5 elhagyatott, de gyönyörű kastély Magyarországon amit látnod kell

5 elhagyatott, de gyönyörű kastély Magyarországon amit látnod kell

Címlap / Kikapcsolódás / Utazás / 5 elhagyatott, de gyönyörű kastély Magyarországon amit látnod kell

Szívesen jársz-kelsz belföldön és fedezel fel csodaszép helyeket? Akkor számodra ideális célpontok lehetnek Magyarország ódon, gyönyörű kastélyai, melyeken bizony nyomott hagyott az idő vasfoga, azonban még így is szemet gyönyörködtetőek! Érdemes őket mindenképpen élőben megcsodálni és körbejárni, hiszen ilyenkor az ember átszellemülve érezheti más korok fuvallatát!

Aszód – Podmaniczky Kastély

A domboldalon felépített, U alaprajzú épületen látszik, hogy látott már szebb napokat, azonban látványa mégis lenyűgöző. Barokk és copf stílusban épült a 18. században, pontosabban 1727-től kezdődően, Podmaniczky I. János megrendelésére. 1772-ben nyerte el mai formáját, amikor is Jung József tervező-kivitelező irányító kezei alatt szépült meg a kastély.

A nyugati szárny díszterme híres szép freskóiról, melyek Kracker János és Zách József munkáját dicsérik. A 18. század második felében ehhez a kastélyhoz építették hozzá a „zöld kastélyt”, vagy más néven a Széchenyi Kastélyt, melyet 1920-ban vásárolt meg gróf Széchenyi Gyula.

Putnok – Serényi-kastély

A klasszicista stílusban, a 19. században épült Serényi-rezidencia helyén eredetileg egy végvár állt, mely fontos szerepet kapott a törökök elleni védekezésben. 1834-ben Serényi Alajos megbízására kezdték meg a kastély építkezéseit, melynek parkja hatalmas volt.

Az államosítás után szociális foglalkoztató intézet működött az egykori nemesi hajlékban, ami most jelenleg magántulajdonban van. Igaz, a környékbeliek mondhatni kifosztották, de így is gyönyörű, ráadásul meg is lehet vásárolni.

Póstelek – Wenckheim-kastély

Wenckheim Krisztina Széchényi Antallal kötendő házassága révén kapta hozományul a birtokot, melyen 1905-ben kezdték el a neobarokk stílusú épület megtervezését. Az építész kiléte nem biztos, azonban az igen, hogy a házaspár 1909-ben már itt lakott.

A kastélyban az 50-es években 72 helyiség volt, tartozott hozzá egy mértani formákra nyírt angol kert, egy csónakázó tó, medence, és egy rózsakert is. 1944-ben az orosz front közeledtével a család elmenekült, innentől a környék lakói szabadon fosztogathattak, sajnos ekkortól datálható az épület pusztulása.

VIDEO 10 ecset, ami nélkül lehet sminkelni, de nem érdemes

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»