Pénz és hivatás

Ezek 2018 legjobban fizető állásai

Ezek 2018 legjobban fizető állásai

Álmaink állásának megtalálásakor sokféle tényezőt figyelembe veszünk, és általában az sem hagy hidegen bennünket, hogy mennyit vihetünk haza az adott munkakörrel. Nézzük, milyen pályával lesz érdemes szemeznie itthon 2018-ban annak, akit a valuta hoz leginkább lázba!

Légiforgalmi irányító

Évek óta a legjobban fizetett szakmák között szerepel, és valószínűleg nem lesz ez másképpen 2018-ban sem. Magyarországon egy légiforgalmi irányító fizetése a másfél milliót is elérheti.

A légiforgalmi irányító tanfolyamra már középfokú végzettséggel is lehet jelentkezni, angol középfokú nyelvvizsga azonban szükséges a sikeres felvételhez, csakúgy, mint a büntetlen előélet, a jó problémamegoldó készség és a stressz és a monotónia átlagon felüli tűrése.

A légiforgalmi irányító ugyanis nem csak kiemelkedő fizetéssel, de kiemelkedő felelősséggel is bír, és korántsem mindenki alkalmas a pályára.

Kutatási és fejlesztési tevékenységet folytató egység vezetője

A FEOR szerint ő az, aki megtervezi, vezeti, koordinálja és ellenőrzi a vállalat vagy szervezet kutatási és fejlesztési tevékenységét.

Feladatai közé tartozik például a szervezet általános kutatási-fejlesztési programjának kidolgozása, a célok és költségigények megtervezése; szervezeten belüli, illetve fejlesztésre szakosodott szervezet által megbízás alapján végzett kutatási, valamint kísérleti fejlesztési tevékenység tervezése, irányítása és összehangolása; az ötlet vagy témajavaslat felmerülésétől annak befejezéséig a munkavégzési program kidolgozása és nyomon követése, az eredmények és ismeretek újszerűségének megítélése, az eredmények ismertetése; egységének vezetése és annak tevékenységére vonatkozóan az egységes szakmai elvek meghatározása a működéshez szükséges személyi és tárgyi feltételek biztosítása, stb.

Nem csak magas fokú iskolázottságot és tudományos hátteret, hanem szerteágazó képességeket is megkövetel tehát ez a szakma, az NFSZ adatai szerint azonban majdnem havi egymilliót is lehet keresni vele.

Gyógyszerész

Az összesített magyarországi listán nem szerepelnek a gyógyszerészek a top 15-ben, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai alapján azonban kizárólag a nők fizetését figyelembe véve nem feltétlenül azok a szakmák a legjobban fizetettek, mint az összesítésben.

Ennek oka összetett, az inkább női és inkább férfi szakmák mellett természetesen az eltérő béreknek, karrierutaknak és üvegplafonnak is szerepe van benne, de anélkül, hogy ezekbe belemennénk, maradjunk csak annyiban, hogy kizárólag a nők bérét nézve Magyarországon a gyógyszerész is a jól kereső szakmák között szerepelhet, az Amerikai Egyesült Államokban pedig (ahol a lista eléggé eltérő a miénktől) szintén a 15. helyen szerepel a gyógyszerész az összesített mezőnyben.

Vállalati stratégiatervezési egység vezetője

Térjünk vissza az egységes magyarországi listához, amelyen 2018-ban is biztos pozíciót fognak elfoglalni a vállalati stratégiatervezési egységek vezetői: az ő kerestük a 800.000 Ft-ot is meghaladhatja, igaz, a felelősség is nagy ebben a szakmában.

Ezek azok a szakemberek, akik „megtervezik, vezetik, koordinálják és ellenőrzik a vállalat vagy szervezet stratégiatervezéssel kapcsolatos feladatait, szolgáltatásait” a Foglalkozások Egységes Osztályozási Rendszere meghatározása alapján.

Feladataik közé tartozik többek között a stratégiai tervek, irányelvek, programok, rendszerek és eljárások kidolgozása, megvalósítása és figyelése a stratégiai célok megvalósítása érdekében.

Egyéb humán-egészségügyi foglalkozás

A kissé misztikusnak hangzó elnevezés a FEOR meghatározása alapján sem lesz teljesen kristálytiszta, eszerint ugyanis azok humán-egészségügyi (társ)foglalkozásúak tartoznak ide, akik máshová nem sorolhatóak.

Kissé talán könnyebb elképzelni ezeket a szakembereket, ha látjuk a jellemző munkakörök listáját: egészségfejlesztési programvezető, egészségfejlesztő, egészségügyi referens, egészségügyi szaktanácsadó, képzőművészeti terapeuta, művészetterapeuta, táncterapeuta, zeneterapeuta.

Az ő fizetésük alig marad el vállalati stratégiatervezési egység vezetőjének fizetéséhez képest, és szintén meghaladhatja a 800. 000 Ft-ot, persze, úgy képzeljük, ez inkább a magán szférában fordulhat elő.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást