3 emlékezetes színházi előadás titkokról és kétségekről

3 emlékezetes színházi előadás titkokról és kétségekről

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / 3 emlékezetes színházi előadás titkokról és kétségekről

Szeretnénk pár olyan színházi előadásra és kulturális programra felhívni a figyelmed, amelyek után eltöprenghetsz az emberi lélek rejtelmeiről. Beleshetsz függőségek hálójában vergődő emberek személyiségébe, és elgondolkodhatsz például azon is, hogy mi lett volna, ha másfelé kanyarodik az életed. Olyan közkedvelt, ismert magyar színészeket láthatsz a színpadon, mint Szabó Kimmel Tamás, Kovács Patrícia és Járó Zsuzsa.

1. Széttépve

Felzaklatja, megrendíti és keményen megszólítja a nézőt Szabó Kimmel Tamás izgalmas zenés estje. Amikor kijöttem az előadás sajtóbemutatójáról, végig az járt a fejemben, hogy mennyi karakter, hányféle függőség, és mennyi személyes kudarc, szorongás fogalmazódott meg ebben a darabban! Ha érdekel, hogy hogyan telepszik rá az ember személyiségére a szenvedélybetegség, és hogyan lehet kimászni a legmélyebb gödörből is, akkor nézd meg ezt az erős érzelmeket kiváltó előadást!

A szöveg drogfüggők vallomásainak, híres költők verseinek felhasználásával Závada Péter munkája. Szabó Kimmel Tamás több alakot idéz, többféle szerepet játszik egyszerre.

Elképesztő, hogy mennyire magával ragadó a játéka, sőt, még énekel is! 

A zenés repertoár – illeszkedve a témához – olyan zenekarok, együttesek dalaiból áll össze, akik közismerten elmerültek az alkohol és drogok világában.

A zenés szembenézésként is emlegetett Széttépve a Belvárosi Színházban látható

2. Second Life, avagy kétéletem

Elgondolkoztál már azon, hogy mi lett volna, ha más iskolát, pályát választasz, ha nem azt az utat járnád, amin most vagy? A Second Life, avagy kétéletem című előadás azt dolgozza fel, hogy a benne szereplő színészek sorsa hogyan alakulhatott volna másként, ha nem a színészi pályát választják.

A Hatszín Teátrumban látható darabban Kovács Patrícia, Járó Zsuzsa, Mészáros Máté, Ötvös András és Schruff Milán nagyon őszinte, hiszen a saját élettörténetükből merítenek. Kovács Patrícia többek között ezt mondta a darab kapcsán: „Az én egyik jelenetem például egy gyerekkori családi veszekedésről szól, amikor megtudtam egy olyan infót, amit ha nem tudtam volna meg, akkor nem biztos, hogy ma színész lennék.

Ötvös András pedig megrendítően beszél egy betegségről, és arról, hogy mennyire átértékeli az ember az élet apró örömeit, ha megcsapja a halál szele.

A néhol vicces, néhol keserű hangvételű előadás azt is üzeni, hogy az út, amit a múltban választottunk, hozzánk tartozik, attól váltunk azzá, akik vagyunk.

3. NYADI – Szabad a vers!

A versekben az a csodálatos, hogy féltett titkokat, örök emberi érzéseket, viszonyokat örökítenek meg. Egy vers olvasása közben felismerhetjük, hogy ez már velük is megesett, éreztünk már hasonlót.

Ha szereted az irodalmat és szívesen megnéznéd, miként frissítették, tették maivá olyan híres költők műveit, mint József Attila és Weöres Sándor, akkor menj el április 13-án a Magvető Café ingyenes zenés estjére!

Tanárként lelkesedéssel fogadom az ilyen rendezvényeket, mert közelebb hozzák az emberekhez a költészetet a rohanó mindennapokban is. Vajon felkapják-e a fejüket a fiatalok a költők szavaira, ha azokat mai zenével párosítva, mainstream formában kapják? Ez foglalkoztatta Hunyadi Máté végzős színművészt, aki ezzel a kísérlettel szólókarriert is indít NYADI elnevezéssel.

Képek forrása: 1 / 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást