Ezekre figyelj a kerti világítás kialakításánál

Ezekre figyelj a kerti világítás kialakításánál

Címlap / Otthon / Kert és terasz / Ezekre figyelj a kerti világítás kialakításánál

A kerttulajdonosok tudják, hogy mennyire klassz esti program kiülni a szépen kivilágított, berendezett kertünkbe, és egy bögre forró teát elkortyolgatva átgondolni az egész napunkat. Ilyenkor mindent jobb színben látunk! De milyen lámpákat válasszunk a kertünkbe, hogy az valóban szép, fényes legyen? Ebben segítünk!

Az ősz az egyik legjobb időszak

Bár nyáron is fontos szerepük van a különböző kerti fényeknek, azért az igazi fő szezonjuk az ősz és a tél, hiszen ilyenkor hamarabb sötétedik, és kétségtelenül mindenkinek szüksége van a fényre.

Kerti lámpák nélkül ugyanis már többnyire délután 5-kor semmit sem látnánk a kertünkben, kertünkből.

Miért van szükségünk kerti világításra?

Ahogy az előbb említettük, egyrészt a láthatóság biztosítása miatt.

Sose hagyjuk kivilágítatlanul a bejáratokat, a kerti utakat, lépcsőket, hiszen ezek fény hiányában balesetveszélyesek lehetnek!

A funkció után persze törődhetünk a dekorációs fényekkel is. Díszítő szándékkal alkalmazhatunk a kertünkben például hangulatos fényfüzéreket, LED fénysorokat, vagy akár lampionokat is.

Milyen kerti világítást vásároljunk funkció szerint?

Az egyik legfontosabb szabály, hogy csakis olyan kerti világítást vegyünk, amit kifejezetten kültéri használatra terveztek. Kis kerti utakhoz, keskeny ösvényekhez választhatunk kicsi, 30-50 centiméteres lámpákat, szélesebb utakhoz, lépcsőkhöz pedig nagyon praktikus a mozgásérzékelővel ellátott világítás. Ezen kívül rendkívül népszerűek a napelemmel működő kerti „kavicsok”, melyek nappal gyűjtik a fényt, este pedig ontják azt magukból. Segítségükkel feldobhatjuk például a virágágyásunkat vagy a kerti ösvényünket. Azoknak, akiknek a szúnyogokkal folyton meggyűlik a baja, lényeges információ, hogy a hidegebb fények vonzzák a rovarokat, ezért ők inkább válasszanak sárgás tónusú fényforrásokat. Sőt, manapság már kaphatóak speciális, rovarok ellen kifejlesztett izzók is, melyek sokkal nyugodtabbá tudják tenni a kertben töltött estéket.

Mire figyeljünk a kihelyezésnél?

Alaposan gondoljuk át, hogy a kiválasztott fényforrás megfelelő lesz-e oda, ahova ki szeretnénk tenni. Fontos, hogy a kijelölt területet kellőképpen bevilágítsa a lámpa, ugyanakkor az emberi szemet ne zavarja.

Ha kutya van a kertben, és a kültéri fényforrásunknak van drótja, akkor feltétlenül figyeljünk oda, nehogy megrágja.

Díszítő szándékkal tehetünk hangulatos fényfüzéreket fáinkra és bokrainkra, csak arra figyeljünk, hogy a növény ágait sose terheljük meg feleslegesen, ne konyuljanak le a rájuk nehezedő súlytól, mert az árt neki.

Lampionoknál arra ügyeljünk, hogy a faágak ne lógjanak bele a lampion belsejébe, mert az tűzveszélyes!

Egy kis plusz

Ha kialakítottuk a megfelelő kerti világítást, végre hátradőlhetünk és élvezhetjük a látványt.

A kerti asztalunkra tehetünk egy-két szép befőttesüveget, melyekbe helyezzünk el kis teamécseseket, és egy hosszú gyufaszál segítségével gyújtsuk meg őket, hogy ezzel is emeljünk kertünk fényét és hangulatunkat.

VIDEO A sminkmester megmutatja, hogyan rajzolj profi tusvonalat magadnak

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!