Ha most belevágsz, karácsonyra összejön! Élettervező tippek év végére

Ha most belevágsz, karácsonyra összejön! Élettervező tippek év végére

Címlap / Életmód / Lélek / Ha most belevágsz, karácsonyra összejön! Élettervező tippek év végére

Mi lenne, ha most azt mondanák neked, bármilyen reális célt elérhetsz az év végére?

Lehet, hogy nem is gondolkozol ezen, hiszen nemsokára jön az advent és a fokozatos bepunnyadás a kanapéra a kinti hidegek miatt, pedig hidd el, simán valóra válthatsz szinte bármit, ami éppen az álmod – ahhoz, hogy karácsonyra kész legyen a blogod, elvégezd a nyelvtanfolyamot vagy lefusd a kitűzött távot, nem kell más, mint egy nagyon okos és hatékony élettervező stratégia. Meg is mutatjuk a leghasznosabb tippeket, hogy összeállíthasd a saját ütemtervedet és elégedetten, sokkal magabiztosabban zárhasd majd az évedet!

A megfelelő cél kitűzése

Ugye, azt nem kell mondanunk, hogy ne akarj karácsonyra lefutni egy maratont, ha még életedben nem volt futócipő a lábadon? Nyilván az is világos, hogy 20 kilót sem lehet lefogyni ennyi idő alatt – a lényeg, hogy SMART, azaz okos célokat tűzz ki magad elé! Tehát a végső célod legyen:

  • S – specifikus
  • M – mérhető
  • A – akció orientált
  • R – realista
  • T – time-bound, azaz határidőkhöz szabott

Ezt a fogalmat főként az üzleti világban használják, de miért ne válhatna a te hasznodra is?

Tűzz ki egy olyan célt, ami jól megfogalmazott és konkrét, tökéletesen mérhető; olyan, amiért megfogható tetteket lehet véghez vinni, abszolút reális és határidőkhöz kötött.

Mondjuk, ha szeretnél lefutni 5 km-t könnyedén 2 hónap alatt, akkor nézz utána a legjobb edzésterveknek és töltsd le őket, majd válaszd ki a hozzád leginkább illőt – tervezd be az edzéseket előre az egész hétre, pipáld ki őket és örülj majd év végén, hogy milyen fitten ünnepled idén a karácsonyt!

Ha most belevágsz, karácsonyra összejön – élettervező tippek 2018 végére

Apró lépésekben haladj

Nehogy eldöntsd, hogy legközelebb (ha a futópéldánál maradunk) már 35 percet futsz, ha a múltkor 25-nél teljesen kifulladtál! Támassz elérhető és könnyedén teljesíthető köztes célokat magadnak és jutalmazd is a szorgalmad – minden nehéz futás után jár egy szuper és elegáns vacsi vagy egy új ruhadarab… Nézd ki a saját motivációd és vezesd egy naplóban, hogy mikor mit érdemelsz meg! Így imádni fogsz azon az úton maradni, amire ráléptél.

Legyen egy „mentorod”

Persze nem kell life coach-hoz járnod és vagyonokat otthagynod egy pszichológusnál (bár rosszat még talán senkinek nem tettek ezek az erőfeszítések), az is elég, ha megkéred egy barátod, hogy együtt csináljátok vagy felügyelje a folyamataid! Ha valaki támogatásával haladsz az úton, nem is fogsz letérni róla, mert a legnehezebb pillanatokban sem érzed majd magad egyedül – legyen szó a nyelvleckék kikérdezéséről vagy a közös futásról, sose félj segítséget kérni!

Ha most belevágsz, karácsonyra összejön – élettervező tippek 2018 végére

Adj, hogy kapj

Azt nyilván tudod, hogy meg kell dolgoznod az abszolút sikerért, de vajon elég dologról mondasz le a nagy vágyad érdekében? Jó, nem kell éjt nappallá téve, a pihenést megtagadva melóznod, de ha az 5 km a cél és eljársz futni, viszont a hétvégi tivornyákról és másnapos délelőttökről nem tudsz lemondani, könnyen azon kaphatod magad, hogy hiába a sok erőfeszítés, elrontod és ellustulod a kulcsfontosságú hétvégi edzéseket… Köss magaddal kompromisszumokat és tartsd is magad hozzájuk, mert csak ez vezethet az igazán hosszú távú, elégedett munkához, aztán persze a karácsonyra elért eredményekhez és a jól megérdemelt pihenéshez!

Képek forrása: blasbike/Depositphotos.commakidotvn/Depositphotos.com

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!