Így kellene kezelni az érzelmi zsarolást egy kapcsolatban

Így kellene kezelni az érzelmi zsarolást egy kapcsolatban

Címlap / Életmód / Lélek / Így kellene kezelni az érzelmi zsarolást egy kapcsolatban

Ha szeretünk valakit, sok olyan dolgot is megteszünk a másikért, amihez éppen nincs kedvünk vagy energiánk. Persze nem szép dolog ezt kihasználni, mégis sajnos sokan vannak, akik ezt megteszik.  

Susan Forward amerikai pszichoterapeuta szerint az érzelmi zsarolás a manipuláció igen erős változata. Lényegében arról a mintázatról szól, hogy a hozzánk közel álló emberek közvetlenül vagy közvetve azzal fenyegetnek, büntetés, következmény vár ránk, ha nem tesszük meg azt, amit szeretnének. Az érzelmi zsarnokok egyébként legtöbbször tisztában vannak és visszaélnek azzal, hogy a velük való kapcsolat fontos: ismerik és tulajdonképpen visszafordítják ellenünk a sérülékeny pontjainkat, titkainkat. Ezeket a bensőséges megosztásokat, intim, érzékeny információkat használják ahhoz, hogy akaratuk érvényesüljön. 

Román Boglárka pár-, és családterapeuta azt mondja, hozzá is sokszor érkeznek párok ilyen relációban.

„Mindezt elképzelhetjük úgy, mint egy skálát, amelynek az egyik végén az érzelmi zsarolás, a másik végén pedig a kérés áll és sajnos sokan sétálnak be az ajtón úgy, hogy nem a skála jobbik felét, a kérést tekintik alapértelmezett kommunikációs formának a kapcsolatban.”

Oldalak: 1 2 3 4

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást