Kikapcsolódás / Utazás

Elhagyatott, de gyönyörű kastélyok Magyarországon

Elhagyatott, de gyönyörű kastélyok Magyarországon

Aszód – Podmaniczky Kastély

A domboldalon felépített, U alaprajzú épületen látszik, hogy látott már szebb napokat, azonban látványa mégis lenyűgöző. Barokk és copf stílusban épült a 18. században, pontosabban 1727-től kezdődően, Podmaniczky I. János megrendelésére. 1772-ben nyerte el mai formáját, amikor is Jung József tervező-kivitelező irányító kezei alatt szépült meg a kastély.

A nyugati szárny díszterme híres szép freskóiról, melyek Kracker János és Zách József munkáját dicsérik. A 18. század második felében ehhez a kastélyhoz építették hozzá a „zöld kastélyt”, vagy más néven a Széchenyi Kastélyt, melyet 1920-ban vásárolt meg gróf Széchenyi Gyula.

Putnok – Serényi-kastély

A klasszicista stílusban, a 19. században épült Serényi-rezidencia helyén eredetileg egy végvár állt, mely fontos szerepet kapott a törökök elleni védekezésben. 1834-ben Serényi Alajos megbízására kezdték meg a kastély építkezéseit, melynek parkja hatalmas volt.

Az államosítás után szociális foglalkoztató intézet működött az egykori nemesi hajlékban, ami most jelenleg magántulajdonban van. Igaz, a környékbeliek mondhatni kifosztották, de így is gyönyörű, ráadásul meg is lehet vásárolni.

Póstelek – Wenckheim-kastély

Wenckheim Krisztina Széchényi Antallal kötendő házassága révén kapta hozományul a birtokot, melyen 1905-ben kezdték el a neobarokk stílusú épület megtervezését. Az építész kiléte nem biztos, azonban az igen, hogy a házaspár 1909-ben már itt lakott.

A kastélyban az 50-es években 72 helyiség volt, tartozott hozzá egy mértani formákra nyírt angol kert, egy csónakázó tó, medence, és egy rózsakert is. 1944-ben az orosz front közeledtével a család elmenekült, innentől a környék lakói szabadon fosztogathattak, sajnos ekkortól datálható az épület pusztulása.

Barcs-Belcsapuszta – Kremsier-kastély

Érthetetlen és fájdalmas, miért hagyják magára és adják át a pusztulásnak ezt a gyönyörű kastélyt, mely évtizedek óta áll magányosan, és vár a megmentő csodára. Aki ránéz, könnyen elképzelheti egykori fényét és pompáját.

Az épület 1880 körül épült eklektikus (neoreneszánsz) stílusban. Ma sajnos már hiányzik a tetőszerkezet, az összes nyílászáró, a műemléknek nyilvánított létesítmény pedig jelenleg magántulajdonban van.

Geszt – Tisza kastély

A két miniszterelnököt is (Tisza Kálmán és Tisza István) kitermelő család szerepe igen jelentős volt a falu életében. Érdekesség, hogy Tisza Domokos görög és poétikai oktatását pedig Arany János folytatta 1851-ben, akinek kedvelt tartózkodási helye volt az épület.

A kastélyt ifj. Tisza László és felesége, grófnő Teleki Katalin kezdték el építtetni, mely a Grassalkovich stílusú kastélyok mintáját követi (például ilyen még: Gödöllő, Pécel).

A kastélyt a II. világháború után kifosztották, a könyvtári könyveket máglyán égették el. Rengeteg funkciót kapott az évek során, ma iskola üzemel benne, de igencsak rászorul egy felújításra. A kastélyhoz 27 hektár park tartozik, mely része a Körös-Maros Nemzeti Parknak.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást