Ennyi cukrot fogyaszthatnánk a legfrissebb kutatások szerint

Ennyi cukrot fogyaszthatnánk a legfrissebb kutatások szerint

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Ennyi cukrot fogyaszthatnánk a legfrissebb kutatások szerint

A legújabb kutatások szerint ismételten mérsékelnünk kellene a cukorbevitelünket, ha nem csupán az alkatunkat, de az egészségünket is szeretnénk hosszútávon megőrizni. Bár sokan mumusként tekintenek erre az alapanyagra, ha ügyelünk a mennyiségre, a WHO szerint nem lehet baj.

Mennyi az annyi?

A legújabb ajánlás szerint teljes kalória-bevitelünk legfeljebb 10%-a lehet a cukortartalom. Persze ezt nagyon nehéz pontosan lekövetni azoknak, akik nem méricskélnek otthon, vagy olyan élelmiszereket vesznek magukhoz, amelyeken nem található kalóriatáblázat. Utóbbiaknál pontosan láthatjuk, hogy az adott étel hány gramm cukrot tartalmaz 100 grammonként, illetve porciónként.

A kérdés már csak az, hogy hány kalóriát tartalmaz a cukor? 100 gramm kristálycukorban átlagosan véve 390 kalória van. Ennek nyomán, aki átlagos étrendet követ, mondjuk 1800 kalória körül naponta, az 180 kalóriányi, azaz megközelítőleg 46 gramm cukrot vihet be a szervezetébe.

Ez megdöbbentően kevés abban az esetben, ha nem ügyelünk az étkezésünkre, és akkor is, ha imádjuk az édességet.

A mágikus 10%

A 10%-ra érdemes odafigyelni, s nem csupán az említett kalóriaérték miatt, hanem azért is, mert a WHO közleménye szerint a cukor elhagyásával a negatív végkimenetelek ugyancsak ekkora értékre csökkenthetőek.

Ez azt jelenti, hogy ha odafigyelünk a cukorfogyasztásra, akkor 10% lesz az esélye annak, hogy túlsúllyal küzdünk majd, és számolnunk kell az elhízás betegségeivel. Sőt, a cukorfogyasztás hatására fellépő fogszuvasodás is ekkora százalékarányra szorítható vissza.

Ez éppolyan drasztikus eredmény, mint amennyire kevésnek tűnik első hangzásra a lecsökkentet cukorbevitel. Az új irányelvekben arra is felhívták a figyelmet, hogy aki képes 10% alá menni, az igen gyorsan és komoly eredményeket érhet el a diétája során, hiszen a hízásért nagyon jelentős részben a cukrok, szénhidrátok a felelősek.

A finomított cukrokat inkább kerüljük

A felmérés a klasszikusnak számító édesítőkre vonatkozik, elsősorban a feldolgozott és az utólagosan hozzáadott cukrokra épít. Ide tartozik a már jól ismert cukorrépa, a nád-, a maláta-, a szőlő és a gyümölcscukor is.

Mindazonáltal a vizsgálat nem elemezte a gyümölcsökben és – a kisebb arányban bár, de – a zöldségekben is megtalálható cukrokat, hiszen ezek nem fejtenek ki káros hatást az egészségre. Más kérdés, hogy egyes gyümölcsök (főleg az érett változatok) kifejezetten sok cukrot tartalmaznak, így diétázók számára nem éppen ideálisak.

Mindazonáltal bizonyított tény, hogy a gyümölcsökön keresztül elfogyasztott cukrok sokkal kevésbé „károsak” és jóval könnyebben hasznosíthatóak, mint a finomított változatok, így semmiképpen se száműzzük őket az étrendünkből.

Nem is annyira rejtett cukrok

Az elhízás fő oka abban rejlik, hogy sokan egyáltalán nem ügyelnek az étrendjükre, és akár már reggel beviszik a szervezetükbe az elfogadható mennyiségű cukorértéket. Nem csupán a kézzelfogható édességekre kell gondolni, amikor a cukortartalmat vizsgáljuk. Manapság gyakorlatilag mindenbe kerül ebből az ízesítőből, elegendő közelebbről szemügyre venni néhány címkét.

Egyes készételek, öntetek, gyümölcslevek, szénsavas üdítők, vagy akár az ízesített reggeli kávék, teák megdöbbentően sok cukrot tartalmaznak. Márpedig, ha tartani akarjuk a bűvös határértéket, akkor nem engedetjük meg magunknak, hogy ezektől az adatoktól eltekintsünk.

Ezen a téren az átlagot tekintve szerencsére nem vagyunk sereghajtók, azért mindenkinek érdemes legalább néhány napig önvizsgálatot tartania.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást