6 étel és ital, ami befolyásolja a mellrák kockázatát

6 étel és ital, ami befolyásolja a mellrák kockázatát

Címlap / Életmód / Táplálkozás / 6 étel és ital, ami befolyásolja a mellrák kockázatát

Bár az emlőrák kialakulásának és az amiatti halálozásnak a kockázata több tényezőtől függ – többek között a génektől, az életmódtól, a környezeti hatásoktól és a véletlentől is –, nem lehet elhanyagolni a táplálkozás szerepét. Az elkeserítő statisztikai adatok alapján minden nyolcadik nőnél diagnosztizálják a kórt. Összegyűjtöttük, hogy az esélyeidet milyen konyhai döntésekkel befolyásolhatod.

Zsírdús tejtermékek

A zsírban gazdag tejtermékek ösztrogéntartalma több rákfajta kialakulásában is szerepet játszhat, többek között a mell- és prosztatarákéban is. Az amerikai Journal of the National Cancer Institute című szakfolyóirat 2013 márciusi számában megjelent kutatási eredmények alapján a napi egy adagnál több zsíros tejterméket fogyasztó mellrák-betegeknél másfélszer akkora volt a halálozás, mint a többieknél.
Más eredmények szerint pedig a túl sok tej és sajt is ártalmas lehet ilyen tekintetben. Válassz inkább sovány tejtermékeket!

Zöld tea

A zöld tea bizonyítottan segít a mellrák előrehaladásának lassításában. A benne lévő polifenolok ugyanis olyan fehérjék működését érintik, amelyek szerepet játszanak a tumorsejtek osztódásában és szétszóródásában.
Egyelőre azonban nem tisztázott, hogy a zöld teának milyen szerepe van a megelőzésben – vannak, akik azt állítják, hogy arra vonatkozóan is igazi csodafegyver.

Folsav

A M- vagy B9-vitamin néven is ismert vegyület nemcsak a várandós kismamáknak elengedhetetlen a magzat idegrendszerének fejlődéséhez, de a menopauzán átesett nőknél is hozzájárulhat ahhoz, hogy kisebb eséllyel alakuljon ki náluk mellrák.
Egy kutatás szerint egészen pontosan 22%-kal csökkenthető vele a kockázat azokhoz képest, akiknek nagyon alacsony a folsav-szintje. Elsősorban ösztrogén-receptor-negatív daganatfajták ellen hatékony.

Szója

Mivel a szóját rendszeresen fogyasztó társadalmakban – főleg a Távol-Keleten – lényegesen alacsonyabb a mellrákos megbetegedések aránya, a tudósok vizsgálni kezdték, hogy ennek az élelmiszernek van-e a problémára közvetlen hatása.
Az eredmények alapján azok, akik a legtöbb szója eredetű izoflavonoidot fogyasztották, körülbelül naponta 42,3 mg-ot, jelentősen csökkentették a kiújulás kockázatát azokhoz képest, akik csak 15,2 mg-ot ettek. Egy 2012-es tanulmány szerint pedig a napi fél adag szójával 30%-kal csökken az invazív mellrák kialakulásának esélye.

Halolaj

A tudósok ellentmondásos eredményekre jutottak, amikor a halolaj – s vele az omega-3 zsírsavak – hatását vizsgálták a mellrákra vonatkozóan.
Egy összefoglaló kutatás azonban, amely az addigiak összefoglalásán alapul, kiderült, hogy akik a legtöbb halolajat fogyasztották, azoknál 14%-kal alacsonyabb esélyük volt az emlőrák kialakulására, mint azoknak, akik a legkevesebbet. Az értekezés a British Medical Journal hasábjain jelent meg 2013 júniusában.

Napraforgómag és tökmag

Ezek a magvak nagy mennyiségben tartalmaznak olyan növényi összetevőket, amelyek az ösztrogénhez hasonló hatást gyakorolnak a testre. Egy kutatás szerint, amelyben 3 000 mellrákos beteget és 5 000 egészséges nőt vettek górcső alá, a rendszeres fogyasztásuk csökkenti a változókor utáni mellrák kialakulásának esélyét.
Az eredmények a Nutrition and Cancer című szakfolyóiratban jelentek meg 2012-ben. Ha tudatosan szeretnéd csökkenteni a mellrák kockázatát, mindenképpen beszélj az orvosoddal, hogy milyen megoldást tart jónak!

VIDEO Jobb ember vagy, mint hinnéd, ha ez az 5 dolog jellemző rád

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!