Miért döntik oldalra a buksijukat? 5 érdekes tény a kutyákról

Miért döntik oldalra a buksijukat? 5 érdekes tény a kutyákról

Címlap / Életmód / Család / Miért döntik oldalra a buksijukat? 5 érdekes tény a kutyákról

Biztosan te is elgondolkoztál már azon, vajon mi járhat a kis kedvenced buksijában, amikor oldalra döntött fejjel, fürkészve figyel, vagy hogy vajon tényleg álmodik-e valamit, amikor nyüszög és rúgkapál alvás közben. Nos, most ezekre is választ kaphatsz cikkünkben!

Éppúgy álmodnak, ahogy te

Az interneten található vicces videók láttán sok gazdi számára nem is kérdés, hogy a kutyusa rendszeresen szokott álmodni. Arról azonban kevesen tudnak, hogy a kutyák szintén két alvási fázisban pihennek: alvásidejük kb. 30%-át teszik ki az álmok, amik az REM szakaszban jelentkeznek.

Az ebek azonban ilyenkor szinte éberen álmodnak, ugyanis minden külső zajra, változásra pillanatok alatt reagálnak – ez korábban elengedhetetlen volt számukra az életben maradáshoz.

Kutatások szerint a kutyák az emberekhez hasonlóan szintén a napi eseményeket dolgozzák fel így: minél változatosabb, izgalmasabb volt az elmúlt néhány óra, annál nagyobb az esély a külső szemlélő számára is észrevehető álmodásra. 

Nem csak fáradtságból ásítanak

Sokan azt gondolják, hogy a kutyák az emberekhez hasonlóan kizárólag a fáradtságot jelzik az ásítással. Ugyan ez is gyakran előfordul, hiszen sokat ásítanak elalvás előtt és ébredés után is, de van, hogy a frusztrációjukat jelzi.

Amennyiben a kutyád akkor ásítozik, amikor valamilyen utasítást adtál neki, az azt jelenti, hogy nem voltál elég egyértelmű és nem érti, mit szeretnél.

Mivel az eb nem tudja, mit vársz tőle, frusztrálttá válik, és ezt ásítással jelzi számodra. Ilyen esetekben ismételd meg újra érhetően a kérést.

Ezért döntik oldalra a fejüket

Ugye, hogy nincs annál édesebb látvány, mint amikor a kutyusod oldalra dönti a fejét és rád mereszti a gombszemeit?

Ennek a mozdulatnak az oka a legújabb kutatások szerint az, hogy a kutyák tökéletesen tisztában vannak a következményekkel, tehát azzal, hogy az ilyen nézést dicséret, dögönyözés, esetleg jutalomfalat kíséri. De nem csak önös érdekek állnak a háttérben!

A kutyák ezzel a mozdulattal érzékeltetik empátiájukat, kifejezik aktív érdeklődésüket, és egyes felmérések szerint a hatékonyabb hallást is elősegítik.

Az már csak egy kis plusz a számukra, hogy az általuk közvetített szeretetet a legtöbbször viszonzás követi.

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást