Ezért olyan jó csókolózni! 7 különös tény, amit eddig nem tudtál róla

Ezért olyan jó csókolózni! 7 különös tény, amit eddig nem tudtál róla

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Ezért olyan jó csókolózni! 7 különös tény, amit eddig nem tudtál róla

A csók és a bizalom

Egy hipotézis szerint a csókolózás szokása azért alakult ki, mert az egymáshoz közel álló emberek így fejezik ki az egymás iránti bizalmukat. Amikor valakivel csókolózunk, beengedjük a személyes terünkbe, védtelenné válunk vele szemben, ugyanakkor ő is az intim szférájába fogad bennünket.

Nem nehéz belátni, hogy a csókolózás egy nem kívánatos személlyel inkább taszító tevékenység: ilyenkor az jutna eszünkbe, mennyi betegséget elkaphatunk tőle, vagy hogy milyen kellemetlen a közelsége. A csókolózás így azt üzeni a másik felé: nem félünk tőle, és jó érzéssel tölt el bennünket a fizikai kapcsolat vele.

A csók, mint információs forrás

Egy másik feltevés szerint a csókolózás nem csak az intimitás kifejezésére szolgál, hanem információ szerzésre is. Csókolózás közben a partnerek érzik egymás ízét és illatát, így hamar kiderül, hogy működik-e közöttük a kémia, vagyis szexuálisan is vonzónak találják-e egymást.

A csókolózás tehát egyfajta tapogatózás, az első lépcsőfok, ahol kiderül, hogy lehet-e a felek között hosszabb távú kapcsolat is.

A jó csók végigkíséri a kapcsolatot

A New Jersey-ben található Rutgers University antropológusa, Helen Fisher úgy véli, a csókolózás a reprodukciós stratégiában hármas szerepet játszik. Először is segít felébreszteni a libidót, vonzalmat ébreszt a másik iránt, majd segít elmélyíteni a kapcsolatot, ami arra ösztönöz bennünket, hogy egyetlen partner mellett horgonyozzunk le a több potenciális jelölt között.

Végül pedig, a már stabil kapcsolatban a csókolózás segít fenntartani az intimitást és a romantikát, ami reprodukciós szempontból azért fontos, mert így a partnerek a közös utódok felnevelésének idejére is együtt maradnak, és megfelelő környezetet teremthetnek a gyermekeiknek.

Más a nőknek, más a férfiaknak

A University of Albany munkatársai évekkel ezelőtt végeztek egy felmérést fiatal amerikaiak részvételével,és kiderült, a nők és a férfiak némileg másként viszonyulnak a csókolózáshoz. A megkérdezett nők túlnyomó többsége szerint a csókolózás a friss és a hosszú távú kapcsolatokban egyaránt fontos, míg a férfiak inkább úgy gondolták, a hosszú távú kapcsolatokban csökken a csókolózás jelentősége.

Érdekes adat, hogy míg a férfiak közel fele azt mondta, el tudja képzelni, hogy szexuális kapcsolatot létesítsen valakivel, akivel még nem csókolózott, a nőknek mindössze 14 százaléka gondolkodott hasonlóan.

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást