Otthon / Szórakozás

Elképesztő, de ezek tényleg megtörténtek: a leghihetetlenebb igaz történetek filmen

Elképesztő, de ezek tényleg megtörténtek: a leghihetetlenebb igaz történetek filmen

Sokszor az élet hihetetlenebb történeteket produkál, mint amit a filmesek valaha kitalálhatnának – nem csoda, hogy egymást érik az elképesztő, igaz történeten alapuló filmek a mozikban. Összegyűjtöttük a legextrémebb példákat – Te gondoltad volna, hogy ezek a sztorik nem csupán a fantázia szüleményei?

A texasi láncfűrészes mészárlás / Psycho / A bárányok hallgatnak

Hátborzongató belegondolni, de ez a három horrorklasszikus ugyanannak a gyilkosnak a rémtettein alapul: a wisconsini Ed Gein a negyvenes években tevékenykedett.

Ugyanolyan egészségtelen kapcsolata volt az anyjával, mint a Psychóban Norman Batesnek, és emberi bőrből készített magának öltözéket, mint A texasi láncfűrészes mészárlás főszereplője és A bárányok hallgatnak egyik mellékszereplője.

Az 50 első randi

Az 50 első randi kakukktojás a listán, ugyanis a filmben bemutatott Goldfield szindróma nem létezik.

Van viszont egy brit nő, aki két súlyos fejsérülés után ugyanolyan emlékezetkiesésben szenved, mint a film Lucy-je: éjszakánként ő is mindent elfelejt.

És ő is férjhez ment a balesete után – igaz, a férjének minden reggel emlékeztetnie kell rá, hogy házasok.

A Zodiákus

A Zodiákusban nem is az a tény a legmegdöbbentőbb, hogy milyen brutális gyilkosságokat követett el és a papírkivágásos üzeneteivel milyen kegyetlen játékot űzött a rendőrséggel a Zodiákus álnevű sorozatgyilkos a 60-as, 70-es években San Franciscóban – hanem az, hogy ahogyan a filmben sem, úgy a valóságban sem sikerült soha elkapni a tettest.

127 óra

A 127 óra szinte szóról szóra Alan Ralston önéletrajzán alapul: a férfi valóban balesetet szenvedett hegymászás közben, majd ötnapnyi szenvedés után úgy döntött, egy zsebkéssel levágja a saját, beszorult kezét.

Ralston később elhamvaszttatta a levágott kezét és a kanyonba szórta a hamvakat.

Azóta művégtaggal él, és nem hagyta abba a hegymászást sem.

Az Argo-akció

Ben Affleck filmjének a sztorija annyira hihetetlen, hogy ilyet ki sem lehetne találni: pedig ahogy Az Argo-akcióban, úgy a valóságban is filmes stábnak öltözve, egy nem létező film komplett háttértörténetével felszerelkezve szabadította ki a CIA az iráni forradalom alatt Teheránban csapdába esett amerikai diplomatákat.

Démonok között

A Démonok között talán még ijesztőbb lesz, ha tudjuk: valós eseményeken alapul.

1971-ben ugyanis egy család tényleg furcsa dolgokat tapasztalt az új házukban, paranormális nyomozókat fogadtak fel, ők pedig kiderítették, hogy a telket egy boszorkány átkozta el az 1800-as években.

A filmben szereplő nyomozópáros, Warrenék egyébként a hírhedt Amityville-sztoriban is szerepet játszottak, ami szintén több könyvet és filmet ihletett.

Szkafander és pillangó

Minden idők egyik legszívszorítóbb filmje is igaz történeten alapul: a francia Elle főszerkesztője, Jean-Dominique Bauby valóban szélütést szenvedett, ami után az egész teste lebénult – a bal szemét kivéve.

Így ahogyan a filmben is, a valóságban is sikerült megértetnie a környezetével, hogy a teste börtönében a szelleme teljesen ép, majd pislogással lediktálta az emlékiratait, mielőtt meghalt.

Oroszlán

A „hihetetlen, de igaz” esetre a legfrissebb példa az Oroszlán: néhány éve végigsöpört az interneten a hír, hogy egy Kalkuttában elveszett, Ausztráliában örökbefogadott indiai fiatalember a Google Earth segítségével találta meg a szülőfaluját és vér szerinti családját.

Saroo Brierley könyvben is megírta az elképesztő történetet, idén pedig megérkezett a filmfeldolgozás is – a megható drámát rengeteg díjra jelölték.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást