Ezért ne éheztesd ki magad szemkopogásig

Ezért ne éheztesd ki magad szemkopogásig

Címlap / Életmód / Egészség / Ezért ne éheztesd ki magad szemkopogásig

Akár egy diéta miatt próbálsz kevesebbet enni, akár olyan rohanós napod van, hogy az evéstől kell feláldoznod valamennyi időt, a koplalás semmiképpen sem tesz jót a szervezetednek. Már egy-egy kihagyott étkezésnek is komoly következményei lehetnek. (X)

Üres tankkal járó motor

A tested olyan, akár egy óraműpontossággal működő gépezet: ahhoz, hogy minden funkcióját el tudja látni, energiára van szüksége, ezt pedig az elfogyasztott élelmiszerekből nyeri. Ahogyan nem jó az sem, ha egyszerre túl sok élelem érkezik, az is komoly károkat okoz, ha nincs éppen utánpótlás. A természetes folyamatok ilyenkor lelassulnak: lassabban zajlik az emésztés, lassabb lesz a méregtelenítés, nehezebben tudsz koncentrálni, megfájdulhat a fejed és fáradtnak érzed magadat, hiszen nem jut elég cukor az agyba, ami pedig a létfontosságú szerv megfelelő működéséhez szükséges.

A lezuhanó vércukorszint emellett ingerlékenyebbé, türelmetlenebbé is tehet. Akár már egy étkezés kihagyása után is érezni fogod ezeket a tüneteket, hosszabb távon pedig a rendszertelen étkezés olyan állandó sokkot jelent a szervezetnek, aminek akár súlyos egészségügyi következményei is lehetnek.

Lelassuló anyagcsere, vércukor problémák

Ahhoz, hogy a szervezet energiához jusson, cukorra van szüksége. A bejuttatott cukor hasznosításához, azaz lebontásához inzulinra van szükség. Ha egyszerre túl sok cukrot viszel be, és azt a szervezeted nem tudja lebontani, az éppen olyan rossz, mintha nem viszel be energiát, a tested pedig kétségbeesetten termeli az inzulint, de egyszerűen nincs mit lebontani vele.

Az egyensúly felborulása hosszú távon egyenes út a cukorbetegség kialakulásához, amit sajnos már legfeljebb csak kezelni lehet, gyógyítani viszont nem. A lassan lebomló szénhidrátok és a naponta többszöri étkezés segít abban, hogy a vércukrod mindig nagyjából azonos tartományban maradjon, elkerülve a koplalás-falás okozta ingadozásokat, amelyek az anyagcserédet is tönkretennék.

Koplaláskor ugyanis a szervezet „vészhelyzet” üzemmódba kapcsol, és amikor legközelebb élelemhez jut, igyekszik annyit elraktározni belőle, amennyit csak lehet, felkészülve egy újabb vészhelyzetre. Ennek következtében az anyagcseréd lelassul, a salak- és méreganyagok felhalmozódnak, a zsírpárnák pedig akkor is megjelennek, ha egyébként összességében nem eszel egy nap sokat, de az egy vagy két adagban eszed.

Falásrohamok

Végül, de nem utolsó sorban meg kell említenünk azt is, hogy egy-egy kihagyott étkezést hajlamosak vagyunk úgy kompenzálni, hogy a következő alkalommal „duplán” eszünk. Ha már kopog a szemed, sokkal nagyobb valószínűséggel nyúlsz nehezebben emészthető, zsíros ételekért, amikor legközelebb enni tudsz, ráadásul ezekből többet is eszel, pedig a kihagyott étkezést nem tudod utólag pótolni. Ha hagyod, hogy kiéhezzen a szervezeted, nagyobb eséllyel tör rád a farkaséhség, egy evésroham pedig nem csak tovább tetézi a lelassuló anyagcsere és az ingadozó vércukorszint problémáját, de még a gyomrodat is meg tudja terhelni.

Ha zsúfoltak a hétköznapjaid, inkább gondoskodj róla, hogy legyen nálad valami olyan, kielégítő táplálék, amit további előkészítés nélkül is, akár az íróasztalodnál ülve, akár menet közben meg tudsz enni. A SPAR enjoy. friss szendvicsei és salátái kényelmes megoldást jelentenek a legsietősebb napokon is.

Ezért ne éheztesd ki magad szemkopogásig

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!