismeri, mit érez a másik iránt, és képes eldönteni, hogyan cselekedjen a körülményeknek megfelelően.

Ha a pasi egyszerűen nem illik hozzád, de mégis vonz, akkor tudod, hogy el kell terelned a figyelmed, és elnyomni a gyengéd érzéseket. Ha viszont úgy látod, hogy a kapcsolatotok akár működhetne is, tudod, hogy milyen mértékben kell kifejezni az érzelmeidet. A magas érzelmi intelligencia segít abban, hogy ne csak a szíved döntsön, hanem az eszed is. Mert ez irányít téged úgy, hogy mélyebb, komoly kapcsolatot tudj kialakítani valakivel.

A viták megoldója, a személyiség fejlesztője

Az érzelmi intelligenciád segít a nehéz, konfliktusos helyzetekben is. Például ott van az az üzenet, amit hirtelen felindulásból küldtél a pasinak. Vagy volt az a vita, ami a semmiből jött, és lobbanékonyan reagáltad le. Esetleg a korábbi csalódásaid miatt félsz attól, hogy ismét megsérülsz. Aki viszont tisztában van az érzéseivel, és magas EQ-val rendelkezik, tudja, hogy sosem szabad csak hirtelen felindulásból, félelemtől irányítva cselekedni. Ennek köszönhetően tanulod meg, hogy jobb elszámolni tízig, amikor mérges vagy, és emiatt vagy képes előrelátóan viselkedni. Persze ez sosem megy könnyen, és többször is gyakorolnod kell, hogy uralkodni tudj az érzéseiden.

 Ugyancsak az érzelmi intelligenciád a kulcsa annak, hogy megfelelően kezeld az elutasítást.

Még a világ legtökéletesebb nője és férfija is találkozik ezzel, így biztos, hogy te is megtapasztaltad már, milyen borzasztó érzés, ha valaki elutasítja a közeledésedet. Ez az élet velejárója, mégsem egyszerű feldolgozni. Az EQ az, ami segít megérteni ezt az érzést, és továbblépni a csalódottságon.

Szintén az együttérzés ereje tehet arról, hogy képes vagy támogatni a partneredet abban, ami fontos neki. Így tudsz empatikus lenni, és átérezni azt, ami neki sokat jelent. Az EQ elengedhetetlen abban, hogy két ember egymás támaszává váljon!

VIDEO 10 ecset, ami nélkül lehet sminkelni, de nem érdemes

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!