Ezek Magyarország legkisebb települései: jártál már valamelyiken?

Ezek Magyarország legkisebb települései: jártál már valamelyiken?

Címlap / Kikapcsolódás / Utazás / Ezek Magyarország legkisebb települései: jártál már valamelyiken?

Felsőszenterzsébet

Zala megye egyik legkisebb települése Lenti járásban található, területe 8,24 négyzetkilométer és a 2015-ös adatok szerint 16 állandó lakosa van. Bár a település aprócska, történelme annál nagyobb: írásos említést először 1334-ben tesznek róla, és az is tudható, hogy egykoron állt itt egy templom, melynek védőszentje Szent Erzsébet volt – innen ered a település elnevezése is.

A falu sokáig csak nehezen, rossz földúton volt megközelíthető, így igazán soha nem nőtte ki magát, építkezési anyaga sokáig szinte kizárólag a fa volt. A néprajzilag értékesebb épületek, tárgyak egy része ma a Göcseji Falumúzeumban látható, a településen pedig egy-két szép, zárt verandájú épület őrzi a századfordulós téglaépítések emlékét.

Tornabarakony

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, az Edelényi járásban áll ez a mindössze 8,19 négyzetkilométeren elterülő kis falu, ami a Wikipédia listáján, a 2014-es népszámlálási adatok szerint 14 lakosával még a negyedik legkisebb településnek számít az országban, a 2015-ös adatok alapján azonban már jóval több állandó lakosa van – szám szerint 22.

A településről írásos említést először 1427-ben tettek, a környék egészen a 17. századik a Barakonyi család tulajdonában volt, majd a török időkben elnéptelenedett. Az 1720-as években a környéket görögkatolikus vallású jobbágyok lakták be, ez a vallási csoport ma is többségben van a parányi településen.

Ha erre jártok, érdemes egy kis kirándulást tenni a természetben is: a Barakonyi-patak völgyében különleges vadvirág, a mocsári kockásliliom nyílik.

Tornakápolna

Ugyancsak Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, szintén az Edelényi járásban található Tornakápolna, ami azonban még Tornabarakonynál is kisebb, mindössze 4,02 négyzetkilométer, de a népsűrűség 2014-ben jóval nagyobb lehetett, ugyanis a KSH adatai szerint itt is éppen 14-en laktak ekkor. (A jóval nagyobb népsűrűség egyébként négyzetkilométerenként 2, illetve 3 lakost jelent. A 2015-ös adatok szerint azonban az állandó lakosok száma már csak 12 fő.

Egy biztos, a környék tökéletes nyugalmat áraszt: a kicsiny zsákfalu közvetlenül csak Szinpetriből, a többi környező településről csak kerülőúton érhető el. Aggtelektől mindössze 10 km-re, 350 méteres tengerszint feletti magasságon, egy hegyen fekszik, pazar kilátással a környező dimbes-dombos vidékre. Tornakápolna egyébként is békés kis falu: egyike annak a három magyar településnek, ahol 2002 és 2006 között egyetlen bűnügy sem történt.

Ha erre jártok, csodáljátok meg a régi lakóházakat, melyeket hagyományos népi építészeti elemek (fatornác, kontyos tető) gazdagítanak, vagy látogassátok meg a faragott fejfákat az erdei tisztáson lévő temetőben.

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást