Család / Életmód

5 érdekes tény a kisbabákról, amit talán még nem tudtál

5 érdekes tény a kisbabákról, amit talán még nem tudtál

Noha egy kisbaba a születését követő néhány hónapban nem csinál túl sok dolgot, a testében mégis elképesztő fejlődések zajlanak le! Ha kíváncsi vagy, miért töltenek be fontos szerepet egy újszülött gyermek életében a vicces arckifejezések, vagy hogy mit jelent a „lámpás észlelés”, olvass tovább!

Minden gyermek „túl korán” születik

Egyes biológusok úgy vélik, a kisbabák még sokkal hosszabb ideig maradnának az anyaméhben a további fejlődés miatt, ha a nők medencéje nem lenne fix méretű.

Emiatt pedig több gyermekorvos szerint is a csecsemők születése utáni első három hónap afféle „negyedik trimeszternek” felel meg – tekintve, hogy ilyenkor még a szociális készségek nem túl fejlettek.

A legelső mosoly például ritkán jelenik meg a kisbabák arcán a 10-14. hét előtt, a szülőkhöz való kötődés pedig nagyjából 5 hónapos korban veszi kezdetét.

A bolondos arckifejezések és hangok nagyon fontosak

A vicces grimaszok sokkal többet számítanak a kisbabák fejlődésében, mint azt gondoltad volna! Amikor ugyanis a gyerekek megpróbálják leutánozni a szülők arckifejezését, az az érzelmi világukra is erős hatással van.

Így sokkal könnyebben megértik az érzések jelentését, épp ezért, amikor a felnőttek eltúlozzák a szomorú vagy vidám mimikát, (gyakran tudtukon kívül) megkönnyítik a kisbabák számára a másolást.

Ugyanez a helyzet a „baba-beszéddel” is: a dallamos, túlartikulált mondatok segítik a megértést, és ezáltal könnyebben ejtik majd ki a gyerekek a szavakat.

A gügyögéssel tanulnak

Amikor valamire felfigyelnek a kisbabák, általában hangokat adnak ki, hogy kifejezzék az érdeklődésüket: ez az a bizonyos gyermeki gügyögés, ami egyáltalán nem jelentéktelen.

Bizonyos kutatások ugyanis bebizonyították, hogy a kisbabák sokkal okosabbak lesznek attól, hogy a szüleik beszélnek hozzájuk – a leghatásosabb megoldás pedig az, ha kisebb szünetekkel, gyermeki hanglejtéssel teszitek ezt.

Amikor pedig a kisbaba válaszként gügyögni kezd, valójában épp a szavaidat igyekszik megtanulni.

Lámpás vs. zseblámpa

A kisbabák agyában kevesebb gátló neurotranszmitter (ingerületátvivő anyag) található, mint a felnőttekében; ez pedig ahhoz vezet, hogy ők sokkal „szétszórtabban képesek érzékelni a környezetüket. Ettől függetlenül észlelik, mi veszi körül őket, csak rendkívül homályosan – egyes feltevések szerint mindössze arról van szó, hogy még nem tudják eldönteni, ebből mi fontos számukra.

Egy szakértő, Alison Gopnik ezt az egész jelenséget a „lámpás vs. zseblámpa” hasonlattal magyarázta meg. Szerinte a kisbabák érzékelése olyan, mint egy lámpás, ami bevilágítja az egész szobát, míg a felnőtteké inkább egy zseblámpához hasonlít, ami tudatosan fókuszál a fontos dolgokra, figyelmen kívül hagyva a háttér részleteit. Ahogy a gyermekek fejlődnek, az agyuk átalakuláson megy keresztül, és a tapasztalataik alapján egyre jobban meg tudják határozni, mi fontos számukra a környezetükből.

A szülői reakció formálja a fejlődést

Egy amerikai kutató szerint a kisbabák agya attól függően fejlődik, hogyan reagálnak a szülők a gyermek szükségleteire. A kezdeti szakaszban nem kell attól tartani, hogy az egész napos odafigyelés miatt esetleg el lesz kényeztetve a csecsemő, ilyenkor ugyanis ők még ezt nem így észlelik.

Ehelyett ebben a szakaszban a leginkább azt tanulják meg, milyen az éhség, a magány és a fáradtság; valamint azt, hogy milyen érzés, amikor ezeket csillapítják. A szükségletek kielégítése azonban még nem jelenti azt, hogy a kisbabák nem fognak sírni. Mindegy, mennyire figyeltek, a csecsemők a fogantatástól számított 46. hét környékén eljutnak egy sírós fázisba (a legtöbb baba általában a 38. és 42. hét között születik), ennek pedig egyes szakértők szerint a fizikai fejlődéshez van köze.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást