Elképesztő fétisek – Hogy egyesek mi iránt képesek vonzódni?

Elképesztő fétisek – Hogy egyesek mi iránt képesek vonzódni?

Címlap / Szerelem / Szex / Elképesztő fétisek – Hogy egyesek mi iránt képesek vonzódni?

Parafília

A szexológiában használatos gyűjtő fogalom, mely a rendellenes szexuális viselkedést jelenti. Ez egyfajta mentális zavar. Ide tartozik a fétisizmus is. A parafíliának közel negyven különböző fajtája van, ilyen például – nem ér mosolyogni – az aedificofilia, az épületek iránti vonzódás, arachnofília, a pókok iránti beteges vonzódás, agalmatofília, a szobrok, próbababák iránti vonzódás.

A parafília komoly mentális zavar, van olyan fajtája, mint az aszfixiofília, légzéskorlátozás iránti vonzódás, gerontofília, idősek iránti vonzódás. Tehát komoly betegségnek tekintendő, annak ellenére, hogy van megmosolyogtató vonzódásfajta is.

A szexuális fétisizmus

Olyan szexuális viselkedés, mely a közvetlen közösülésen kívül, használati tárgyak válnak a szexuális öröm céljává. A fétisek egymással keverednek, de van olyan állandó témakör, ami köré csoportosulnak. A fétisizmus inkább a férfiakra jellemző. Fétis tárgyak lehetnek női cipők, fehérnemű.

Nem csak egy tárgy lehet fétis, döntő lehet egy bizonyos használati tárgy anyaga, ilyenek a latex ruhák, fehérnemű. Testrészek is lehetnek fétisek, ilyen a boka, hát, nyak, ujjak, vagy akár a haj is. A test díszítését szolgáló tárgyak is végezhetik így, ilyen például a szemüveg, kesztyű, de a cigaretta is. A lista végtelen.

Egy kis háttér információ

Mint pszichológiai koncepciót, Alfred Binet vezette be 1887-ben, de a kifejezést a köztudatba a jó öreg Sigmund Freud esszéje vitte át 1927-ben. A parafíriát általában gyógyítható betegségként tartják számon.

1960-as években, a szexuális forradalom után a szexuális fétisizmus meghatározása pontosításra került, azaz, konkretizálták, hogy mi számít és mi nem számít betegségnek – ez a vita a mai napig tart.

VIDEO Melyik színt utálod a legjobban?

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást