Ha most belevágsz, karácsonyra összejön – élettervező tippek év végére

Ha most belevágsz, karácsonyra összejön – élettervező tippek év végére

Címlap / Életmód / Lélek / Ha most belevágsz, karácsonyra összejön – élettervező tippek év végére

Lehet, hogy nem is gondolkozol ezen, hiszen nemsokára jön az advent és a fokozatos bepunnyadás a kanapéra a kinti hidegek miatt, pedig hidd el, simán valóra válthatsz szinte bármit, ami éppen az álmod – ahhoz, hogy karácsonyra kész legyen a blogod, elvégezd a nyelvtanfolyamot vagy lefusd a kitűzött távot, nem kell más, mint egy nagyon okos és hatékony élettervező stratégia. Meg is mutatjuk a leghasznosabb tippeket, hogy összeállíthasd a saját ütemtervedet és elégedetten, sokkal magabiztosabban zárhasd majd az évedet!

A megfelelő cél kitűzése

Ugye, azt nem kell mondanunk, hogy ne akarj karácsonyra lefutni egy maratont, ha még életedben nem volt futócipő a lábadon? Nyilván az is világos, hogy 20 kilót sem lehet lefogyni ennyi idő alatt – a lényeg, hogy SMART, azaz okos célokat tűzz ki magad elé! Tehát a végső célod legyen:

  • S – specifikus
  • M – mérhető
  • A – akció orientált
  • R – realista
  • T – time-bound, azaz határidőkhöz szabott

Ezt a fogalmat főként az üzleti világban használják, de miért ne válhatna a te hasznodra is?

Tűzz ki egy olyan célt, ami jól megfogalmazott és konkrét, tökéletesen mérhető; olyan, amiért megfogható tetteket lehet véghez vinni, abszolút reális és határidőkhöz kötött.

Mondjuk, ha szeretnél lefutni 5 km-t könnyedén 2 hónap alatt, akkor nézz utána a legjobb edzésterveknek és töltsd le őket, majd válaszd ki a hozzád leginkább illőt – tervezd be az edzéseket előre az egész hétre, pipáld ki őket és örülj majd év végén, hogy milyen fitten ünnepled idén a karácsonyt!

Ha most belevágsz, karácsonyra összejön – élettervező tippek 2018 végére

Apró lépésekben haladj

Nehogy eldöntsd, hogy legközelebb (ha a futópéldánál maradunk) már 35 percet futsz, ha a múltkor 25-nél teljesen kifulladtál! Támassz elérhető és könnyedén teljesíthető köztes célokat magadnak és jutalmazd is a szorgalmad – minden nehéz futás után jár egy szuper és elegáns vacsi vagy egy új ruhadarab… Nézd ki a saját motivációd és vezesd egy naplóban, hogy mikor mit érdemelsz meg! Így imádni fogsz azon az úton maradni, amire ráléptél.

Legyen egy „mentorod”

Persze nem kell life coach-hoz járnod és vagyonokat otthagynod egy pszichológusnál (bár rosszat még talán senkinek nem tettek ezek az erőfeszítések), az is elég, ha megkéred egy barátod, hogy együtt csináljátok vagy felügyelje a folyamataid! Ha valaki támogatásával haladsz az úton, nem is fogsz letérni róla, mert a legnehezebb pillanatokban sem érzed majd magad egyedül – legyen szó a nyelvleckék kikérdezéséről vagy a közös futásról, sose félj segítséget kérni!

Ha most belevágsz, karácsonyra összejön – élettervező tippek 2018 végére

Adj, hogy kapj

Azt nyilván tudod, hogy meg kell dolgoznod az abszolút sikerért, de vajon elég dologról mondasz le a nagy vágyad érdekében? Jó, nem kell éjt nappallá téve, a pihenést megtagadva melóznod, de ha az 5 km a cél és eljársz futni, viszont a hétvégi tivornyákról és másnapos délelőttökről nem tudsz lemondani, könnyen azon kaphatod magad, hogy hiába a sok erőfeszítés, elrontod és ellustulod a kulcsfontosságú hétvégi edzéseket… Köss magaddal kompromisszumokat és tartsd is magad hozzájuk, mert csak ez vezethet az igazán hosszú távú, elégedett munkához, aztán persze a karácsonyra elért eredményekhez és a jól megérdemelt pihenéshez!

Képek forrása: blasbike/Depositphotos.commakidotvn/Depositphotos.com

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást