Elkezdődött az eperszezon, aminek vitaminraktárainknál jobban, csak ízlelőbimbóink örülnek. Az eper tipikusan olyan gyümölcs, amit sokféleképpen, számos formában lehet tálalni, akár főételek mellé is. Ha pedig éppen vendégváró menün agyalsz, ezeket mindenképpen vedd számításba, hiszen végtelenül egyszerű az elkészítésük.
VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton
1/5 Avo-eper tésztasaláta
Még mielőtt teljesen kitérnél a hitedből, megnyugtatnánk, hogy az avokádó igenis megfér az eper mellett a tányéron. Az édes-sós párosítás mindig is jól működött a konyhában, ráadásul az avokádónak inkább semleges, mintsem sós íze van. A saláta alapja a zöldlevelesek mellett, pedig a tészta. Gyakorlatilag bármilyen tésztát választhatsz, de talán legpraktikusabb a penne, vagy fusilli. Erre jöhet az avokádó, néhány szem felkockázott eper és egy kis feta, vagy kecskesajt.
A sajt tökéletesen harmonizál az eperrel, de nem kell túlzásba esni, éppen csak annyi sajtra van szükség, amivel a saláta tetejét megszórhatod és kihozhatod vele az ízeket. Érdemes az eperrel ízpróbát tartanod előtte, hogy meggyőződj édességéről, hiszen igazán az édes íz hozza ki majd a saláta tökéletességét.
Érdekes kombinációja az eper felhasználásának, de mindenképpen érdemes kipróbálnod, ha valami igazán különleges főételre vágysz. Hozzávalók: 450g 00-ás pizzaliszt, 1 ½ tk só, 5g porélesztő, 300 ml meleg víz, 4ek olívaolaj, olaj a tepsi kikenéséhez
Először is, keverj össze mindent, majd lefedve hagyd állni a hűtőben egy napig. Miután kivetted, három óráig meleg helyen tárold. A kiolajozott tepsibe beleöntjük a tésztát, amit jól megtapogatunk, hogy feljöjjenek a buborékok, majd lefedjük és további fél óráig kelesztjük. Ezután pedig mehet rá az eper, egy kis tengeri só és kecskesajt. Extra feltét lehet egy kis ruccola és balzsamecet. No, meg persze ne feledkezzünk meg az olívaolajról sem, ha már olasz főétel kerül a tányérunkra.