Igaz, hogy a legtöbb zöldséghez és gyümölcshöz egész évben hozzájuthatunk, de mégiscsak jobban tudnak esni, amikor szezonjuk van. Ha csak arra gondolok, hogy milyen volt a néhány héttel ezelőtt vásárolt paradicsom íze, és milyen, amikor nyáron szerzem be, egy pillanatig sem kell azon töprengenem, hogy vajon melyik a finomabb. Bizonyára te is jártál már így egyes élelmiszerekkel, ez pedig csak egy jó ok arra, hogy szezonális finomságokat szerezz be.
Aztán ott van persze az is, hogy a szezonális gyümölcsök és zöldségek pénztárcabarátabbak is, hiszen sokféléből jó eséllyel helyben termesztett termékeket vásárolhatunk. Sőt, mivel jellemzően nem a hosszú eltárolásuk a cél, ezért érettebben is kerülnek a boltokba vagy a piacokra, így pedig még táplálóbbak és egészségesebbek is. Persze némi eltolódás lehet, de íme, mely kedvelt gyümölcsöket és zöldségeket mikor éri meg igazán beszerezned.
3/4 Ősz
Amint a nyári hőség kezd utat engedni az ősznek, a legjobb, ha veszünk még néhány friss, helyi paradicsomot, vagy mi magunk szüreteljük le a kertünk/erkélyünk utolsó terméseit. Ez a legjobb alkalom a nyári finomságok tartósítására is, például házi paradicsomszósz, lekvár, savanyúságok vagy befőttek formájában. De persze az is teljesen érthető, ha már a friss, lehullott almára és a belőle készülő legfinomabb almás pitére koncentrálsz.