Erzsébet nap – Az Erzsébetek jellemzői

Erzsébet nap – Az Erzsébetek jellemzői

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Erzsébet nap – Az Erzsébetek jellemzői

November 19-én az Erzsébetek ünneplik névnapjukat. Lássuk, hogy mit jelent az Erzsébet név, mi az eredete, milyen népszokások fűződnek hozzá és a név elemzői szerint milyen tulajdonságok jellemzik a név viselőt.

Erzsébet név eredete, jelentése

Az Erzsébet név a héberből ered, eredeti jelentése „Isten az én esküm”. A nevet úgy is fordítják, mint „Isten a tökéletesség”. A héber eredetiből főleg német hatásra terjedt el Európában a ma is használatos Elisabeth forma.
A név népszerűsége a XX. század legvégére csökkenni kezdett, viszont a középkor óta az egyik leggyakrabban használt női nevek egyikének számít. 

Kép forrása: Wikipedia Commons

Erzsébet pendelye

Erzsébet napját a várható időjárás megjóslására is használták: a népi időjósok úgy tartották, ha ezen a napon havazik, akkor ugyanez várható Karácsonyra is, vagyis fehér lesz a Karácsony.
Ha azonban enyhe az idő november 19-én, akkor Karácsonyra sem kell fagyra, hóra számítani. Az Erzsébet-napi havazáskor szokták régen mondani: Erzsébet megrázta a pendelyét.

Mezőgazdasági munkák

November 19-e, Erzsébet napja egyben az őszi munkák zárónapjának is számított, az emberek igyekeztek minden munkát befejezni a földeken erre a napra.
Innentől kezdve már nagyon valószínű volt, hogy havazás és fagy várható, ezért ennek megfelelően Erzsébet napjára inkább benti és maximum a ház körüli munkákat időzítették.
Nem utolsó sorban november 19-én a mezőgazdasági munkák sikerét is megünnepelték tánccal, mulatsággal.

Erzsébetek jellemzői

Az Erzsébetekre általánosságban a céltudatosság, a racionális gondolkozás és a gyakorlatiasság jellemző. A név viselői általában szorgalmas, kitartó és pontos emberek, akik céljaik eléréséhez nem riadnak vissza plusz feladatoktól sem.
Kifejezetten szeretik, ha számítanak rájuk és elismerik munkájukat és eredményeiket az élet minden területén. Óvatosak, lépéseiket általában előre mérlegelik, így legtöbbször sikerrel járnak.

Maximalizmus és elismerés

Az Erzsébetekre általában jellemző, hogy az élet minden terültén a maximumot szeretnék nyújtani és el is várják környezetüktől, hogy elismerjék sikereiket.
Maximalizmusuk miatt tényleg több sikert érnek el, mint mások, ám mivel nehezen elégednek meg az elért eredményekkel, ezért nem mindig tudnak felhőtlenül örülni saját sikereiknek. Az elismerés számukra az igazi siker, amelyet általában meg is kapnak szeretteiktől.

Ideális munkahely az Erzsébetek számára

Az Erzsébetek gyakorlatiasságuk miatt leginkább a kézzelfogható eredményeket produkáló munkahelyeken érnek el sikereket és ott érzik magukat jól a helyükön.
Céltudatosságuk miatt zavarja őket, ha valami vagy valaki feltartja őket a munka menetében, ami pedig gyakran előfordul, mivel erőteljes tempót diktálnak. Vezetőként, szervezőként egyaránt megállják a helyüket és logikus, jól működő rendszereket képesek kialakítani.

Erzsébetek otthon

Az Erzsébetek otthon sem tudnak kibújni a bőrükből, ezért ott is szeretik kézben tartani a dolgokat – ráadásul sikerrel is teszik mindezt.
Maximalizmusuk miatt ugyan adódhatnak konfliktusok a családtagokkal, de ha az Erzsébetek megtanulják tisztelni azokat a határokat, ameddig elmehetnek a másik életébe való beleszólásban, akkor a családtagok szeretetében élik le életüket. Igazán sikeres emberek, akik energiájukkal, kreativitásukkal és gyakorlatiasságukkal a család összetartó erejének szimbólumai. 
 
Boldog névnapot minden Erzsébetnek!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást