Párkapcsolat / Szerelem / Szex

Emiatt menti meg a jó szeretkezés a házasságot, avagy miért olyan lényeges, hogy őrizd a szenvedélyt?

Emiatt menti meg a jó szeretkezés a házasságot, avagy miért olyan lényeges, hogy őrizd a szenvedélyt?

Létezhet szerelem intim kapcsolat, szex nélkül? Aligha. Lényegében a testi együttlét az, ami a szerelmet elválasztja a társas együttéléstől, vagy éppen a hétköznapi barátságtól. Már csak emiatt is érdemes kellő figyelmet és energiát szentelni a szenvedély megőrzésének. De nem csupán e fontos tényező miatt lényeges, hogy folyamatosan ápoljátok és izgalmassá varázsoljátok az együttléteiteket!

Mert intim kapcsolatot teremt köztetek

Ha volt már valaha részed igazán jó szexben, akkor pontosan tudod, hogy a vele járó szenvedély minden egyéb körülményt felülír. Nem véletlen, hogy sokszor a kívülállók nem értik, két ember hogyan keveredhetett egyáltalán össze, vagy éppen miért tartanak ki egymás mellett akkor is, amikor aligha van esélyük a közös jövőre.

Nos, ilyenkor a leggyakrabban arról van szó, hogy a jó szex összeláncolja őket, és ezért félre tudnak tenni minden zavaró, vagy éppen bántó körülményt. Persze, ez is csak ideig-óráig működik igazán, hosszútávon a többséget inkább kizsigerelik az ellehetetlenítő élethelyzetek. Nem arról van tehát szó, hogy a jó szexre nem épülhet fel egy kapcsolat, sőt!

Csak és kizárólag a szenvedélyes szeretkezések nem tudják működtetni a felnőtt kapcsolatokat, főleg nem hosszútávon.

Ugyanakkor érdemes és kell is időt szánni a tartalmas és izgalmas összebújásokra, mert az ágyban eltöltött órák csak és kizárólag rólatok szólnak, így minden másnál jobban tudják ápolni a szerelmeteket. Egyszerűen nincs más, ami ennél intimebb testi élményt tudna számotokra biztosítani.

Mert az orgazmus közelebb hoz titeket egymáshoz

Az oxitocin testünk-lelkünk igazi gyógyítója, az életünkben számos területen fontos szerep jut ennek a különleges hormonnak. Sok egyéb mellett aktívan részt vesz a szeretkezésekben, még ha ezt érthető módon nem is tudatosítjuk magunkban. A közösülés során oxitocin termelődik a szervezetben és az orgazmusokat követően valósággal elönti a testünket. A kutatások rávilágítottak, hogy minél több oxitocint termelünk a párkapcsolatunkon belül, annál inkább kötődünk a másik felünkhöz – a szeretkezés tehát az egyik legjobb módja annak, hogy megőrizzük a monogámiát, tartóssá tegyük a szerelmünket.  Az oxitocin emellett fokozza a bizalmat, a biztonságérzetet, miközben csökkenti a félelemérzetet.

Érdekesség, de evolúciós szempontból abszolút érthető, hogy a nőkben több oxitocin termelődik a szeretkezések során: a férfiak szervezetében a tesztoszteron kicsit csökkenti a szintjét.

Mert kiváló stressz- és feszültségoldó

Részben a hormonok játéka miatt, részben lelki tényezők végett, de a jó szex egyszerűen felszabadít és igazi gondűzőnek tekinthető. Kifejezhetitek általa a törődéseteket, a gondoskodást még a vészterhes időkben is, amikor a szavak mit sem érnek. Oka van annak, hogy a nagy és heves veszekedéseket, vagy éppen a kisebb összezördüléseket is sokan egy tartalmas szeretkezéssel oldják fel. Az ilyen élethelyzetek mindenkiben feszültséget szülnek, és sokszor nincs is rájuk kézzel fogható megoldás. Ilyenkor (vagy éppen a viták végére pontot téve) kerül előtérbe a szeretkezés, mint lehetséges lezárás.

Meg tudjátok mutatni általa a másiknak, hogy fontosnak tartjátok, törődtök vele és lezártnak tekintitek a korábbi problémát.

A szeretkezés egyfajta híd lehet köztetek, aminek a segítségével túllendülhettek a nehézségeken. Nem utolsó sorban igazán könnyű általa kifejezni a gondoskodást: sokaknak nem könnyű kimondani az érzéseiket, amin ugyan érdemes dolgozni, de addig is ott a szeretkezés. A kezdeményezés, az összebújás mind-mind lehetőséget nyújt arra, hogy feloldjátok a bennetek és a kapcsolatotokban levő stresszt, ami jól látható módon hosszútávon is kamatozni tud.

Képek forrása: luckybusiness/Depositphotos.comAlessandroBiascioli/Depositphotos.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást