Ismételten mérsékelnünk kellene a cukorbevitelünket, ha nem csupán az alkatunkat, de az egészségünket is szeretnénk hosszútávon megőrizni. Bár sokan mumusként tekintenek erre az alapanyagra, ha ügyelünk a mennyiségre, a WHO szerint nem lehet baj.
3/4 A finomított cukrokat inkább kerüljük
A felmérés a klasszikusnak számító édesítőkre vonatkozik, elsősorban a feldolgozott és az utólagosan hozzáadott cukrokra épít. Ide tartozik a már jól ismert cukorrépa, a nád-, a maláta-, a szőlő és a gyümölcscukor is.
Mindazonáltal a vizsgálat nem elemezte a gyümölcsökben és – a kisebb arányban bár, de – a zöldségekben is megtalálható cukrokat, hiszen ezek nem fejtenek ki káros hatást az egészségre. Más kérdés, hogy egyes gyümölcsök (főleg az érett változatok) kifejezetten sok cukrot tartalmaznak, így diétázók számára nem éppen ideálisak.
Mindazonáltal bizonyított tény, hogy a gyümölcsökön keresztül elfogyasztott cukrok sokkal kevésbé „károsak” és jóval könnyebben hasznosíthatóak, mint a finomított változatok, így semmiképpen se száműzzük őket az étrendünkből.
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!